Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

GALERIE FOTO: Peste 740 de elevi și 200 de adulți din Slobozia Bradului, beneficiarii proiectului ”Șanse egale la educație”


Școala și autoritățile din Slobozia Bradului, în parteneriat cu Asociația RENATO, vor implementa un proiect menit să ofere șanse egale la educație pentru toți copiii din localitate. Astfel, se urmărește creșterea accesului la educație pentru minim 740 de preșcolari și elevi din ciclurile primar și gimnazial, aflați în situații de risc de părăsire timpurie a școlii, printr-un set complex de măsuri educaționale alternative și asigurarea de suport cu caracter preventiv în vederea creșterii performanțelor școlare. De asemenea, se dorește școlarizarea unui număr de 200 de adulți care nu au absolvit învățământul obligatoriu.
Proiectul, considerat a fi extrem de ambițios, a fost lansat ieri. „Mă bucur că suntem astăzi, aici, la lansarea unui proiect extrem de ambițios. E clar că îi revine doamnei directoare meritul principal, dar și al echipei de proiect. Din invitația pe care mi-ați trimis-o, am văzut că vă propuneți un lucru extrem de important pentru societatea noastră, pentru realitatea pe care o cunoaștem de fapt cu toții. Mă refer la faptul că un număr de 200 de adulți vor fi reintegrați în procesul educațional, că un număr de 740 de preșcolari și școlari, deopotrivă vor fi menținuți în școală și, nu în ultimul rând, 280 de cadre didactice vor beneficia de perfecționare astfel încât să se întoarcă în rândul acestor elevi pentru a-i ajuta să își definitiveze studiile. Și un singur copil dacă ar fi fost, era suficient de motivant pentru oricare dintre noi să facă un asemenea proiect, pentru că un copil care nu intră pe porțile școlii este un viitor mai puțin pentru noi și pentru cei ce vor urma după noi. Felicitări încă o dată. Știu că nu este o muncă ușoară cea pe care v-ați propus-o. Rezultatele vor fi cu atât mai meritorii. Așadar, mult succes și sunt convinsă că lucrurile bune se fac doar în echipă, iar dumneavoastră, din câte am apucat să vă cunosc, sunteți un om extrem de comunicativ, o persoană căreia îi place să facă echipă. Mult succes tuturor”, a spus Lauriana Ailincuței, inspector școlar general.
Alături de echipa de implementare a proiectului a fost și adjunctul IȘJ, profesorul Aurel Șelaru. „Bine ne-am regăsit dragi prieteni, pentru că ne permitem să ne spunem așa, bine ne-am regăsit dragi colegi. Suntem în această mare familie, a noastră, a educației! Bine ați venit dragi invitați. Șanse egale la educație, la Slobozia Bradului, este un proiect de suflet, un proiect muncit, pentru că doar cine nu este implicat într-un astfel de proiect nu știe ce înseamnă munca din spate! Colegii și prietenii mei de la Slobozia Bradului, căci ne cunoaștem de foarte mult timp, trebuie să știe că apreciez munca lor și trebuie să știe că apreciez în mod deosebit deschiderea doamnei directoare. În 2002, când am ajuns eu prima dată la Slobozia Bradului, lucrurile erau într-un anume fel, astăzi, lucrurile s-au schimbat mult, pentru că avem acești oameni implicați. Dacă lucrurile nu pleacă din suflet și le facem doar de dragul de a le face, pe hârtie și pentru a da bine pe statistici, nu este în regulă. Vă garantez că oamenii aceștia de la Slobozia Bradului lucrează cu sufletul și este foarte important pentru că acest aspect se vede. Eu vă doresc să fiți în continuare la fel de serioși, ca și până acum, și sunt convins că veți fi. Să vă dea Dumnezeu sănătate, putere de muncă și peste trei ani să ne vedem în aceeași formulă la conferința de închidere și să spunem că ce-am scris aici (în proiect-n.r) s-a materializat. Vă doresc spor în toate, încredere, nu uitați că sunteți o familie și vor fi și situații în care, ca și într-o familie, ne mai contrăm, ca să nu zic certăm, dar lucrurile se rezolvă”, a fost mesajul adjunctului IȘJ, Aurel Șelaru.

