Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Spectacol în Crângul Petrești, duminică, dedicat Zilei Europei


    Consiliul Județean și Centrul Cultural Vrancea, vă invită să participați duminică, 13 mai, ora 16.30, în Crângul Petrești, la spectacolul susținut de elevii Åžcolii Populare de Artă Focșani și de Ansamblul Folcloric Å¢ara Vrancei. Manifestarea cultural-artistică din Crângul Petrești face parte din programul dedicat Zilei Europei, spectacolul fiind reprogramat din cauza vremii nefavorabile.
    Vă reamintim că vrâncenii au participat miercuri la manifestările dedicate „Zilei Europei”, care au avut loc în Piața Unirii din Focșani, dar și în Crângul Petrești. Manifestările au fost organizate de Consiliul Județean Vrancea și au marcat 68 de ani de la înființarea Uniunii Europene și 11 ani de când România este membră a Uniunii Europene. Tot miercuri a fost marcată împlinirea a 73 de  ani de la Ziua Victoriei în Europa, dar și Ziua Independenței. Manifesările au debutat la ora 10.00 cu tradiționala competiție „Eurocross-ul Vrancei”. Startul s-a dat la Mausoleul Eroilor din municipiul Focșani, iar finish-ul și premierea câștigătorilor au avut loc în Piața Unirii. La cross au participat peste 100 de persoane, participanții clasați pe primele trei locuri la femei și bărbați, dar și cel mai tânăr și cel mai vârstnic participant fiind premiați de Consiliul Județean Vrancea. La final, au fost recompensați cu premii în bani, cu diplome și medalii, cei mai buni alergători.
    Târgul Ofertelor Școlare, desfășurat în Piața Unirii din Municipiul Focșani, s-a bucurat de o prezență numeroasă, plină de energie și entuziasm, a elevilor de la mai multe unități școlare din Județul Vrancea, care și-au prezentat oferta școlară. Târgul a fost vizitat și de vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, viceprimarul Ionuț Mersoiu, inspectorul școlar general Lauriana Ailincuței, inspectorul școlar general adjunct Aurel Șelaru și managerul Centrului Cultural Vrancea – Liviu Nedelcu.
    Evenimentul Harta Europei a avut drept scop prezentarea de către fiecare liceu participant a unei țări, cu specificul și tradițiile sale, pe baza unei machete a Europei. Astfel, Liceul Tehnologic Odobești a prezentat Italia într-un mod original, sub forma unui tort, elevii de la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești au prezentat Spania acompaniați la chitară de un coleg care a cântat muzică tradițională iberică, Colegiul Național „Al. I. Cuza” a prezentat Suedia, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” a prezentat Polonia, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” – Franța, Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești – Finlanda, Liceul Pedagogic „Spiru Haret” – Germania și Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” – România. Elevii și profesorii coordonatori implicați în acest proiect au fost premiați cu diplome de voluntariat și tricouri inscripționate cu 9 Mai – Ziua Europei.
    În cadrul manifestărilor de miercuri a avut loc și concursul de cultură generală cu tematică europeană Steluțele Europei, la care au participat 11 licee, în Sala de Ședințe a Consiliului Județean Vrancea. Elevii s-au întrecut în cunoștințe despre instituțiile europene, țările membre și principiile europene.
    Ieri a avut loc și evenimentul velo intitulat „Pedalând cu stelele”, în Crângul Petrești.
     În Parcul „Schuman” a avut loc, ca în fiecare an, un spectacol susținut de artiștii Ansamblului Folcloric „Èšara Vrancei” și ai Corului „Pastorala” din Focșani.
    Seara, pe scena amplasată în Piața Unirii a avut loc un spectacol artistic, pe scenă urcând Compania de Dans și Entertainment „The Sky”, Boier Bibescu, Alessia, Dorian Popa, Lidia Buble, Fuego, Feli și Smiley. Spectacolul a fost prezentat de Octavian Ursulescu.
    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a transmis că ziua de 9 mai este una cu o încărcătură istorică specială pentru poporul român. „9 Mai este o zi cu semnificații multiple în istoria noastră. În urmă cu 141 ani, Principatele Unite proclamau Independența de Stat, în cadrul unei sesiuni extraordinare a Adunării Deputaților, în care ministrul afacerilor străine, Mihail Kogălniceanu afirma: «În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenți; suntem națiune de sine stătătoare (…) Așadar domnilor deputați, nu am cea mai mică îndoială și frică de a declara în fața Reprezentanței Naționale că noi suntem o națiune liberă și independentă!» Tot astăzi, Europa comemorează Ziua Victoriei, ziua în care Germania a capitulat, punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial. Dar tot astăzi este și Ziua Europei, o sărbătoare a tuturor europenilor, o zi cu o semnificație aparte pentru România care a devenit membră a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007. Iată tot atâtea motive pentru care 9 Mai reprezintă o zi specială, o zi în care ne comemorăm eroii dar, în același timp, ne bucurăm alături de națiunile Europei”, se arată în mesajul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?