Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Fostul şef al ITRSV Focşani, Alexandru Lefter, închisoare cu executare pentru luare de mită


Alexandru Lefter, fost inspector șef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Focșani, a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul în care a fost judecat pentru luare de mită, alături de alte 11 persoane, printre care un fost prefect și un fost judecător din Buzău. Soluția a fost dată de magistrații de la Curtea de Apel Ploiești, ieri, și nu este definitivă. Pe lângă pedeapsa aplicată, instanța a menținut sechestrele puse pe banii din conturile lui Lefter, dar și măsura asiguratorie privind indisponibilizarea bunurilor imobile.
„(…) condamnă pe inculpatul LEFTER ALEXANDRU, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a), b) și g) C. pen rap. la art. 67 alin. 1 si 2 C. pen. pe o durată de 2 ani pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită (…) deduce din pedeapsa aplicată inculpatului LEFTER ALEXANDRU durata reținerii, arestului la domiciliu și arestării preventive ale inculpatului, de la data de 19.11.2014 la data de 20.11.2014, de la data de 21.11.2014 la data de 06.03.2015 și de la data de 07.03.2015 la data de 15.05.2015 inclusiv. (…) menține măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea prin înființarea popririi asupra sumelor de bani din conturile inculpatului LEFTER ALEXANDRU instituită prin Ordonanța nr.3/P/2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție Serviciul Teritorial Ploiești din data de 11.02.2015 și măsura asiguratorie a sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aparținând inculpatului LEFTER ALEXANDRU instituită prin Ordonanța nr.3/P/2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție Serviciul Teritorial Ploiești din data de 11.02.2015 (…)”, se arată în hotărârea instanței.
Instanța a mai dispus confiscarea sumei de 15.000 euro de la Lefter și l-a obligat la plata sumei de 6.235 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmarire penală și de judecată în primă instanță. „Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunțată în ședința publică din data de 28.06.2018”, se mai arată în hotărârea instanței.
În acest dosar au fost judecate 12 persoane, iar mai multe dintre ele, nu și Lefter, au fost obligate, în solidar, la plata sumei de 21.740.241 euro către Ministerul de Finanțe și a sumei de 5.052.202 lei către Regia Națională a Pădurilor Romsilva.
La finele anului 2014, Lefter a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești sub acuzația de luare de mită. El a fost apoi arestat preventiv, într-un dosar privind retrocedări ilegale de păduri în județul Buzău, dosar în care a fost arestat preventiv și fostul prefect de Buzău, Paul Beganu, dar șii un judecător buzoian, pentru luare de mită. Lefter a fost acuzat că în perioada mai-iunie 2011 a cerut unui afacerist, Gheorghe Ceteraș, 25 mii de euro și a primit 15 mii de euro pentru semnarea și aplicarea ștampilei instituției pe care o conducea, respectiv ITRSV Focșani, pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău, dar și pentru urgentarea derulării acestei proceduri.
„(…) În ordonanța de reținere se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: în perioada 31 mai 2011 – 02 iunie 2011, inculpatul Lefter Alexandru, în calitate de inspector șef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic și Vânătoare Focșani, a pretins inculpatului Ceteraș Gheorghe suma de 25.000 euro și a primit de la acesta suma de 15.000 euro, în scopul semnării și aplicării ștampilei instituției menționate pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău, dar și pentru urgentarea derulării acestei proceduri. Avizarea, de către ITRSV, a titlurilor de proprietate privind terenurile forestiere este o condiție prevăzută de lege”, se arăta într-un comunicat al DNA, emis la data reținerii lui Lefter. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?