Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

O singură lovitură la cap, chiar și superficială, poate crește riscul de apariţie a bolii Parkinson (studiu)


O singură lovitură la cap, chiar și superficială, poate crește riscul de apariție a bolii Parkinson, conform unui studiu realizat în Statele Unite, citat de Press Association. Riscul de a fi diagnosticat cu boala Parkinson este cu 56% mai mare în urma unei ”leziuni cerebrale traumatice ușoare”, susțin oamenii de știință. Studiul a fost realizat pe aproape 326.000 de foști soldați americani, bărbați și femei.
Jumătate dintre participanți, cu vârste între 31 și 65 de ani, au suferit leziuni cerebrale ușoare, moderate sau severe, iar jumătate nu au trecut printr-o astfel de experiență. În decurs de 12 ani, 1.462 dintre veterani au dezvoltat boala Parkinson. Echipa de oameni de știință a descoperit că în comparație cu participanții care nu au suferit lovituri la cap, cei care au suportat leziuni cerebrale au avut un risc cu 56% mai mare de apariție a acestei afecțiuni. Riscul de a dezvolta boala Parkinson a crescut odată cu severitatea loviturilor în zona capului. Astfel, leziunile moderate și severe au fost asociate cu un risc de 83% mai mare.
Simptomele leziunilor cerebrale traumatice ușoare au fost definite prin pierderi scurte de conștiență, între zero și 30 de minute, alterarea stării de conștiență până la 24 de ore sau pierderi de memorie de până la 24 de ore. ”Acest studiu subliniază importanța prevenirii comoțiilor, monitorizarea pe termen lung a celor care au suferit comoții, și necesitatea unor viitoare studii pentru investigarea altor factori de risc ai bolii Parkinson ce pot fi influențați după ce o persoană suferă o contuzie”, a declarat dr. Raquel Gardner de la Universitatea din California. ”Deși studiul nostru s-a concentrat asupra veteranilor, suntem de părere că rezultatele ar putea avea implicații importante pentru sportivi, dar și pentru restul populației”, a adăugat cercetătoarea.
Concluziile studiului au fost publicate în jurnalul Neurology.

Continuarea pe https://bit.ly/2EZcCA3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?