Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Festivalul de la Cannes, primul semnatar al unei carte privind paritatea femei-bărbaţi în festivaluri


Festivalul de la Cannes și secțiunile sale paralele, ”Quinzaine des réalisateurs” și ”Semaine de la critique”, au fost luni primii semnatari ai unei carte în favoarea parității femei-bărbați în festivalurile de cinema, la inițiativa asociației franceze 5050 pentru 2020, relatează AFP. Prin intermediul acestei carte, care va fi propusă la toate festivalurile internaționale, Festivalul se angajează „să prezinte transparent lista membrilor comitetelor de selecție și de programare” pentru „a exclude orice suspiciune de lipsă de diversitate și de paritate”, potrivit textului semnat de responsabilii festivalului, în prezența juriului celei de a 71-a ediții prezidat de actrița australiană Cate Blanchett.
La inițiativa mișcării 5050 pentru 2020, carta a fost semnată de Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, Edouard Waintrop, delegatul general al „Quinzaine des réalisateurs”, și Charles Tesson, delegatul general al „Semaine de la Critique”. Semnatarii cartei se angajează și să „genereze” statistici privind filmele supuse selecției, „pentru a furniza mișcării date sigure”. Carta mai cere festivalurilor „un calendar de transformare a forurilor conducătoare ale festivalurilor pentru a ajunge la o paritate perfectă”.
Carta nu impune, în schimb, cote în termeni de regizoare selecționate de exemplu. „După afacerea Weinstein, sperăm că Festivalul de la Cannes va permite consolidarea ideii că lumea nu mai este aceeași, că lumea s-a schimbat și trebuie să se schimbe în continuare”, a subliniat Thierry Fremaux la finalul unui colocviu privind paritatea prezidat de ministrul francez al culturii, Francoise Nyssen. „Trebuie să punem sub semnul întrebării propriile noastre practici, obiceiurile și istoria noastră: o singură femeie laureată a Palme d’or și numai 82 de regizoare în selecție. Este reflectarea unei situații statistice care durează de la Alice Guy, prima femeie regizor”, a adăugat delegatul general.
Colectivul 5050 pentru 2020 a fost creat de asociația „Le Deuxieme regard”, formată din 300 de personalități din cinema printre care și cineaștii Tonie Marshall, Bertrand Bonello, actorii Adele Haenel, Lea Seydoux și Pierre Deladomchamps, producători și distribuitori.

Continuarea pe https://bit.ly/2wHdn1C

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?