Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Examenele RMN dezvăluie secretele din spatele incredibilei rezistenţe la frig a lui Wim Hof


Olandezul Wim Hof, poreclit „The Iceman”, uimește de ani de zile medici și oameni de știință deopotrivă prin capacitatea sa extraordinară de a rezista în condiții extreme, atât în frig cât și în căldură, pornind de la niște simple exerciții de respirație pe care el susține că oricine le poate face, cu aceleași rezultate. Oamenii de știință l-au analizat pe acest veritabil atlet al condițiilor extreme de mediu pentru a-i afla secretele, conform unui material publicat de site-ul interestingengineering.com.
Wim „The Iceman” Hof a alergat maratoane atât în zona polară cât și în deșert, doar în pantaloni scurți și în sandale, fără a părea să se afle vreun moment în stare de disconfort și fără să bea apă. Olandezul în vârstă de 59 de ani a escaladat vârfurile Everest din Nepal și Kilimanjaro din Tanzania, de asemenea, îmbrăcat doar cu o pereche de pantaloni scurți. El a alergat 21 de kilometri în Deșertul Namibiei fără se bea deloc apă. Aceste performanțe extraordinare au atras atenția oamenilor de știință. Recent, Wim Hof a fost studiat de cercetători de la Åžcoala de Medicină a Universității din Wayne (SUA).
O echipă de cercetători coordonată de Otto Musik, profesor la Universitatea Wayne, a luat decizia de a-l introduce pe Wim Hof într-un aparat de RMN în timp ce l-au expus contactului cu apa rece și au analizat apoi ce se întâmplă în organismul olandezului. Concluziile lor au fost publicate sub forma unui studiu în revista NeuroImage. Conform cercetătorilor, Wim Hof își poate declanșa singur o reacție la stres a organismului care îl ajută să reziste efectelor frigului extrem. „The Iceman” și-a antrenat prin respirație un control superior asupra propriului creier și stării sale fiziologice, fapt care îi permite practic să-și elibereze un analgezic natural în organism și să reziste astfel în condiții extreme. El intră în starea care îi permite să aibă astfel de performanțe prin respirație și tehnici de relaxare. „Din întâmplare, sau poate din noroc, el a reușit să descopere o modalitate prin care să-și controleze sistemul fiziologic”, susține Musik.
Echipa de cercetători a testat reacțiile fiziologice la frig ale lui Wim Hof prin comparație cu alți 30 de voluntari la experiment. Olandezul susține că tehnica sa, pe care o numește „metoda” Wim Hof, poate fi aplicată de oricine și, de mai mulți ani, pregătește cu succes grupuri de oameni care doresc să-și depășească aparentele limite fizice. Wim Hof susține că a deprins singur această tehnică prin încercări și greșeli repetate, în timp ce-și petrecea timp în natură. „A trebuit să găsesc legătura dintre creierul meu și fiziologia mea”, susține el.
Metoda sa presupune așezarea într-o poziție relaxată și începerea unor exerciții de respirație adâncă, exerciții care duc la creșterea nivelului de oxigen concomitent cu scăderea concentrației de dioxid de carbon din sânge. „Așa ne-a lăsat natura să facem, să respirăm adânc atunci când suntem stresați”, susține olandezul. În cadrul experimentului desfășurat de echipa lui Otto Musik, Wim Hof și-a urmat exercițiile de respirație și apoi a fost supus examenului RMN în timp ce purta un costum special. După aceea, experimentul a constat în expunerea sa la jeturi de apă foarte rece care alternau la intervale de 5 minute cu jeturi de apă foarte fierbinte, în timp ce oamenii de știință monitorizau modul în care reacționează creierul său.
În timpul expunerii la apă rece sau la apă fierbinte, organismul lui Hof eliberează substanțe opioide și canabinoizi, compuși care inhibă semnalele responsabile de inducerea stării de alertă în organism și senzația de durere sau de frig, declanșând în schimb eliberarea de dopamină și serotonină. Conform lui Otto Musik, această abilitate prin care Wim Hof intră într-o stare euforică ce poate dura mai multe minute, îl ajută să învingă durerea și să înoate pe sub gheață sau să escaladeze cei mai înalți munți ai planetei în pantaloni scurți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?