Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Mai mult de o băutură alcoolică pe zi crește riscul de mortalitate și de cancer


Riscul de mortalitate și dezvoltare a unui tip de cancer crește la acele persoane care consumă de-a lungul vieții lor mai mult de o băutură alcoolică pe zi, potrivit unui studiu publicat marți de revista de specialitate PLOS Medicine citată de EFE.
Cercetătorii au analizat dacă riscul de mortalitate, sau de a dezvolta vreun tip de cancer crește la acele persoane care consumă de-a lungul vieții lor diferite cantități de alcool, utilizând datele a 99.654 de persoane din SUA. Echipa condusă de Andrew Kunzmann, de la Universitatea Queen’s din Belfast (Irlanda de Nord), a studiat cazurile acestor persoane timp de 8,9 ani, iar consumul de alcool a fost estimat în funcție de un chestionar valabil între 1998 și 2000. În timpul studiului au intervenit 9.559 de decese și 12.763 tipuri de cancer primar în rândul participanților.
Analiștii au studiat așa-numita curbă J, obișnuită în medicina, care arată că măsura și prudența sunt cea mai bună opțiune. Comparativ cu băutorii moderați (1-3 băuturi pe săptămână) sau cei care consumă o băutură alcoolică pe săptămână (băutorii ocazionali), cei care consumă între 2 și 3 pe zi, sau mai mult de 3 băuturi pe zi au fost victime ale deceselor în perioada studiată. Această descoperire arată, potrivit autorilor, un oarecare efect protector al consumului modest de alcool, mai ales în decesele provocate de bolile cardiovasculare.
În schimb, riscul de cancer sau de mortalitate legată de această boală a crescut proporțional cu consumul de alcool de-a lungul vieții, notează studiul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?