„Trebuie să acordăm șansă la educație copiilor”

Profesoara Maria Costache, care este și asistent manager în acest proiect, spune că este de datoria dascălilor să aducă elevii de etnie romă la școală prin astfel de proiecte, mai ales că implică și școlarizarea unui număr substanțial de adulți. „În acest proiect am calitatea de asistent manager și cunosc foarte bine situația de la Slobozia Bradului, mai ales că eu și sunt de acolo. Suntem renumiți pentru abandon, absenteism, pentru mute lucruri urâte care se întâmplă în învățământ. Noi am scris acest proiect, ajutați de oameni de suflet, care ne-au stat la dispoziție 24 de ore din 24. În calitatea mea de inspector pentru minorități, am încercat să stabilesc o legătură cu această comunitate tradiționalistă de etnie romă. Din cauza acestui tradiționalism, înregistrăm și un abandon în rândul fetelor. Din acest motiv, am încercat să creez această punte între comunitate, inspectoratul școlar, minister și partenerii din procesul de educație. Noi suntem cei care trebuie să acordăm această șansă la educație copiilor și chiar și adulților, pentru că și mămicile trebuie să știe să citească o rețetă, să administreze un medicament copiilor fără a avea de alți oameni în jur. Perioada de scriere a proiectului a fost grea, dar am fost ajutați de oameni cu experiență. Acum urmează perioada de implementare, care este una grea și lungă. Până la urmă contează să ne atingem scopul pentru care acest proiect a fost scris!”, a punctat Maria Costache, asistent manager proiect.
Directoarea Școlii din Slobozia Bradului, profesoara Voica Costache, a explicat toate datele și toți pașii care vor fi urmați pentru implementarea acestui proiect. „Printre obiectivele proiectului se numără: elaborarea/ implementarea unui program educativ integrat de intervenție „Șanse egale la educație” de diminuare a fenomenului de părăsire a scolii, pe baza dezvoltării instrumentelor și măsurilor educaționale remediale și preventive inovatoare, inclusiv nonformale, de educație parentală și de voluntariat al tinerilor; creșterea eficienței programului „Șanse egale la educație”, prin formarea și mentoratul didactic a unui număr minim de 280 de cadre didactice și personal managerial din Slobozia Bradului și din alte școli rurale, cu elevi aflați în situație de risc de părăsire timpurie a școlii; prevenirea și corectarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii prin asigurarea de sprijin material, didactic unui număr de 940 de persoane (rechizite, subvenții, masă caldă, dotări etc.); valorificarea rezultatelor proiectului, precum și a bunelor practici pentru remedierea abandonului și eșecului școlar prin crearea și dezvoltarea de rețele parteneriale sustenabile la nivel local și județean”, a spus Voica Costache în prezentarea proiectului.
Aceasta a mai vorbit și despre faptul că vor fi acordate 940 subvenții, lunar, timp de 5 semestre, grupului țintă, gustări pentru 680 copii, precum și multe pachete cu rechizite. Vor fi minim 3 seturi de instrumente de consiliere dezvoltate pentru preșcolari/ elevi/ adulți din grupul țintă, sesiuni săptămânale de consiliere și orientare, derulate timp de 5 semestre, cu preșcolari/ elevi/ adulți din grupul țintă, dar și multe alte activități menite să vină în sprijinul celor trei categorii de beneficiari.

Mai trebuie spus faptul că în acest proiect sunt implicate și alte școli partenere, din Sihlea, Boghești, Garoafa, Chiojdeni, Jitia, Bordești, Nereju Mic și Ploscuțeni. Pe lângă beneficiarii direcți, și cadrele didactice implicate în proiect vor beneficia de un curs TIC acreditat, cu 60 de ore și 15 credite transferabile. Valoarea totală a proiectului este de 9.335.559,76 lei, din care asistență financiară nerambursabilă: 9.200.777,83 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?