Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Baciu (LAPAR): La ţară nu mai muncește nimeni la câmp, toţi stau pe scările primăriilor pentru ajutoare sociale


Oamenii din mediul rural nu mai sunt interesați să muncească la câmp, ci preferă să stea pe scările primăriilor pentru a primi ajutoare sociale, a declarat, luni, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, într-o dezbatere pe teme de profil. „Din ’90 până azi s-a mers din greșeală în greșeală. Strângem date să facem strategii, să vedem ce-i de făcut, dar practic realitățile din teren sunt cu totul altele. Nu mai există școli și licee agricole. Deși la instituțiile superioare de profil sunt mii de absolvenți, ei nu se întorc la țară. Populația de acolo îmbătrânește. Îmi spunea un preot că anul acesta au avut loc în comună 11 înmormântări și un singur botez. Cam aceasta este realitatea, este o tragedie”, susține Baciu.
El a subliniat că numărul celor care muncesc pământul este din ce în ce mai mic. „Practic, nu ai cui să-i dai bani, nu mai găsești un om interesat să muncească. În schimb sunt mulți care stau pe scara primăriei pentru ajutoare sociale. Åžtiu în județul Neamț o localitate unde sunt o mie și ceva de asistați social și nu găsești pe nimeni să muncească”, a continuat Baciu.
Potrivit acestuia, impactul ajutoarelor sociale în economie este de miliarde de euro, în condițiile în care acești oameni nu plătesc taxe, asigurări de sănătate, contribuții și nici nu sunt interesați de educație. „Primarii nu-i informează pe oameni de drepturile lor, ci le spun că nu mai primesc ajutoarele dacă merg la muncă. Însă veniturile din munca zilieră nu afectează dosarul de ajutor social”, a mai spus președintele LAPAR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?