Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Terapia pomilor înfloriți


Primăvara este anotimpul renașterii. După o iarnă friguroasă și mai mult sau mai puțin capricioasă, anotimpul miracolelor ne surprinde de fiecare dată cu bogăția sa de culori. Aleile cu pomii înfloriți începând din martie până în mai reprezintă un izvor nesecat de frumusețe, care ne îmbie la plimbări îndelungi pentru a ne umple sufletele de armonie. 
În tradiția satului românesc, înflorirea pomilor fructiferi este binecuvântată cu puteri magice. Crengile înflorite de la un pom bătrân și viguros se aduceau în casă celor suferinzi ca „să aibă puterea să biruie boala și bătrânețea”, iar din ramurile, frunzele și florile pomilor înfloriți în aprilie se făceau o sumedenie de leacuri cu virtuți tămăduitoare și magice, potrivit gradina-online.ro. 
Natura în plină desfășurare, cu pomii înfloriți, albinele culegând polenul, păsările ciripind, verdele crud al ierbii și multitudinea de culori atât de vii și de intense ale florilor, reprezintă o sursă de sănătate, de bună-dispoziție și un cumul de energie. 
Magnolie
Magnoliile sunt primele care decorează grădinile încă din luna martie, înainte ca în copaci să apară frunzele, fiind unul dintre cei mai cultivați arbuști din lume. În aprilie înfloresc cireșii, care ocupă un loc special în cultura Japoniei. Pasiunea japonezilor este atât de mare pentru florile de cireș, încât unii călătoresc din sud spre nord, o dată cu frontul de aer cald care deschide bobocii, pentru a vedea minunea înfloririi lor. 
Cireș
În medicina populară românească, florile de cireș erau frecvent folosite pentru tratarea bolilor de rinichi, dar și de piept și de inimă, precum și ca tonic digestiv la început de primăvară. Livezile de cireși sunt considerate adevărate „paradisuri terapeutice” de către psihoterapeuți. 
Livada de cireșe este recomandată de unii psihologi pentru așa-numita terapie ”cherry-therapy”, prescriind pacienților să își petreacă în momentul înfloririi acestora câteva săptămâni, poate întreaga lună în livadă, pentru recreere, relaxare și echilibrare. Inițiativa aparține elvețienilor, inspirați de rolul pe care cireșii în floare îl au în meditația șintoistă (Japonia, sakura). Prețul acestor sejururi în livezile înflorite rivalizează cu cel al unor pachete turistice exotice pentru că „sezonul” e scurt, iar cererea mare. 
Salcâm 
Explozii florale, colorate în auriu, alb și roz au loc în luna mai când înfloresc salcâmii. Aceștia simbolizează în tradiția populară reînnoirea, renașterea pe care ultima lună a primăverii o dezleagă în natură și în oameni. Plimbările în zone cu salcâmi înfloriți au efecte calmante asupra sistemului nervos, datorită uleiului eteric din parfumul florilor.
ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?