Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

VIDEO: Înșelăciune prin metoda Accidentul: un deținut și-a confecționat telefon din bucăți de iPod; doi tineri dați în urmărire

Polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Focşani au documentat timp de șase luni activitatea infracțională a celor trei indivizi, care au primit marți mandate de arestare preventivă, emise de magistrații Judecătoriei Focșani. Cei trei sunt acuzați de înşelăciune, complicitate la înşelăciune şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune prin cunoscuta metodă “Accidentul”. Unul dintre bărbaţii arestaţi se află deja după gratii, într-o altă cauză, iar pe numele celorlați doi au fost emise mandate de arestare preventivă în lipsă, existând date conform căror aceştia ar fi fugiţi din ţară. Unul dintre cei fugiți din țară ar mai fi avut probleme cu legea. Este vorba despre fiul unui fost polițist. De altfel, el mai are o condamnare cu suspendare într-un dosar de trafic de droguri, iar în prezent este judecat într-un alt dosar care are acelaşi obiect. Pentru cele două persoane, care se sustrag mandatelor de arestare, este în curs procedura de dare în urmărire.

Potrivit polițiștilor, bărbatul încarcerat în Penitenciarul Focșani este bănuit că, folosindu-se de dispozitive mobile, introduse în mod ilicit, ar fi contactat mai multe persoane, întotdeauna pe telefonul fix, și, dându-se drept medic, poliţist sau pompier, a solicitat sume de bani de la acestea. După ce cerea banii şi inventa poveşti despre rude ale păgubiţilor care ar fi fost rănite în diverse situații, cei doi complici ai săi mergeau să-i ridice. Șapte persoane dintre cele contactate nu au dat crezare infractorilor și au contactat imediat poliția.

„La data de 24 iulie 2018, Judecătoria Focșani a emis un număr de trei mandate de arestare preventivă, din care două în lipsă, pentru săvârșirea infracțiunilor de introducere în mod ilicit de bunuri interzise la deținere, respectiv telefoane mobile, cartele GSM, acestea fiind folosite pentru efectuarea infracțiunilor de înșelăciune și tentativă de înșelăciune cunoscute sub denumirea de metoda „Accidentul”. Două dintre aceste persoane arestate preventiv au primit mandate de arestare în lipsă, întrucât există date că acestea nu sunt la momentul de față pe teritoriul României. Activitatea a fost desfășurată în intervalul februarie-iulie 2018, beneficiind de sprijinul Direcției de Prevenire a Criminalității și Terorismului, din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, respectiv Penitenciarul Focșani. Activitatea a fost una complexă, în sensul că au fost desfășurate activități de identificare a autorilor, de probare a activității infracționale a acestora, încercându-se, de asemenea, și recuperarea prejudiciului. În total vorbim de un prejudiciu de 54.000 lei, dintre acestea doar două fapte de înșelăciune fiind fapte consumate, în sensul că banii au ajuns la autori. Metoda „Accidentul”, după cum se știe și după cum a tot fost prezentată în media, este o metodă de înșelăciune, autorii prezentându-se sub diverse calități: polițiști, avocați, medici sau procurori. În felul acesta au indus în eroare persoanele vătămate, prezentându-le la telefon faptul că o rudă a acestora a fost implicată într-un accident rutier sau a provocat un accident rutier, aceste date fiind prezentate persoanelor vătămate în fals, ajungându-se la inducerea în eroare a acestora. Un lucru pozitiv este faptul că, în toată această perioadă, avem un număr de șapte infracțiuni de tentativă de fraudă la metoda accidentul, în sensul că persoanele vătămate, sau victimele, nu au căzut în plasa autorilor și au dat dovadă de spirit civic, inițiativă și au fost inspirați în sensul de a suna imediat organele de poliție, care au luat primele măsuri și astfel nu s-a consumat infracțiunea de înșelăciune. În continuare, desfășurăm activități de documentare a întregii activități infracționale a autorilor și încecăm recuperarea prejudiciilor cauzate persoanelor vătămate”, a declarat, ieri, comisar Cătălin Modreanu, adjunctul șefului Poliției Municipiului Focșani.

Telefon artizanal, confecționat de deținut

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au descoperit că pentru a putea contacta posibilele victime, deținutul s-ar fi folosit de trei dispozitive mobile, introduse ilegal în incinta Penitenciarului, unul dintre telefoane fiind confecționat chiar de către el, din bucăți de iPod și piese ale altor telefoane. Potrivit informațiilor, pentru a le putea ține ascunse, deținuții își ascund chiar și în anus dispozitivele telefonice. „Vorbim de trei fapte de introducere a dispozitivelor mobile în Penitenciarul Focșani. Aceste telefoane au fost introduse în mod ilicit, iar de precizat este faptul că unul dintre telefoanele mobile chiar a fost confecționat artizanal, fiind construit din bucăți. Încă o dată, vreau să scot în evidență sprijinul pe care ni l-au acordat colegii de la Penitenciarul Focșani, în sensul că am fost într-o permanentă colaborare, în felul acesta reușind să documentăm în întregime activitatea infracțională”, a mai precizat comisarul Modreanu.

Potrivit acestuia, dispozitivele mobile erau folosite pe perioade scurte de timp, încercându-se distrugerea sau ascunderea lor după utilizare. Erau folosite, spre exemplu, într-o zi, ulterior încercându-se să fie ascunse sau să fie distruse. Persoana din Penitenciar este în momentul de față în stare de arest preventiv și se află în arestul IPJ Vrancea. Celelalte două persoane sunt arestate preventiv, însă mandatele de arestare au fost emise în lipsă, întrucât la momentul acesta sunt date că nu se află în țară”, a precizat comisar Cătălin Modreanu.

Cele două victime care au fost înșelate prin metoda „Accidentul” sunt din municipiul Focșani. Polițiștii desfășoară în continuare activități în această cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?