Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Reforme judiciare în Polonia – Mick Jagger răspunde unui apel al lui Lech Walesa


Mick Jagger, legendarul solist de la Rolling Stones, a abordat duminică, în cadrul unui concert susținut la Varșovia controversa privind reformele judiciare din Polonia, răspunzând astfel fostului președinte Lech Walesa, care i-a solicitat să susțină lupta polonezilor pentru „apărarea libertății”, informează AFP. „Sunt prea bătrân pentru a fi un judecător, dar suficient de tânăr pentru a cânta”, a declarat Mick Jagger în poloneză, potrivit unei înregistrări a concertului pe Periscope, publicată de cotidianul liberal Gazeta Wyborcza. „Åžtiți că am venit în Polonia cu mult timp în urmă, în 1967”, a amintit apoi artistul în engleză, cu referire la primul concert în această țară al celor de la Rolling Stones – unul dintre primele grupuri din Vest care a cântat de cealaltă parte a Cortinei de Fier. „Sper că veți respecta toate lucrurile învățate de atunci, Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, a adăugat el.
Lech Walesa a cerut sâmbătă pe Facebook celebrei trupe de rock and roll să își aducă sprijinul la lupta polonezilor pentru a „apăra libertatea”, în plină controversă privind reformele judiciare inițiate de guvernul conservator. Walesa, 74 de ani, fostul șef al sindicatului independent Solidarnosc (Solidaritatea) și laureat al Premiul Nobel pentru Pace în 1983, a scris sâmbătă pe Facebook că „în Polonia se întâmplă lucruri rele”. „Mulți oameni din Polonia apără libertatea, însă au nevoie de sprijin. Dacă puteți să spuneți sau faceți ceva atunci când vizitați Polonia, ar însemna ceva important pentru ei „, a scris Lech Walesa, care a jucat un rol-cheie în căderea regimului comunist.
Apelul său vine după o săptămână de criză care a avut în centru Curtea Supremă Poloneză. Președinta Curții, Magorzata Gersdorf, refuză să își părăsească postul, în timp ce președintele Andrzej Duda i-a trimis o scrisoare pentru a-i semnala că este la pensie. Partidul conservator Lege și Justiție (PiS) a justificat reformele prin necesitatea de a îmbunătăți eficiența instanțelor și de a combate „casta coruptă a judecătorilor”, ancorată, potrivit acestora, în trecutul comunist. Disputa dintre o parte a sistemului judiciar și puterea politică replică, la o scară mai largă, un conflict între guvernul conservator polonez și Comisia Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?