Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

185 de cadre didactice din Vrancea vor gradație de merit; cele mai multe dosare au fost depuse de învățătoare


185 de cadre didactice, din întreg județul Vrancea, și-au depus dosarele pentru obținerea gradației de merit. Acestea își dispută 160 de locuri, scoase la concurs de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ). În această perioadă, inspectorii de specialitate analizează dosarele, pentru a le putea puncta. Dat fiind faptul că sunt doar 25 de dosare în plus față de locurile disponibile, cei mai mulți dintre cei care și-au depus candidaturile vor și obține gradație, asta dacă dosarul lor întrunește minim 65 de puncte dintr-un total de 110. Condiția de a obține cel puțin 65 de puncte este una dintre noutățile apărute în metodologia de obținere a gradațiilor de merit din acest an. Până acum era nevoie de un minim de 50 de puncte dintr-un total de 100.
Reamintim că în Vrancea au fost scoase la concurs 160 de locuri, dintre care cele mai multe, respectiv 35, pentru învățătore, pentru care și-au depus dosare 42 de cadre didactice. Pentru cele 23 de locuri scoase la cocnurs pentru educatoare și-au depus dosar 20 de persoane. La limba română și-au depus dosare 12 profesori pe 10 locuri disponibile. La engleză sunt 7 dosare depuse pe cele 8 locuri disponibile. Cele 5 gradații disponibile la limba franceză sunt disputate de 8 candidați. 7 profesori de istorie și cultură civică își dispută cele 5 gradații disponibile anul acesta. Dacă întrunesc condițiile impuse pentru a primi gradație de merit, profesorii de religie nu trebuie să aibă mari emoții dat fiind faptul că sunt 3 dosare depuse pentru tot atâtea locuri. La geografie sunt 3 dosare depuse pe 2 locuri disponibile, iar la matematică sunt depuse 9 dosare pe 7 locuri, în timp ce la informatică sunt 7 dosare pe 4 locuri.
Nici cadrele didactice care predau fizică nu ar trebui să aibă emoții, mai ales că sunt 4 candidați pentru 4 locuri. În aceeași situație sunt și profesorii de biologie, pentru 5 locuri s-au depus 5 dosare. Și la educație muzicală-arte s-a depus un dosar pentru o gradație disponibilă. Sunt 3 dosare depuse pentru educație fizică Club Sportiv, pe 2 locuri disponibile. Profesorii de educație fizică și sport au 7 gradații disponibile în acest an, pentru care și-au depus dosar 10 dascăli. Pentru cele 8 gradații disponibile în învățământul special și-au depus dosar 12 cadre didactice. Pentru cele 3 gradații disponibile pentru consiliere psihopedagogică CJRAE sunt depuse 5 dosare.
Profesorii de la Palatul Copiilor au depus două dosare pentru o singură gradație disponibilă. Profesorii care predau discipline tehnice parcă s-au înțeles și au depus tot atâtea dosare câte gradații sunt, adică 10 dosare. Pentru cele două gradații scoase la concurs de IȘJ Vrancea în cazul maiștrilor și-au depus dosare 3 candidați.
Trebuie spus faptul că există și gradații de merit scoase la concurs pentru funcțiile de conducere. În acest an au fost scoase la concurs 7 gradații pentru directori, pe care și le doresc 9 candidați. Cei care vor obține gradație de merit vor intra în plată începând cu data de 1 septembrie 2018.
Gradația de merit este atât de mult râvnită de cadrele didactice deoarece reprezintă o creștere cu 25% a salariului de bază deținut, ceea ce înseamnă sume consistente dacă ne gândim că toate sporurile se calculează la salariul de bază. Gradația de merit se acordă prin concurs pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului școlar și se atribuie pe o perioadă de 5 ani, potrivit legislației în vigoare.
Potrivit calendarului MEN, în această perioadă și până pe 29 iunie va avea loc analiza dosarelor de către inspectorul școlar care coordonează disciplina și elaborarea raportului referitor la activitatea candidatului în specialitate. În perioada 2 – 13 iulie se face verificarea dosarelor și acordarea punctajelor de către comisia de evaluare. În perioada 16 – 17 iulie are loc aprobarea listei cuprinzând punctajele acordate în urma evaluării, de către consiliul de administrație al inspectoratului școlar. Pe 18 iulie se vor afișa listele cu punctajele acordate în urma evaluării, la avizierul Inspectoratului Școlar.
Cadrele didactice au posibilitatea să depună contestații în intervalul 19-23 iulie, contestații ce vor fi soluționate între 24 și 26 iulie, urmând ca pe 27 iulie să se afișeze rezultatele finale, iar pe 30 iulie IȘJ trebuie să înainteze la  Ministerul Educației listele cu personalul didactic validat în vederea acordării gradației de merit, urmând ca o lună mai târziu, pe 30 august, să se emită ordinul ministrului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?