Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

ANRE: Companiile de energie vor fi obligate să preia electricitatea produsă de persoanele fizice


Micii producători de energie regenerabilă vor avea în curând posibilitatea să furnizeze electricitate în rețea și să compenseze factura emisă de furnizorul lor, la zece ani de la apariția unei legi care le promitea persoanelor fizice acest lucru.
Afirmația a fost făcută marți de Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferință organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, pe teme energetice. „În Legea 220/2008, deci într-o lege aprobată acum zece ani, exista o prevedere că pentru producătorii casnici de energie regenerabilă se vor aproba niște scheme de sprijin. Principala barieră în calea acestei scheme de sprijin a fost legislația fiscală. Încă din 2009 – 2010, am început discuțiile cu Ministerul Finanțelor pentru a găsi soluții pentru acești mici producători și am eșuat”, a spus oficialul ANRE.
Între timp, legislația a fost modificată, iar OUG 24/2017, care modifică Legea 220, a venit cu câteva obligații pentru Ministerul Finanțelor privind modificarea legislației în favoarea micilor producători, lucru care nu s-a întâmplat. „Însă, de la începutul acestui an, am inițiat discuții mai intense cu Ministerul Finanțelor și, spre bucuria mea, am găsit soluții relativ repede. Practic, sunt trei subiecte care au fost discutate și, sper eu, lămurite, în cadrul dezbaterilor privind Legea de aprobare a OUG 24”, a arătat Nagy-Bege.
Primul aspect se referă la faptul că un producător mic, casnic, nu va fi nevoit să se autorizeze pentru a genera electricitate. „În Parlament va fi inclus în lege un articol prin care se exceptează acești mici producători de la obligația de a se autoriza pentru această activitate”, potrivit oficialului ANRE.
A doua problemă a fost modul de impozitare, însă aici lucrurile nu sunt încă foarte clare. Din declarația lui Nagy-Bege reiese doar că Ministerul Finanțelor s-a angajat să informeze în curând micii producători dacă și cât vor plăti impozit pe venit din această activitate. „Ministerul Finanțelor a spus că este o decizie de oportunitate dacă aceste persoane fizice ar putea să fie exceptate de la plata impozitelor pe veniturile realizate din activitatea de producție de energie electrică. Nu știu dacă în lege va fi scris că vor fi exceptați sau va fi o decizie a Ministerului Finanțelor, important este că, chiar dacă nu se exceptează de la plata impozitelor, Ministerul Finanțelor a găsit și va implementa o normă de impozitare a acestor persoane. Important este să fie clar pentru toată lumea dacă plătește sau nu impozit și, dacă plătește, în ce formă și în ce cuantum”, a arătat vicepreședintele ANRE.
Al treilea subiect fierbinte a fost regimul de TVA. „Există o decizie a Curții Europene de Justiție, care obligă toți producătorii casnici de energie electrică din Europa să țină evidența producției. Din păcate, acest termen de a ține evidența, în interpretarea Ministerului Finanțelor, a fost egal cu obligația de a emite factură. Până la suma de 300.000 de lei, orice comerciant este exceptat de la plata TVA, iar un mic producător de energie nu va produce niciodată 300.000 de lei, dar, cu toate astea, în înțelegerea Ministerului Finanțelor, ei trebuie să emită factură”, a mai explicat Nagy-Bege.
Potrivit acestuia, a fost găsită o soluție și la această problemă, care ține de faptul că tot în legislația europeană există posibilitatea ca persoanele fizice să împuternicească o altă entitate să emită factură pe numele lor. „În cazul nostru concret, furnizorii de energie cu care acești mici producători au contract vor fi obligați să preia energia electrică produsă de acești consumatori, ei vor emite factură în numele acestor consumatori și se vor compensa financiar. Propunerea ANRE a fost ca această compensare să se facă la prețul mediu din ultimele 12 luni de pe Piața pentru Ziua Următoare (piața spot a bursei de energie OPCOM – n.r.), dar este un proiect și chiar acum voi merge în Parlament să susțin punctul de vedere al ANRE”, a adăugat oficialul autorității de reglementare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?