Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Chris Pratt, de la chelnerul fără locuinţă, la starul din „Jurassic World”


Actorul Chris Pratt, 39 de ani, a încasat un onorariu de 10 milioane de dolari pentru ultimul său rol, cel din blockbuster-ul „Jurassic World: Fallen Kingdom”, al studiourilor Universal Pictures, însă viața lui nu a fost întotdeauna așa. Chris Pratt reprezintă încă un exemplu de „vis american” devenit realitate. El a plecat de jos, muncind cu ziua și dormind într-o dubiță pe plajă până a reușit să-și facă loc în Olimpul actorilor de film, la Hollywood, conform CNBC.com. Salariul de 10 milioane de dolari încasat pentru ultimul film al seriei cu dinozauri reprezintă „o mică creștere” față de cel încasat de Pratt ca protagonist al filmului „Jurassic World” (2015). Prin rolul din această serie Pratt s-a impus ca un actor profitabil pentru studiourile de film. Conform Forbes, filmul din 2015 a realizat încasări totale de 1,7 miliarde de dolari.
Însă cu mult înainte de a deveni un nume recunoscut la Hollywood, Chris Pratt era un tânăr care a renunțat la studii și debarasa mesele la o cârciumă din Hawaii, fuma marijuana și dormea într-o dubiță pe malul mării. Rolul din seria „Jurassic World” reprezintă apogeul (cel puțin de până acum) al carierei sale de actor, o carieră cu o ascensiune fulminantă în ultimii ani. Actorul a pornit de la un rol secundar în sitcomul NBC „Parks and Recreation” pentru a ajunge, în doar câțiva ani, la roluri principale în filme cu buget mare, precum „The Lego Movie” al studiourilor Warner Bros. sau „Guardians of the Galaxy” al studiourilor Disney în 2014.
Cariera sa a continuat cu roluri principale în filmul SF „Passengers” (2016) și în „Guardians of the Galaxy Vol. 2”, filme al căror succes de casă l-au propulsat în premieră pe lista Forbes a celor mai bine plătiți actori, în 2015. De atunci nu a mai părăsit această listă, acumulând, conform Forbes, până în 2017 o avere de 17 milioane de dolari. Pentru a ajunge însă la succes „înotând” în bazinul olimpic plin cu rechini de la Hollywood, Pratt, ca și alți actori care nu s-au născut în familii cu bani, deja consacrate în industria cinematografică, a avut nevoie de noroc. Zeița Fortuna l-a sărutat pe când era un adolescent care debarasa mese la un restaurant fast-food din Maui.
Născut în Minnesota, dar crescut la Washington, Pratt a urmat cursuri de actorie după ce a terminat liceul, în 1997. A renunțat însă la colegiu după mai puțin de un semestru. A încercat să-și câștige existența muncind ca vânzător ambulant și chiar și ca striper. El a povestit pentru BuzzFeed că a fost plătit 40 de dolari pentru a face striptease cu ocazia zilei de naștere a bunicii unui prieten și apoi a dat chiar și o audiție pentru un job permanent de dansator erotic, dar nu a primit postul pentru că nu știa să danseze suficient de bine. La 19 ani Pratt s-a mutat în Hawaii, după ce un prieten l-a ajutat să-și cumpere un bilet de avion dus. Odată ajuns în Hawaii, Chris Pratt nu și-a putut permite să închirieze o locuință și dormea într-o dubiță parcată pe plajă, „lux” pe care și-l permitea muncind cu ziua oriunde era nevoie de el.
Chiar și așa, nu s-a lăsat descurajat. Actorul declara în 2014 pentru publicația britanică The Independent că Hawaii „este un loc extraordinar chiar și dacă nu ai locuință” și mărturisea că i-a plăcut această perioadă din viața lui. „Nu făceam decât să bem, să fumăm iarbă și munceam minimum de ore pe săptămână, adică 15 – 20, suficient cât să am bani de benzină, mâncare și scule de pescuit. A fost o perioadă plină de farmec”, declara el pentru publicația britanică. La 19 ani Pratt era un simplu chelner la restaurantul fast-food Bubba Gump Shrimp Company din Maui și norocul a făcut să o servească la masă pe actrița și regizoarea Rae Dawn Chong („The Color Purple”). În acea perioadă, actrița încerca să-și închege o distribuție pentru debutul său regizoral – un scurtmetraj comedie-horror denumit „Cursed Part 3”. Iar Chris Pratt a reușit să o cucerească apelând la puținele cunoștințe de actorie pe care a apucat să le dobândească jucând în piese puse în scenă pe când era la liceu. „Mi s-a părut o figură cunoscută și am întrebat-o dacă lucrează în industria cinematografică și i-am spus că mereu mi-am dorit să joc și eu în filme”, a povestit Pratt pentru Entertainment Weekly despre întâlnirea sa cu Chong. „Ea mi-a spus că sunt drăguț și m-a întrebat dacă pot să joc. La naiba, bineînțeles că pot să joc, i-am răspuns. Pune-mă într-un film!”.
Chong i-a oferit lui Pratt un rol în filmul ei și acesta s-a mutat la Los Angeles pentru a-și începe cariera de actor. Filmul a fost un eșec și nu a mai fost lansat. Chiar și așa, Chris Pratt susține că acest rol i-a schimbat viața. „În momentul în care mi-a spus să mă duc cu ea la Los Angeles, am știut. Mi-am dat seama că asta voi face pentru tot restul vieții”, a declarat el pentru Entertainment Weekly. La Los Angeles, Pratt s-a chinuit să obțină roluri timp de câțiva ani și a ajuns să lucreze din nou într-un restaurant. „Era o cârciumă oribilă, iar eu eram unul dintre factorii principali care o făceau să fie oribilă”, recunoștea el, mai în glumă, mai în serios, într-un interviu oferit pentru emisiunea „The Graham Norton Show” din 2016. Chris Pratt câștiga mai puțin de 30 de dolari pe zi la restaurantul din Beverly Hills și a povestit că încerca să economisească din banii pentru mâncare, hrănindu-se cu resturile lăsate de clienți în farfurii.
Abia în 2002 Chris Pratt a obținut primul său rol, cel al lui Bright Abbott, în serialul „Everwood”, care a avut patru sezoane. De acolo Pratt a apărut în producția Fox „The O.C.” și în filmul din 2011 „Moneyball”. La scurt timp a primit și rolul din sitcom-ul „Parks and Recreation” (șapte sezoane), care s-a încheiat în 2015. Acum Chris Pratt este unul dintre cei mai căutați actori de la Hollywood, o schimbare pe care recunoaște că nici nu și-o imagina pe când încerca să obțină primul său rol. „Înainte aș fi jucat și în reclame la medicamente împotriva herpesului genital, dacă mi-ar fi propus cineva. Orice numai să nu rămân la debarasat de mese”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?