Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Românii au tendinţa să se trateze singuri (studiu)


Aproape un sfert dintre români (23%) asociază durerile în piept cu un atac de cord, iar circa 60% se tratează cu analgezice și antibiotice atunci când au dureri dentare, arată un sondaj efectuat de Docbook, prima aplicație de programări online la medic, dat publicității miercuri. Potrivit studiului, în ciuda faptului că peste 90% din respondenți au declarat că au un medic de familie, o treime i-au trecut pragul doar când au fost bolnavi sau în urmă cu mai mult de un an. De altfel, acest lucru este un indicator al faptului că mulți aleg să se trateze așa cum consideră de cuviință pentru afecțiuni considerate ușoare, cum ar fi durerile de cap, durerile dentare sau stările generale de rău.
Astfel, 73% au declarat că iau un analgezic dacă îi doare capul, chiar dacă durerea este acută și durează de câteva zile. Din păcate însă, durerile de cap, deși comune, nu trebuie tratate cu superficialitate, mai ales în cazul asocierii cu alte simptome sau în cazul permanentizării acestora, afirmă specialiștii. Respondenții la sondajul Docbook au mai asociat stările febrile, tusea și voma cu gripa (36%), cu răceala (17%) sau intoxicația (12%) ori insolația (3%). Durerile în piept sunt și ele interpretate cu lejeritate de aproape jumătate din români. 23% consideră că acestea sunt semn de atac de cord, iar alți 17% le asociază cu stresul.
Un procent semnificativ, aproape 50%, consideră că, în cazul în care au astfel de dureri, este mai bine să nu facă interpretări personale și să apeleze la un medic. Nu se întâmplă însă acest lucru dacă durerile sunt trecătoare. Printre durerile ignorate de români se numără și cele dentare. Mai mult de jumătate se tratează singuri și nu merg la dentist de la primele simptome stomatologice.
Medicul specialist de medicină de generală Marinela Stănculete a afirmat miercuri, într-o conferință de presă cu prilejul prezentării studiului, că o persoană adultă cu vârsta între 18 și 49 de ani trebuie să meargă la medic de facto o dată pe an fără să sufere de nimic, însă dacă are simptome trebuie să ajungă la doctor. „Dacă omul este în vârstă, se știe cardiac, diabetic, cu insuficiență renală, după o boală cronică progresivă, este o greșeală să amâne să meargă la medic chiar dacă a mai avut febră și altădată. Orice fel de simptom pe care nu l-am avut nu trebuie să ne îndemne să căutăm pe google, trebuie să ne îndemne mai degrabă să mergem la medic. Dacă însă este o răceală și o putem diagnostica singuri, ne automedicăm timp de una – două zile. Dacă evoluția este favorabilă, nu facem nimic altceva, dacă nu este favorabilă mergem la medic. (…) Există bolile care au un debut brusc, spectaculos – este preferabil să mergem la medic. Dacă însă un simptom sau orice simptom se instalează lent, progresiv, se asociază unul după altul, nu înseamnă că avem ceva ușor, dar un simptom care persistă sau care revine, cu atât mai mult dacă revine în circumstanțe reproductive, de exemplu ne doare în piept la efort, doar la efort, asta trebuie să ne ducă la medic. Există și foarte multe simptome care nu au în spatele lor o boală sau începutul unei boli”, a explicat medicul.

Continuarea pe https://bit.ly/2s89MEj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?