Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Daea încurajează producătorii de lapte să colaboreze și anunţă programe guvernamentale de sprijin a acestora


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat vineri, în timpul vizitei făcute la Târgul Internațional pentru Agricultură Agraria, care are loc la Cluj, că guvernul va încerca să sprijine producătorii de lapte prin anumite programe, astfel încât oscilațiile privind prețul litrului de lapte să fie „calmate”.
Întrebat de jurnaliști ce se poate face pentru reducerea diferențelor între prețul de achiziție al laptelui de la fermierii români și prețul de raft, Petre Daea a afirmat că există deja anumite programe al căror exemplu poate fi aplicat. El a dat ca exemplu programul de colaborare între producătorii de carne de porc și cu supermarketurile, „Å¢ara mea”: „Iată că, de anul trecut din noiembrie, cu o anumită timiditate prin conținut, prin cantitatea care a fost la început, astăzi s-a ajuns ca în lanțurile din aceste magazine, datorită cooperării dintre fermieri și lanțurile comerciale, astăzi se valorifică zilnic peste 800 de porci, care sunt prezentați, evident, în galantarele și în rafturile acestor supermarketuri. Iată un mod de rezolvare a unei secvențe din activitatea generală a noastră”, a explicat ministrul.
Referindu-se la un alt produs, ministrul a apus că, prin aceeași colaborare s-a putut ajunge ca un carton de de 30 de ouă să poată avea la raft un preț de 12,99 de lei, ceea ce înseamnă sub 50 de bani oul. „Așa trebuie să facem și în zona aceasta, a producătorilor de lapte, să intrăm în cooperative, în organizare, să avem altă putere de exprimare prin cantitate și altă putere de negociere în așa fel încât să calmăm interesele acestea de moment care nu ne fac bine. Nu fac bine nici fermierilor, jucându-se cu prețul de-a lungul anului, când îi dă mai mare, când îi dă mai mic, în funcție de interesul pe care îl găsește în piață, și bulversăm și piața, cu efecte negative asupra consumatorilor”, a spus Daea.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vizitat, vineri, Târgul Agraria, deschis în localitatea Jucu din județul Cluj, în parcul industrial Tetarom III. Potrivit organizatorilor, la ediția din acest an sunt prezente 300 de firme din 16 țări. Ministrul a petrecut câteva ore la târg, discutând cu expozanții. El a urmărit și un concurs de bălțate românești, primind de la organizatorii evenimentului un tablou cu o văcuță, despre care a spus că îl va duce la minister.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?