Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Marian Oprișan: Legea achizițiilor publice va fi modificată


    Președintele Marian Oprișan a anunțat în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Vrancea că Legea achizițiilor publice va fi modificată substanțial, în așa fel încât să fie eliminat blocajul unor proiecte, cauzat de diverse prevederi ale acestei legi, cele mai grave fiind contestațiile care blochează unele proiecte de investiții și 3-4 ani de zile. „Vreau să vă anunț că într-o săptămână, maxim două săptămâni, Legea achizițiilor publice va fi modificată radical de către Guvernul României și atunci va fi mult mai simplu de a implementa proiecte de investiții. Vreau să vă dau un exemplu: o chestiune aberantă după părerea mea, care spune că primează prețul cel mai mic. Prețul cel mai mic înseamnă și lucrul ce mai ieftin, dar și materialele cele mai ieftine, care vor duce la o lucrare de slabă calitate, iar noi suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine. Sper ca modificarea Legii achizițiilor publice să ducă la rezolvarea lucrurilor ca să nu mai stăm pentru o lucrare cu anii, din cauza contestațiilor și a legislației existente foarte greoaie. De exemplu, pentru activitatea de vară pe drumurile județene durează licitația cu anii. Avem cazuri în care licitația la lucrările de întreținere a drumurilor județene pe timp de vară a durat și trei ani de zile, ceea ce nu este normal”, a precizat președintele Marian Oprișan.
    Nu este pentru prima dată când Marian Oprișan, în calitatea sa de președinte al Consiliului JudețeanVrancea și al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, a atras atenția că Legea achizițiilor publice creează mari probleme autorităților locale în implementarea unor proiecte de investiții.
    În 2017, Marian Oprișan declara că cea mai mare problemă a administrațiilor locale este dată de Legea achizițiilor publice. „O mare problemă este generată de legea achizițiilor publice, care permite contestații la care operatorii apelează pentru a îngreuna sau pentru a ține pe loc aceste proceduri, întârziind în acest fel proiectele de investiții.  Acest lucru se întâmplă în toate județele, inclusiv în Vrancea. Legislația din România permite la infinit proceduri de contestație și, dacă nu vor fi revizuite aceste proceduri de achiziție și atribuire, o să fie o situație destul de delicată în perioada următoare”, a spus Marian Oprișan.
    În luna februarie a acestui an, președintele UNCJR a susținut că este necesară o nouă lege privind achizițiile publice în România, legislația actuală fiind greoaie în promovarea proiectelor care presupun absorbția de fonduri europene. Acesta a exemplificat că există foarte multe situații în care procedurile de achiziții publice durează și trei ani de zile ca urmare a contestațiilor. „Așteptăm de la Guvern o simplificare categorică a procedurilor, în așa fel încât să nu mai avem piedici în ceea ce privește accesarea fondurilor europene și absorbția lor. De asemenea, trebuie neapărat – și eu cred că acest orizont de timp nu poate fi mai mare de trei luni – să avem un nou proiect de lege privind achizițiile publice în România (…). Din cauza procedurilor, din cauza contestațiilor, din cauza modului în care este făcută legislația, durează trei ani până să apuci să dai ordinul de începere a proiectului respectiv, dar să mai faci și altceva. În condițiile acestea, se pierd banii și nu suntem absolut deloc eficienți. Nu am inventat noi roata și noi ar trebui să fim mai simpliști în abordare”, a precizat Marian Oprișan. 
    Acesta a dat ca exemplu modelul german, care ar putea fi transpus și în legislația din țara noastră. „Modelul german este cel mai protecționist model pentru interesele națiunii germane, îl transpunem în lege românească cât se poate de clar și mergem la Comisia Europeană și le spunem: «Fraților, vă place modelul german?» Pentru că modelul german este unul foarte bun în privința achizițiilor publice”, a explicat Marian Oprișan.

Ministrul Finanțelor: în România contestațiile sunt un sport național!

    Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a susținut miercuri o declarație de presă la Palatul Victoria pentru a aduce mai multe lămuriri pe tema achizițiilor publice. Acesta a prezentat măsurile pe care Executivul urma să le ia în ședința de joi, precizând că „în România contestațiile sunt un sport național”. „Decizia Guvernului a plecat de la situația pe care o știm cu toții de ani de zile, aceea de blocaj aproape total pe zona de achiziții publice, blocaj care ne costă foarte mulți bani de la bugetul de stat și nu numai, împrumuturi și bani europeni. Intenția noastră este aceea de a aduce acele modificări care să aducă o simplificare necesară utilizării banilor publici și la demararea unor mari probleme de investiții. S-a vorbit foarte mult, nejustificat, de faptul că nu a existat o consultare publică sau un proces de dezbatere publică, ceea nu este corect pentru că au fost discuții cu toate structurile asociative”, a declarat Ministrul de Finanțe.
    Acesta a ținut să contrazică afirmațiile potrivit cărora aceste ordonanțe ar fi fost adoptate fără consultare publică, menționând că Guvernul a purtat discuții cu mai multe organizații printre care se numără Asociația Orașelor, Asociația Municipiilor, Uniunea Națională a Consiliilor Județene, Coaliția pentru Dezvoltarea României și o serie de patronate.
    Noile acte normative au fost propuse întrucât au fost constatate, în domeniul achizițiilor publice, „întârzieri în evaluarea ofertelor și desemnarea câștigătorilor, asumări anterioare de termene nerealiste față de Comisia Europeană, alocarea neunitară a resurselor, un sistem electronic ineficient și diferențe mari ale prețurilor în SEAP”, a spus Eugen Teodorovici.
    Potrivit unui document prezentat de ministrul Finanțelor referitor la noul regim al achizițiilor publice, controlul Curții de Conturi se va realiza ex-post, după atribuire, și se va elimina dublul control și deciziile contradictorii între autoritățile statului:”După semnarea contractului de achiziție singura autoritate care va mai controla legalitatea atribuirii va fi Curtea de Conturi”. De asemenea, „nu se mai irosește timpul pentru reluarea procedurilor de atribuire în cazul unor modificări neesențiale ale contractelor de achiziție”. Autoritatea contractantă va putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziție. Acest drept al autorității contractate se va putea exercita în situații de urgență (de exemplu, în caz de calamități naturale).
    Potrivit documentului, descurajarea contestațiilor nejustificate se va realiza prin: introducerea cauțiunii pentru depunerea contestațiilor la CNSC; introducerea taxei pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel.
    De cealaltă parte, simplificarea procedurilor de achiziții se va realiza prin: reducerea numărului de etape de evaluare a ofertelor (maxim 4); eliminarea Strategiei Anuale de Achiziții pentru autorități cu bugete de investiții sub 125 de milioane de lei; simplificarea achiziției directe după modelul Comisiei Europene – implementarea art. 137 din Regulamentul 1.268/2012; – evitarea dublării informației între fișa de date și anunțul de participare (se elimină fișa de date); definirea clară a situațiilor de divizare a contractelor pentru evitarea viitoarelor corecții pe fonduri europene; clarificarea situațiilor în care este obligatorie folosirea criteriului tehnico-economic; limitarea solicitărilor de clarificare și consolidarea răspunsurilor în unu maxim două documente; eșantionul de 15% din totalul procedurilor verificate va fi redus până la eliminare, cu 5% pe an; emiterea de avize conforme în maximum 3 zile lucrătoare;  eficientizarea controlului ex-ante prin verificarea direct a anunțului de participare și a documentelor anexă; suplimentarea personalului ANAP, pentru scurtarea termenelor de verificare.
    Documentul citat mai prevede „optimizarea costurilor prin achiziții în volum mare, optimizarea cheltuielilor, prin abordarea unitară a necesarului de produse și servicii pentru autoritățile publice și eliminarea diferențelor de preț care vulnerabilizau autoritățile contractante față de controlul Curții de Conturi”. Astfel, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate vor fi cumpărate în volume mari, printr-o singură procedură pentru întreaga cantitate necesară la nivel național, produse ca medicamente, carburanți, tehnică de calcul, automobile, becuri, produse de curățenie, birotică.

A fost aprobată OUG privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate

    Guvernul a aprobat, joi, printr-o ordonanță de urgență, înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, a anunțat joi Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului. „Astăzi a fost continuată procedura de simplificare a legislației din domeniul achizițiilor publice prin adoptarea unei ordonanțe de urgență privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate”, a declarat Nelu Barbu.
    Miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a prezentat și proiectul referitor la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, precizând că acesta va fi operațional de la data de 1 iulie și va fi creat la nivelul Ministerului Finanțelor Publice prin comasarea cu o altă structură existentă la nivelul Ministerului Sănătății. „La nivelul Ministerului de Finanțe, prin comasarea cu o altă structură care astăzi este prezentă în structura Ministerului Sănătății, se va crea o structură care va aplica centralizat partea de achiziții publice. Cu alte cuvinte, la nivel central, ofertele sau nevoia de anumite produse, bunuri și nu numai și chiar și lucrări atunci când este acest lucru cerut de către o structură centrală se va realiza la nivelul acestei entități nou înființate care va fi operațională de la data de 1 iulie. Deci, în luna iulie 2018, ea va trebui să fie operațională ca să poată deja să înceapă să opereze astfel de achiziții centralizate. Cu alte cuvinte, centralizăm cererea și se face o singură procedură de achiziții publice pentru a optimiza cheltuielile, pentru a elimina diferențele de preț nejustificate”, a spus Teodorovici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?