Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Lucrările de reabilitare a clădirii fostului Tribunal și a Secției de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci, în faza de evaluare a ofertelor


Proiectele de investiții „Consolidare și restaurare a imobilului fostului Tribunal” și „Consolidare și restaurare Secția de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci” au fost scoase la licitație și se află în faza de evaluare a ofertelor. Ambele proiecte au obținut finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Proiectul privind „Consolidare și restaurare a imobilului fostului Tribunal” are o valoare estimată de peste 16,1 milioane de lei. După ce va fi reabilitat, în imobilul în care a funcționat Tribunalul Vrancea ar putea fi amenajat „Centrul UNESCO”, dar și un „Muzeu al Vinului”. Conform temei de proiectare, în clădirea mai sus menționată ar putea funcționa două unități distincte: la parter și etaj va funcționa Centul Cultural pentru UNESCO, iar la demisol Muzeul Vinului. Sub egida UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Åžtiință și Cultură) se pot desfășura activități de promovare și implementare a Convențiilor UNESCO ratificate de Statul Român, dar și activități culturale locale, regionale și internaționale. Ideea înființării Muzeului Vinului a pornit și de la faptul că Vrancea este una din cele mai importante zone viticole ale României și deci se impune a avea un astfel de muzeu, care să prezinte vizitatorului istoria viticulturii din această zonă. În acest sens, se propune ca circuitul de vizitare să cuprindă descrierea activităților de lucru a viei, tratamentul acesteia, culesul strugurilor și procesarea acestora până la depozitarea și păstrarea vinului.

Clădirea fostului Tribunal a fost construită în perioada 1909 -1912, în stilul neo românesc, creat și promovat de Åžcoala de Arhitectură a arhitectului Ion Mincu, care, de altfel, a vândut terenul Prefectului Județului Putna special pentru a se construi Palatul de Justiție. „Construcția se desfășoară pe 3 niveluri, respectiv subsol, parter și etaj, cu o suprafață construită de 1748,4 mp și o suprafață desfășurată de 5055,3 mp. Cutremurele din 1940, 1977 și următoarele au afectat grav structura clădirii, la fenomenul de degradare contribuind și factori externi, cum ar fi săpături deschise pe strada Cezar Boliac ocazionate de montarea rețelei de canalizare, pierderile de apă din rețeaua orașului, evacuarea defectuasă a apei pluviale. De-a lungul timpului, după cutremurele majore și nu numai, au fost elaborate proiecte de consolidare a clădirii, de fiecare dată ajungându-se la aplicarea unor soluții paleative, menite doar să amâne colapsul. Astfel că, ultima expertiză, elaborată în anul 2012, identifica clădirea în Clasa de risc seismic II”, susțin specialiștii Consiliului Județean.
Fosta clădire a Secției de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei

Proiectul „Consolidare și restaurare Secție de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci” are o valoare estimată la 4.602.962 lei (1 milion de euro), din care finanțarea nerambursabilă pentru implementare, din fonduri europene și din bugetul național, este de 4.371.433 lei (950.311 euro), ceea ce reprezintă 98% din valoarea totală eligibilă aprobată. Valoarea eligibilă suportată de beneficiar (Consiliul Județean Vrancea) este de 89.212 lei (19.393 euro), echivalentul a 2% din valoarea totală a proiectului. Prin această investiție se urmărește protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural al județului Vrancea, obiectivul care va fi restaurat fiind clădire de patrimoniu, inclusă în lista monumentelor istorice. Acest proiect de consolidare și restaurare își propune să redea imobilului, care este unul dintre cele mai vechi și mai reprezentative din municipiul Focșani, prestanța de început de secol XX.
În cadrul proiectului vor avea loc mai multe lucrări de reabilitare, atât la interiorul clădirii, cât și în exterior. Fântâna, care se află pe amplasamentul investiției, adusă aici în anul 1980 din altă locație și care face parte din construcțiile ce au marcat prima alimentare cu apă a orașului Focșani, va fi restaurată și i se va reda funcțiunea inițială, aceea de cișmea. De asemenea, vor fi reabilitate și spațiile verzi, mobilierul urban, aleile, spațiile carosabile/ pietonale din jurul monumentului și vor fi amplasate corpuri de iluminat de epocă în zonele pietonale. De asemenea,  va fi reconstituită împrejmuirea de epocă a clădirii.
Casa Alaci, situată pe Bdul. Gării Nr.1 din Focșani, este monument istoric cod LMI VN-II-m-B-06430, fiind construită de o familie de târgoveți armeni. Realizată în stilul eclectic de la sfârșitul secolului al XIX-lea, această operă arhitecturală conferă o notă distinctă orașului. După 1945 clădirea a fost trecută în folosința județenei de partid a județului Putna, iar în 1951 a fost destinată înființării Muzeului de Istorie și Etnografie. Așadar, încă o clădire monument istoric din municipiul Focșani își va recăpăta farmecul de odinioară, după ce va fi restaurată în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene și implementat de Consiliul Județean Vrancea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?