Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

VIDEO și GALERIE FOTO: Adunare Generală cu scandal la Obștea de moșneni Vidra Tichiriș


    Câteva sute de vidreni au participat, ieri, la Adunarea Generală a Obștei de moșneni Vidra Tichiriș, care a avut loc la sediul Căminului Cultural. Ședința trebuia să lămurească acuzațiile aduse în ultima vreme actualei conduceri a Obștei dar nu a făcut decât să trezească și mai multe semne de întrebare asupra deciziilor care sunt luate la acestă obște. Deși era o ședință publică a membrilor obșteni, o întâlnire despre care trebuiau să afle și ceilalți membri ai Obștei, care nu au putut ajunge la Adunare, de la început nu a fost permis accesul reporterilor. Ca și cum nimeni nu trebuia să vadă cum are loc ședința, cum sunt luate deciziile, câți oameni sunt în sală. Președintele Obștei, Bogdan Marica, ne-a dat de înțeles că nu va permite accesul presei în interiorul sălii încă de când am ajuns în fața Căminului Cultural. A invocat faptul că este o adunare privată iar ulterior, pentru a da o aparență de legalitate, a cerut membrilor obșteni să spună dacă sunt de acord să fie filmați. Cum mulți oameni nu înțelegeau despre ce este vorba, președintele Obștei a cerut ca obștenii care nu vor să fie filmați să se ridice în picioare. Ochiometric, fără nicio numărătoare, s-a decis ca reporterii să nu aibă acces în interiorul sălii. Fără să se știe câți membri obșteni sunt în sală, dacă a fost asigurat cvorumul pentru ca Adunarea să fie considerată statutară. Ulterior, pe parcursul ședinței, oamenii tot veneau la adunare, se înscriau pe tabelele cu prezența și întrebau cât mai durează până se dau banii. Pentru că acesta era lucrul cel mai important pentru ei, acordarea drepturilor anuale de la Obște.

    La sfârșit, mulți oameni au ieșit dezgustați de modul în care a avut loc această Adunare Generală, de certurile și lipsa de interes față de problemele reclamate. În primul rând nu se știe câți membri au fost la ședință. Președintele Obștei, Bogdan Marica, ne-a spus că au fost peste 700 de membri, iar secretarul Ionel Cherciu spune că au fost trei sute. „Dacă luăm în considerare Căminul nostru, nu are cum să fie mai mulți. Sunt două sute de locuri pe scaune, au mai fost o sută în picioare. Putem proba cu filmări”, spune Cherciu. Aceasta în condițiile în care Obștea are o mie de membri și trebuiau să fie minim cinci sute de persoane prezente.
    O altă anomalie a fost solicitarea ca procesul verbal al ședinței să nu fie ținut de secretarul Obștei, Ionel Cherciu, ci de consilierul juridic, Sergiu Caba. Acesta a spus, la sfârșitul ședinței, că „s-au consemnat doar ideile principale, ulterior urmează a se întocmi procesul verbal”. „Eram depășit de situație să consemnez ce spunea fiecare. Am notat ideile principale, cum le-a susținut fiecare membru obștean care a avut dreptul la cuvânt și drept la replică”, a spus consilierul juridic.

„Ne-am trezit cu un fel de balamuc, cu grupuri de interese”

