Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

GALERIE FOTO: Toți produc gunoi, doar unii plătesc. Ce soluție au găsit administratorii și Primăria Focșani


    Primăria vrea să introducă, din 2019, obligativitatea ca toți proprietarii de imobile din Focșani să depună o declarație la administrația locală în care să menționeze numărul de locatari din locuințe precum și dacă există un contract încheiat cu operatorul CUP Salubritate. Această propunere a reieșit în urma discuțiilor care au avut loc, ieri, cu administratorii asociațiilor de proprietari din municipiu pe tema colectării gunoiului menajer. Primarul Cristi Misăilă a arătat că, în urma controlului Curții de Conturi, a reieșit că în evidențele CUP Salubritate sunt aproximativ 50 mii focșăneni care plătesc gunoiul menajer deși evidențele statistice arată că în municipiu locuiesc peste 93 mii persoane. O diferență de peste 40 de mii de locuitori ai municipiului care nu sunt în evidențe și care nu plătesc pentru gunoiul menajer pe care îl produc. Primarul a arătat că o consecință a acestei diferențe foarte mari între locuitori și cei care achită facturile este tariful mare pe care îl plătesc la gunoi focșănenii corecți, care declară numărul real de locuitori din apartamente sau de la case. Un calcul făcut de cei de la CUP Salubritate a arătat că facturile s-ar reduce aproape la jumătate, de la 9 la 5 lei, fără TVA, dacă declarațiile ar fi corecte și toate persoanele care locuiesc în municipiu ar avea contracte pentru gunoiul menajer cu CUP Salubritate.
    Cazuri de nedeclarare a tuturor persoanelor din locuințe au fost întâlnite și în zonele de case. În trei cartiere ale municipiului au fost verificate 368 de case, iar peste o mie de persoane nu erau trecute în contractele încheiate cu CUP Salubritate. Însă cele mai mari probleme sunt la blocuri.
    O altă consecință a acestei situații este creșterea mizeriei pe domeniul public al municipiului, fiind cunoscute zonele de pe Vîlcele, la pasarela de la ieșirea din Focșani spre Odobești sau platforma Mopaf. Situația a fost recunoscută de administratorii prezenți la ședință care au arătat că nu au posibilitatea să verifice în apartamente. Administratorii au arătat că o variantă bună era cea cu vechile cărți de imobil, unde informațiile puteau fi verificate de polițiști prin controale inopinate. Însă legea nu mai obligă administratorii să aibă cărți de imobil pentru fiecare bloc. Primarul Cristi Misăilă le-a spus că o altă variantă este cea practicată și în alte orașe prin care tariful de salubritate să fie achitat direct către Primărie iar ulterior administrația locală să facă plățile către operatorul de salubritate.
    Administratorul Ion Vlase a arătat că este o variantă care se practică de ani de zile în alte orașe. În cele din urmă, concluzia a fost ca, la începutul anului viitor, să fie depusă o declarație la Primărie, odată cu plata impozitului de imobil, în care să fie menționat numărul de persoane care locuiesc la adresa respectivă. Odată cu declarația se atașează și o factură de la CUP Salubritate, o chitanță, care să ateste faptul că este întocmit contract de salubritate pentru numărul de persoane declarat. Cei care nu au contract vor plăti taxa de salubritate stabilită printr-o hotărâre a Consiliului Local și care are o valoare de 14 lei/lună /persoană.
    Administratorii blocurilor au mai ridicat problema igienizării pubelelor de gunoi, a contractelor pentru gunoi încheiate de societățile comerciale de la parterul blocurilor sau probleme care țin de celelalte societăți de utilități publice.

Scade factura la gunoiul menajer datorită colectării selective

    Directorul societății CUP Salubritate, Viorel Profiroiu a anunțat că luna viitoare va intra în vigoare reducerea cu 10%, la 8 lei, a tarifului la gunoiul menajer pentru fiecare persoană. Directorul a explicat această reducere de tarif prin introducerea colectării selective a gunoiului în zona de case. Această soluție a permis reducerea gunoiului menajer colectat de la populație și, implicit, a cheltuielilor pe care le făcea societatea de salubritate. Dacă acțiunea de colectare selectivă a gunoiului ar fi extinsă și la blocuri iar focșănenii nu ar mai amesteca resturile de mâncare cu deșeurile care pot fi reciclate, aceste cheltuieli ar scădea și mai mult. Se poate ajunge chiar și la o înjumătățire a tarifului practicate la nivelul municipiului Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?