Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO și GALERIE FOTO: PATRU gospodării din Tulnici, afectate de un INCENDIU. „Era iadul pământului aici”


    Un incendiu a cuprins vineri după amiază patru gospodării din satul Tulnici, comuna Tulnici, amplasate chiar în imediata vecinătate a sediului primăriei. La fața locului au intervenit inițial trei autospeciale de la Stația de Pompieri Vidra, dar și o ambulanță SMURD și o autospecială de la SVSU. În sprijinul acestora s-au deplasat ulterior două autospeciale din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, o autospecială de stingere din cadrul Stației Panciu și două autospeciale din cadrul Stației Târgu Secuiesc – ISU Covasna. Incendiul  s-a manifestat deosebit de violent la cele patru locuințe, pe o suprafață de cca. 1000 mp, iar intervenția de lichidare a flăcărilor a durat aproximativ patru ore.

    Patru persoane vârstnice au suferit atacuri de panică și au primit îngrijiri medicale la fața locului. Vecinii au povestit că flăcările ardeau violent, împrăștiind în jur un nor gros de fum negru, dar și o căldură care făcea imposibilă apropierea. Din cauza vântului, care purta scânteile la sute de metri depărtare, s-a aprins și a ars parțial inclusiv acoperișul unei locuințe situate la o distanță de aproximativ 300 de metri. „S-a întins focul tocmai în vale. Au sărit peste case scântei, care au fost purtate și de vânt. Era iadul pământului aici. Eu am mai văzut case arzând, dar ca aici nu am mai putut să văd. Era întuneric, negru tot! Nu puteam să venim aici, să ne apropiem. Dogorea tare! Făceam cruce pe aici, nu mai știam ce să facem… Proprietara era acasă. Ei au avut magazin aici… „, a povestit una dintre vecine.

Funcționarii de la primărie au strâns arhiva, de teama extinderii incendiului

    Potrivit martorilor, dar și pompierilor, incendiul ar fi izbucnit de la o gospodărie amplasată în spatele celei situată la stradă și la parterul căreia se afla și un punct comercial. Din cauza vitezei de propagare a flăcărilor, primarul comunei Tulnici, Aurel Boțu, a luat în calcul și faptul că focul s-ar putea extinde la sediul primăriei și a cerut angajaților să strângă arhiva, pentru a putea salva documentele. Primarul susține că în zonă ar mai fi nevoie de încă un punct de lucru pentru pompieri, date fiind numeroasele incendii care au avut loc de-a lungul timpului. El a mai spus că primăria le va oferi un ajutor de urgență proprietarilor celor patru gospodării, care au fost afectate vineri de incendiu. „Am primit apel de la proprietarul magazinului, Vasile Nicoară, că este incendiu la el acasă. Am ajuns în cinci minute aici. Mașina Obștii Tulnici a venit la 10 minute din Lepșa, am încercat să ținem pe loc cât s-a putut, ca să ajungă Vidra și l-am sunat și pe domnul prefect la Focșani, pentru că bătea vântul și era pericol de propagare. Ați putut observa că scânteile s-au dus la 5-600 m de focarul de incendiu. Dacă nu aveam mașina obștii, ardea casa de mai jos, o casă bătrânească acoperită cu șindrilă din brad. I-a ars doar un pic din acoperiș. Pagubele în total cred că sunt de miliarde. Aici la stradă funcționează un magazin, dincolo două gospodării, a ars și mașina unui vecin. Acasă, acolo de unde ar fi pornit focul, era doar bătrâna. Ceilalți proprietari erau acasă. Eu când am ajuns cu mașina obștii ardea doar la gospodăria de unde a izbucnit, apoi s-a propagat foarte repede, din cauza vântului.     Totul s-a întâmplat în timp foarte scurt. Distanța față de primărie este foarte mică, deja pregătisem să scoatem din arhivă, că mă gândeam că se întinde și la primărie. Primăria are 100 de ani. Cred că ar mai fi nevoie de încă un punct de lucru aici pentru pompieri. Eu am depus un proiect în acest sens, pentru finanțarea unei construcții. Avem promisiunea că se va dota, de la pompieri, dacă noi construim această locație. Nu neapărat la Tulnici, dar și în satele din comunele alăturate au loc frecvent incendii. Acum a venit și ne-a ajutat mașina de la Obștea Tulnici, SVSU, Vidra, Focșaniul. În total au fost șapte autospeciale, două ambulanțe. O vecină a proprietarei, proprietara de unde a plecat incendiul și alte două persoane au intrat în panică și au avut nevoie de îngrijiri medicale. Îmi pare rău, o să le oferim un ajutor de urgență, după ce ne întrunim în consiliul local”, a spus primarul comunei Tulnici, Aurel Boțu.

    Gospodăria de la care a izbucnit incendiul a ars în totalitate. Intervenția a fost una dificilă, din cauza suprafeței mari pe care se manifesta incendiul și a cantității mari de material combustibil existent în zonă.  „În cursul acestei după amiezi (vineri – n.r.), Inspectoratul Pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al Județului  (ISU) Vrancea, a fost anunțat despre producerea unui incendiu la o locuință în comuna Tulnici. În cel mai scurt timp la locul intervenției s-au deplasat trei autospeciale din cadrul Stației de Pompieri Vidra și o ambulanță SMURD. Ajunși la fața locului s-a constatat că este vorba despre un incendiu la trei gospodării, până la sosirea pompierilor focul propagându-se și la o a patra gospodărie, prin scântei purtate de vânt la o distanță de aproximativ 300 de m. Intervenția a fost dificilă, din cauza suprafeței mari pe care se manifesta incendiul și a cantității mari de material combustibil existent în zonă. La locul intervenției s-au deplasat cinci autospeciale din cadrul ISU Vrancea și alte două autospeciale din cadrul SVSU Tulnici. În urma incendiului au fost afectate patru gospodării astfel: o casă a ars în totalitate, la alte trei case au fost afectate acoperișurile, de asemenea au ars mai multe anexe gospodărești, o autoutilitară și bunuri de uz casnic și gospodăresc”, ne-a precizat locotenent Paul Petruț Bândar, din cadrul ISU Vrancea.
    Cauza probabilă a izbucnirii incendiului urmează să fie stabilită de către pompieri. Potrivit unor martori, flăcările ar fi izbucnit de la un aragaz. De asemenea, au mai existat voci care au susținut că incendiul ar fi izbucnit de la o cușcă de găini, căreia proprietara i-ar fi dat foc, din dorința de a scăpa păsările de păduchi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?