Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Gardul care împrejmuiește Crângul Petrești a fost distrus în mai multe zone


    Vandalizarea din Crângul Petrești continuă. Gardul care împrejmuiește zona de agrement realizată prin proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces” a fost distrus în mai multe zone. Deși gardul este realizat din plasă de fier prinsă pe stâlpi metalici fixați în pământ cu beton, persoane certate cu legea și cu bunul simț nu au avut nicio ezitare în a tăia aceste plase de fier și a distruge în acest mod gardul de protecție. Vandalismul semenilor noștri a fost observat de majoritatea celor care zilele acestea au mers în Crângul Petrești. Printre aceștia s-a aflat și Eusebiu Valentin Anton (sursa FOTO) care a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: „Crângul Petrești. Bunul simț la unii nu există!”, mesaj însoțit de mai multe fotografii în care se poate vedea foarte clar la ce acte de vandalism se dedau unii dintre semenii noștri.
    Nici mobilierul urban din aria protejată Crângul Petrești nu a scăpat de vandalism. Marți dimineața, în cea de-a treia zi de Paște, putea fi văzut un coș de gunoi smuls din șuruburile în care era fixat. Cum zona este supravegheată video, probabil, cel sau cei care au făcut acest lucru va fi sau vor fi identificați cu ușurință. Dacă majoritatea celor care au ales ca destinație Crângul Petrești au avut un comportament corect și au respectat natura, au existat și persoane care preferat să arunce hârtiile și resturi de mâncare la întâmplare, în condițiile în care există o mulțime de coșuri de gunoi amplasate pe toate aleile din Crângul Petrești.
    Aceste acte de vandalism au loc chiar dacă administrația județeană a realizat un regulament de funcționare a ariei protejate care prevede sancțiuni pentru cei certați cu legea. Consiliul Județean Vrancea a aprobat anul trecut Regulamentul de funcționare a Ariei naturale de interes local Crâng Petrești. Astfel, pe terenurile care fac parte din fondul forestier național inclus în aria naturală protejată se execută numai activități silvice prevăzute în amenajamentele silvice, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind zonarea funcțională a pădurilor și a ariei naturale protejate. Colectarea de specii de floră și faună se poate face numai cu acordul scris al administratorului Crâng Petrești. Este interzisă capturarea fără drept a oricăror specii din cadrul faunei sălbatice; distrugerea cuiburilor păsărilor din aria naturală protejată este interzisă; recoltarea solului este interzisă pe întreaga suprafață a ariei naturale protejate.
Organizarea oricăror tipuri de activități culturale, artistice, științifice, sportive, etc se vor face doar cu acordul prealabil al Consiliului Județean Vrancea. De asemenea, pe raza ariei naturale protejate nu este permis accesul animalelor domestice, cu excepția animalelor de companie. Camparea pe suprafața ariei naturale protejate este strict interzisă. Tot la capitolul interdicții intră și aprinderea focului pe suprafața ariei naturale protejate, abandonarea deșeurilor de orice fel pe teritoriul ariei naturale protejate. Circulația bicicletelor este permisă numai pe trasee special amenajate și delimitate. Este interzis accesul motocicletelor, motoretelor și ATV-urilor în aria protejată. Distrugerea sau degradarea mobilierului urban, construcțiilor, panourilor informative și indicatoarelor, a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj ale ariei protejate este strict interzisă.
    Încălcarea dispozițiilor regulamentului atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravențională, penală, materială sau civilă, conform legislației în vigoare, în urma aplicării sancțiunilor corespunzătoare de către organele abilitate (Poliția Locala, Poliția Națională, Jandarmeria). De asemenea, personalul de pază al obiectivului va legitima și imobiliza persoanele fizice care încalcă prevederile prezentului Regulament și va sesiza organele abilitate să aplice sancțiunile corespunzătoare. Proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces” a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2007- 2013. Valoarea totală a proiectului este de 21 228 419,25 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?