    Unii oameni prezenți la ședință au acuzat că, în loc să se răspundă la întrebările despre problemele importante ale obștei, ședința Adunării Generale s-a transformat într-o răfuială pentru a fi înlăturați oamenii incomozi. Ion Mitrea ne-a spus că la ședință a aflat că Obștea nu mai are comisie de cenzori, practic nu mai este o comisie care să verifice cum s-au cheltuit banii obținuți din vânzarea lemnului. „Ne-am trezit cu un fel de balamuc, cu grupuri de interese. Care mai de care că ăla a furat, că ăla a făcut, să îl ia de gât. Nu avem comisie de cenzori ca să întreb în ce bază ți-ai făcut salariu, să întreb de ce ai luat mașina cu 160 de milioane și a vândut-o cu 500 de milioane după trei zile. Nu am auzit să supună discuțiilor descărcarea de gestiune, deși trebuia să ceară acest lucru”, ne-a spus Mitrea. Acesta a subliniat că este posibil ca obștea să aibă venituri de 16 miliarde lei vechi și cheltuieli de peste 9 miliarde fără să spună pe ce s-au cheltuit banii.
    O altă nemulțumire este absența comisiei de licitație pentru vânzarea lemnului și faptul că doar președintele decide cum se vinde lemnul. Aceasta deși în statut este prevăzută organizarea unei comisii pentru licitație. „De ce nu există comisie de licitație? În statut este prevăzut expres acest lucru. Consiliul de administrație numește prin decizie comisia de licitație”, a adăugat Ion Mitrea care ne-a spus că a dorit să întrebe mai multe lucruri actuala conducere a Obștei, dar nu a putut face acest lucru. „Doream să mai întreb dacă este adevărat că au trecut pe cheltuieli sumele de la restaurant, și cafeaua, tot? Este adevărat că ați ridicat diurna de deplasare de un milion de lei pe zi? Dacă se duce la munte ia un milion de lei pe zi. Este adevărat că nu prezentați documente obștii Consiliului de Administrație? Prin natura statutului trebuie prezentate documentele obștii”, ne-a mai spus Ion Mitrea.
    Un alt membru obștean, Costel Dumitrescu spune că a venit la ședință pentru ca „obștea să nu rămână de izbeliște” dar nu a fost aprobată cererea penntru numărarea persoanelor care sunt în sală. Bătrânul făcuse solicitarea pentru că numărase circa trei sute de persoane în sală, ceea ce însemna că nu există cvorum iar deciziile Adunării Generale care urmau să fie adoptate erau lovite de nulitate și puteau fi atacate oricând în instanță. „Nu vreau ca obștea să rămână de izbeliște. Spun acest lucru pentru că se vinde lemn fără licitație. Noi avem o conducere colectivă dar numai două persoane au acces la documente și asta dovedește că au monopolizat proprietatea și documentele, atât timp cât din cei cinci, nici secretarul nu are acces la documente. Sigur că îmi dă de bănuit că este necinste. În ceea ce privește situația de azi am cerut să se facă numărătoare, nu au fost de acord. I-am numărat și erau 200 pe bănci și 120 în picioare. Unde să încapă șapte sute aici? Probabil că pe tabel erau șapte sute”, ne-a spus Costel Dumitrescu.

Președintele spune că totul este statutar și legal

    Președintele Obștei, Bogdan Marica, susține că adunerea a fost statutară și că au fost prezenți peste 700 de membri în sala Căminului Cultural. Acesta recunoaște că nu e funcțională comisia de cenzori dar spune că nu sunt oameni care să dorească să ocupe această poziție. „Conform statutului unul dintre membri trebuie să aibă calitatea de expert contabil autorizat. Sunt doi membri în comisia de cenzori, domnul Ion Mitrea, domnul Apostol Vasile. Domnul Mitrea are 80 de ani, la fel domnul Apostol are peste 80 de ani dar nu au pregătirea în domeniu. Nu este vinovat președintele. Am încercat dar nu vine nimeni”, ne-a spus președintele Marica. Acesta a încercat să ne convingă că modul în care se vinde lemnul la Obștea din Vidra este mai profitabil decât dacă este licitație publică. Adică dacă președintele negociază prețul de vânzare este mai bine decât dacă se organizează o licitație la care câștigă cel care oferă cel mai mare preț. „Obștea este o entitate privată. Funcționează conform hotărârilor pe care lei iau membrii obșteni, adică majoritatea, Adunarea Generală. Aceasta a împuternicit președintele ca, în conformitate cu statutul, să pună în vânzare masa lemnoasă ca să aducă venituri obștii. Pe timpul domnului Mitrea masa lemnoasă se vindea la licitație. În 2014, în urma unor licitații, s-a vândut masa lemnoasă la prețuri de 50 lei-100 lei și s-au dat cote părți de 100-150 lei. După ce noul președinte a preluat funcția s-au dat dividente de 550 lei”, a mai spus președintele Obștei. Referitor la acuzațiile privind autovehiculul cumpărat cu 50 mii lei de la fostul secretar al Obștei, președintele ne-a spus că „au fost verificări de la antifrauda de la Constanța și nu s-a găsit nimic ilegal”. Întrebat dacă nu i se pare imorală această tranzacție, președintele Obștei a evitat să dea un răspuns clar și ne-a spus că „obștea a achiziționat un bun pentru care a plătit la valoarea pieței, nu s-a încălcat nimic”, că acea mașină putea fi obținută prin donație sau putea fi cumpărată de la orice alt membru al Obștei.
    Una dintre deciziile luate la Adunarea Generală de ieri a fost cea prin care au fost diminuate indemnizațiile membrilor din Consiliul de Administrație. Propunerea a venit de la Bebe Marica, membru obștean, care ne-a spus că nu dorit să scadă salariul de 3500 lei al președintelui Obștei pentru că acesta a adus plus valoare. „Am venit cu un scop precis. Èšinta a fost să micșorez indemnizația Consiliului de Administrație, care nu are o contribuție majoră în obște, sunt întâlniri periodice. Am propus păstrarea salariului actual al președintelui care poate fi și mărit pentru că are suficiente acțiuni, se vede că a adus plus valoarea obștii”, a spus Bebe Marica.


