Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Deputatul Tîlvăr: „Copilăria trebuie dedicată dezvoltării şi educaţiei, nu muncii”


Fenomenul exploatării copilului prin muncă a luat proporții îngrijorătoare și este nevoie de mobilizarea întregii societăți, atât pentru a preveni cât și pentru a retrage copiii din muncile periculoase, atrage atenția deputatul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr. Social democratul arată, într-o declarație politică, că statistica națională întocmită de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane reliefează că exploatarea prin muncă se situează pe locul doi în clasamentul formelor de exploatare, după cea sexuală, în anul 2016 fiind identificate un număr de 132 victime exploatate prin muncă, din totalul de 756.
Deputatul spune că numărul real este mult mai mare, fenomenul fiind greu de monitorizat pentru că rareori este raportat ca abuz. „Majoritatea dintre copii muncesc din greu, împotriva propriei lor voințe, fiind lipsiți de apărare și crescând fără educație școlară suficientă și fără să se califice într-o meserie anume. La vârsta la care ar trebui să se implice în viața comunității, ei vor fi lipsiți de alternative și ar putea deveni o problemă socială, consecințele căreia le va resimți întreaga comunitate„, spune parlamentarul.
Acesta precizează că îmbunătățirea legislației, elaborarea politicilor și implementarea acestora constituie teme prioritare în discuțiile din cadrul Grupului pentru combaterea traficului de persoane din Parlamentul României. Conform datelor oficiale, preluate de la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, 95.308 copii au, în acest moment, cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Numărul total al copiilor rămași acasă, care provin din familii în care ambii părinți sunt plecați la muncă în străinătate, este de 18.646, iar 17.553 de copii au rămas în grija rudelor de până la gradul IV, fără nici un fel de protecție socială.
În România, peste 350.000 de copii cu vârste între 0 și 14 ani sunt afectați de sărăcie. Statisticile arată că, în țara noastră, 70.000 de copii sunt nevoiți să muncească în loc să învețe și doar un sfert dintre copiii din mediul rural ajung să urmeze liceul. „Suntem în permanent dialog cu instituțiile abilitate în domeniu, în ceea ce privește problematica traficului de persoane prin munca forțată, concentrându-ne îndeosebi asupra exploatării prin muncă a copiilor români, în țara noastră și în spațiul european. Copilăria este o perioadă a vieții care ar trebui dedicată dezvoltării și educației, nu muncii. Este necesară schimbarea de mentalități în ceea ce privește antrenarea minorilor în munci ce dăunează sănătății și dezvoltării lor, diminuarea implicării copiilor în muncă de la vârste foarte mici. Deși România are o legislație complexă, care protejează copiii de exploatare și de munci grele, pentru sute sau chiar mii de fetițe și băieți din toată țara copilăria nu înseamnă joacă, studiu și visare, ci muncă și suferință”, mai spune deputatul Angel Tîlvăr.
Parlamentarul vrâncean atrage atenția că un rol extrem de important în efortul de a elimina exploatarea copiilor prin muncă îi revine educației, care pe lângă faptul că le formează multe abilități, îi ajută să dezvolte valori, fără de care copiii nu pot deveni cetățeni responsabili și activi. Rolul-cheie în asigurarea unui proces educativ adecvat, în crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea copilului îi revine familiei și școlii. „Locul copilului este la școală, iar munca lui ar trebui să fie învățatul”, încheie deputatul PSD.
Ziua Mondială Împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor este marcată în fiecare an, începând din anul 2002, pe data de 12 iunie, pentru a atrage atenția asupra dimensiunii acestui fenomen și asupra măsurilor necesare pentru eliminarea acestei practici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?