Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Ultimele două zile pentru depunerea cererilor la APIA pentru pachetele de sprijin „Bunăstarea animalelor”


Crescătorii de porci care sunt autorizați sanitar veterinar au câteva zile la dispoziție pentru a depune cererile de plată la APIA pentru pachetele de sprijin referitoare la „Bunăstarea animalelor”. APIA a anunțat că beneficiarii plăților sunt exploatațiile comerciale autorizate sanitar-veterinar, încadrate în categoria fermierilor activi, care își asumă voluntar angajamente anuale în favoarea bunăstării animalelor. Reprezentanții APIA menționează că sprijinul acordat în cadrul acestei măsuri este o plată compensatorie pentru pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de beneficiari.
Prima compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitatea vită mare (UVM). Sprijinul este acordat în cadrul acestei măsuri în urma încheierii pe o perioadă de 1 an a unor angajamente voluntare în favoarea bunăstării animelelor. „Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, prin Ordinul
Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 1040 din 10.05.2018 au fost aprobate
Ghidurile Solicitantului pentru Măsura 14 – „Bunăstarea Animalelor” din cadrul
Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, pachetul a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) Plăți în favoarea bunăstării păsărilor. Totodată, prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 1041 din 10.05.2018 a fost aprobat modelul Cererii de plată privind Măsura 14 – „Bunăstarea Animalelor” – pachetul a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor, iar prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 1042 din 10.05.2018 a fost aprobat modelul Cererii de plată privind Măsura 14 – „Bunăstarea Animalelor” – pachetul b) Plăți în favoarea bunăstării păsărilor”
, anunță APIA.
Data de 15 mai este și termenul limită până la care fermierii pot depune cererile unice la APIA. La fel ca anul trecut, nu se vor acorda derogări pentru fermierii care vin după această dată.
Conform procedurilor, fermierii vor depune o singură cerere chiar dacă dețin suprafețe de teren în mai multe localități sau în mai multe județe. Cererile unice de plată se depun la centrul județean APIA în cazul fermierilor care solicită subvenții pentru o suprafață mai mare de 50 hectare teren agricol și la centrele locale APIA în cazul fermierilor care solicită subvenții pentru o suprafață mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol. 
    Conform procedurilor APIA, completarea declarației de suprafață se realizează electronic, folosind aplicația IPA- Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezența funcționarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Același principiu se aplică și pentru fermierii crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?