Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

CCR discută pe 5 iulie sesizarea referitoare la articolul privind nerecunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex


Curtea Constituțională a României a hotărât joi repunerea pe rol a sesizării referitoare la articolul privind nerecunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, stabilind termen pentru dezbatere pe data de 5 iulie, au precizat surse din CCR. Conform surselor citate, pentru acea dată vor fi citate și părțile implicate în acest caz.
Plenul CCR a luat în discuție joi un termen de control în dosarul privind excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 277 alin. (2) și (4) din Codul civil, la două zile după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că statele membre nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al UE prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, cetățean al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor. Pe 29 noiembrie 2016, CCR a decis suspendarea cauzei până la primirea răspunsurilor la un set de întrebări adresate CJUE, stabilind ulterior mai multe termene de control.
CJUE a stabilit, marți, în cauza privindu-i pe cetățeanul român Relu Adrian Coman și pe partenerul său de același sex, cetățeanul american Robert Clabourn Hamilton, că statele membre ale Uniunii Europene nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al UE prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, cetățean al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor. Sesizată de CCR, CJUE arată că noțiunea de „soț”, în sensul dispozițiilor dreptului Uniunii privind libertatea de ședere a cetățenilor UE și a membrilor familiilor lor include soții de același sex.
Deși statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al Uniunii prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, cetățean al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor, a statuat CJUE.

Continuarea pe https://bit.ly/2kWzs3K

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?