„Eu nu îl acuz de vreo ilegalitate, îl acuz de lipsă de transparență”

    Secretarul Obștei, Ionel Cherciu a acuzat lipsa de transparență a deciziilor luate de Bogdan Marica despre care spune că a vrut să îl dea afară fără să respecte statutul, adică fără un vot secret. Ulterior, în cadrul ședinței s-a propus organizarea unui fel de referendum în care oamenii să voteze în mod secret dacă vor ca reprezentantul satului Tichiriș să rămână Ionel Cherciu. Secretarul a acuzat modul în care președintele Bogdan Marica a vorbit în fața membrilor obșteni despre firma pe care o administrează, despre faptul că a prezentat informații fiscale care nu corespund cu realitatea. Ionel Cherciu a arătat că firma pe care o conduce are două litigii, din care unul a fost deja câștigat, cu Obștea Vidra Tichiriș. „Sunt două litigii cu firma la care sunt administrator. Am avut contracte cu obștea până în 2014, când s-a schimba Consiliul de Administrație. Am avut contracte cu sume de bani de plată, din ambele părți, ne-am judecat pe ordonanța de plată iar un proces l-am câștigat. Domnul președinte, din rea voință, nu a vrut să plătească suma de 63 de mii, am câștigat în instanță, cu titlu executoriu și mi-a plătit 101 mii lei. Adică aproape 40 mii lei pe care obștea le-a pierdut pentru că el nu a vrut să plătească. Acum suntem în alt litigiu. Obștea m-a dat în judecată pe o factură de 76 mii lei iar dacă se constatată că factura e de plătit, îmi asum responsabilitatea, cu tot cu dobânzi. Nu pot să judec eu procesul. Se judecă de magistrați și va fi un verdict definitiv. Nu aveau nicio relevanță dușmăniile și problemele mele cu ședința de față”, ne-a spus Ionel Cherciu.

    Acesta spune că la Obște s-a încălcat foarte grav statutul prin faptul că nu este comisie de cenzori, adică acele persoane care să verifice cum sunt cheltuiți banii obștenilor. „Eu nu îl acuz de vreo ilegalitate, îl acuz de lipsă de transparență. Nu mi-a dat niciun document, sunt înregistrări cu ședințele de la Consiliul de Administrație. La ședință nu a lăsat obștenii bătrâni, membrii fondatori, să vorbească, să își exprime părerea lui. L-a deranjat că am vrut să dăm 10 milioane de lei la oameni. Banii pe care îi dă la oameni nu sunt din 2017. La începutul lunii februarie erau circa 20 mii lei în conturi, adică două sute de milioane lei vechi”, a spus Ionel Cherciu, care arată că alte obști vecine organizează licitații publice pentru vânzarea masei lemnoase astfel încât să obțină prețuri cât mai mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?