Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

GALERIE FOTO: Erou aviator, comemorat la Biserica din Jorăști, Vînători


EROU AVIATOR, PILOT DE VÂNÄ‚TOARE, COMEMORAT ÅžI POMENIT LA BISERICA DIN SATUL JORÄ‚ÅžTI, COMUNA VÎNÄ‚TORI, JUDEÅ¢UL VRANCEA
    Joi, 17 mai 2018, la Biserica din satul Jorăști, comuna Vînători, județul Vrancea, cu ocazia slujbei sărbătorii Înălțării Domnului și pomenirii tuturor Eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate, pentru apărarea țării și Întregirea Neamului, preotul paroh, Culiță Enache va oficia și slujba de pomenire a adjutantului aviator STANCIU GHEORGHE IOAN, pilot de vânătoare, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial.
    Viața și activitatea militară a eroului pilot vor fi omagiate în cuvântul comandorului aviator Dr. Jănel Tănase, originar din satul Jorăști.

    Născut în comuna Jorăști, județul Putna, la 16 ianuarie 1913, Stanciu Ioan a fost încorporat, la 16 aprilie 1934, ca voluntar la Regimentul 5 Artilerie Grea. Atras de arma aerului, va susține examenul dur de admitere la celebra Åžcoala de Subofițeri de Aviație de la Tecuci, unde va fi însumat ca elev la 2 noiembrie 1934. A trecut cu succes probele pentru obținerea brevetului de pilot militar, în conformitate cu procesul verbal nr.435 din 13 septembrie 1935, iar la absolvirea școlii de adjutanți aviatori, la 7 octombrie 1936, a fost brevetat ca pilot de război. Åži-a desfășurat activitatea ca pilot militar de vânătoare la Flotila Aviație de Gardă, Flotilele 1 și 2 Vânătoare.
    A fost mobilizat și a luptat ca pilot de vânătoare, începând cu 22 iunie 1941, odată cu declanșarea „Războiului Sfânt” pentru eliberarea Basarabiei, în cadrul Grupului 8 Vânătoare, dislocat pe aerodromul de la Focșani. În noaptea de 22 iunie 1941, la ora 3.30, a decolat pentru însoțirea și protecția formațiilor aviației de bombardament la obiectivele repartizate deasupra pământul pângărit al Basarabiei. A supraviețuit primelor două săptămâni de foc în misiune aeriene deosebit de grele.
    La 13 iulie 1941, cu avionul avariat în luptă aeriană a reușit să ajungă la aerodromul de la Bârlad, dar s-a prăbușit în flăcări la aterizare. Cădea în misiune unul dintre cei mai experimentați piloți de vânătoare ai României, care, datorită meritelor deosebite în luptă, a fost avansat, „post mortem”, la gradul de adjutant aviator.

    La această comemorare de suflet, inițiată de aviatorii vrânceni, vor participa, alături de credincioșii din Parohia Jorăști, reprezentanți ai Primăriei din comuna Vînători, aviatori în rezervă, studenți ai Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” de la Brașov, elevi ai Åžcolii Generale Vînători.

Comandor aviator (rez.) Dr. Jănel TÄ‚NASE
Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii
– Filiala Focșani –

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?