Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Începe examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții de clasa a VIII-a; astăzi vor fi testați la română


Absolvenții de clasa VIII-a intră, de astăzi, în febra examenelor. Astăzi, ei vor susține proba scrisă la limba și literatura română din cadrul examenului de Evaluare Națională.
Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației Naționale (MEN), pe 13 iunie se va susține proba scrisă la matematică. Rezultatele se vor afișa pe 19 iunie, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 14.00-19.00. Soluționarea contestațiilor se va face între 20 și 22 iunie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 23 iunie.
Examenele încep la ora 9:00, moment în care profesorii asistenți deschid plicurile sigilate cu varianta de subiecte multiplicată. Elevii trebuie să intre în sălile de examen până cel târziu la ora 8.30 – după această oră, accesul elevilor nu mai este permis. Durata fiecărui examen din cadrul Evaluării Naționale este de 120 de minute, din momentul primirii subiectelor de către elevi. La expirarea celor 120 de minute de examen, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări. 
Elevii și părinții acestora trebuie să mai știe faptul că pentru sesiunea din 2018 nu au fost operate modificări în structura subiectelor. Lista cu modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2018 au fost construite în funcție de următoarele trei cerințe: formulare clară, precisă și în strictă concordanță cu programele pentru Evaluarea Națională, nivel mediu de dificultate și posibilitatea de a fi rezolvate în 120 de minute. Modelele orientative de subiecte au fost concepute în concordanță cu programele în vigoare ale examenului, astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaților de analiză, de sinteză, de generalizare și de abstractizare. De asemenea, acestea vizează cuprinderea echilibrată a materiei studiate, solicitându-se demonstrarea competențelor prevăzute în programele de examen, respectiv încadrarea în timpul prevăzut de metodologie pentru rezolvarea sarcinilor de lucru.
Emoțiile elevilor de clasa a VIII-a vor continua cu admiterea la liceul dorit. Admiterea la liceu pentru anul 2018 a început efectiv în luna mai când s-au susținut probele de aptitudini la liceele vocaționale și va continua în luna iunie, atunci când toți elevii care au finalizat clasa a VIII-a vor fi cuprinși în listele celor care urmează să candideze pentru un loc la liceu. Până atunci, însă, vor avea loc numeroase întâlniri cu părinții și absolvenții de gimnaziu pentru prezentarea planului de școlarizare și a procedurilor de admitere. În perioada 29 iunie-3 iulie, absolvenții de gimnaziu și părinții acestora vor completa opțiunile în fișele de înscriere, asistați de diriginți. Cei care doresc să participe la admitere în alt județ vor completa fișele de înscriere conform procedurii stabilite de Comisia Națională de Admitere.
În intervalul 30 iunie – 4 iulie 2018, candidații și părinții vor verifica fișele editate de calculator și vor corecta eventualele greșeli din baza de date. Repartizarea computerizată și admiterea în învățământul liceal de stat a candidaților din seria curentă și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2018-2019, va avea loc pe 9 iulie. În intervalul 10-13 iulie va avea loc depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care au fost repartizați candidații. Prima etapa de admitere în învățământul liceal se va încheia pe 18 iulie, când începe cea de a doua etapă de admitere în învățământul profesional și liceal de stat, care se întinde până pe 7 septembrie, potrivit calendarului emis de MEN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?