Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

INTERVIURILE LUI MUSCALU. Ionuț Lupescu: Voi reda Federaţia Română de Fotbal celor care au scris istorie!


Pe 18 aprilie vor avea loc alegerile pentru președinția Federației Române de Fotbal. Ionuț Lupescu este favorit în a câștiga această competiție în trei, împotriva actualulului președinte, Răzvan Burleanu și fostul jucător al Stelei din anii 1980, Marcel Pușcaș. Ionuț Lupescu este convins că va câștiga fotoliul de președinte al FRF. Acesta crede că parcursul său profesional vorbește de la sine despre valoarea sa managerială. A lucrat la Federația Română de Fotbal pentru aproape șase ani, director tehnic al UEFA șase ani, adică la cea mai prestigioasă organizație din fotbal. Deci a cunoscut toate treptele atât la nivel național, cât și internațional.
 

Ești convins că vei câștiga alegerile din data de 18 aprilie?
Echipa mea este convinsă că voi cîștiga din primul tur alerile pentrh șefia FRF. Și eu cred în asta. Altfel nu veneam să candidez. Am fost obișnuit, în toată cariera mea, să cîștig. Eșecul nu face parte din vocabularul meu.

Te-a ajutat lucrul la UEFA?
Sigur! Am învățat de la cei mai mari și cred că a venit timpul să aplic și eu în fotbalul românesc ce am învățat la UEFA. Åžtiu că mi-am asumat o responsabilitate foarte mare, dar din discuțiile pe care le-am avut cu cei din lumea fotbalului am înțeles că avem foarte mult de lucru și e păcat să lăsăm fotbalul românesc să meargă în direcția asta.

Care sunt prioritațile în cazul în care vei prelua fotoliul de președinte al FRF?
O vin cu un program profesionist pentru dezvoltarea fotbalului românesc în care toate comportimentele vor fi prioritate pentru echipa mea. De la copii și juniori pînă la echipele naționale ale României. Am venit pentru că oamenii din Adunerea Generală mi-au cerut să iau această decizie, să schimbăm ceva în fotbalul românesc.

S-a implicat politicul în această campanie?
Nici vorbă de așa ceva. E foarte important ca sportul să vină cu un program astfel încât să convingem autoritățile de necesitatea sportului, de așezarea lui printre priorități. Până la urmă, statul este cel care poate să investească în infrastructură și poate să dea legi care să faciliteze investițiile sponsorilor în copii și juniori, în fotbal, înot, baschet, în tenis, în toate sporturile. Într-o țară normală, statul este un partener al sportului.

Cine face parte din echipa lui Ionuț Lupescu?
Președintele FRF poate numi, oficial, doar secretarul general. Cred însă, că e momentul ca cei care am făcut ceva pentru fotbal, să și dăm înapoi sportului. Sunt convins că vom reuși. Sunt mulți oameni de fotbal care au declarat că mă susțin. Oameni importanți care vor să fie alături de mine și cine vrea să ajute fotbalul românesc este primit cu brațele deschise în echipa mea. Primul pas este să cîștig alerile care vor avea loc pe 18 aprilie.

Cei mai mulți fac parte din Generația de Aur a fotbalului românesc…
Este și firesc. Am făcut parte din această echipă cu care am realizat lucruri incredibile pentru România. Mă bucur că ei mă susțin, e foarte important, chiar dacă cei mai mulți dintre ei nu votează. Votează  Gică Hagi și asta contează foarte mult. Nu îmi e teamă să o iau de la zero.

Va pleca de la cârma naționalei Cosmin Contra?
Cosmin a început o treabă foarte bună la națională. Este un profesionist și nu va pleca. Are un proiect acum, cu Liga Națiunilor, trebuie lăsat să lucreze în continuare cu echipa pe care o are.

Mircea Lucescu, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Emerich Jenei, Marius Lăcătuș, Ilie Dumitrescu, Cristi Chivu, Florin Prunea, Cornel Dinu, Dorinel Munteanu, Florin Răducioiu,  Cristi Balaj, Ion Crăciunescu, Victor Pițurcă și Ciprian Marica sunt doar cîteva personalități care te susțin…
Este o mîndrie. Sunt oameni importanți în fotbal și nu numai. Faptul că sunt alături de mine, reprezintă faptul că am făcut ceva în sportul rege de la noi.
 
Cum vezi Liga Națiunilor?
Mi se pare însă o grupă echilibrată, utilă pentru a pregăti preliminariile clasice pentru Europene. Toate echipele naționale sunt foarte puternice. Nu mai există favoriți, cum erau în urmă cu 15-20 de ani. Gibraltar, San Marino, Liechtenstein sunt naționale care, la prima vedere nu par a pune probleme, dar  nici cu acestea nu mai ești sigur de victorie.

Copiii și juniorii vor fi o prioritate pentru federația condusă de Ionuț Lupescu?
Decît să aduci stranieri de valoare îndoielnică, este mult mai bine să investești în copii și juniori. Hagi este exemplul cel mai bun. A făcut un lucru incredibil cu acești copiii din academia lui.

Regula Under 21 a adus un lucru pozitiv în fotbalul nostru?
Este foarte bună, dar nu este o noutate. Exista și pe vremea mea, în anii de dinainte de 1989. Vom merge în continuare cu această regulă U 21 pentru că a dat rezultate.

Investițiile la nivelul copiilor și juniorilor, prioritate pentru FRF!

Ce vei face pentru revitalizarea fotbalului de bază?
În primul rînd trebuie să avem grijă de infrastructură. Fără ea, va fi greu imposibil să ne batem cu cei mari. Avem copiii foarte talentați. Ei trebuie trimiși în centre puternice în care să existe antrenori și manageri foarte bine pregătiți. Sunt multe lucruri de făcut și sunt convins că voi găsi oameni cu care să lucrez bine. Lucrul în echipă este foarte important.

Trebuie schimbate legile pentru atragerea mediului de afaceri în sport și, implicit, în fotbal?
Este un lucru primordial. Asta și voi face. Un  președinte de federație trebuie să bată la uși și să-i facă pe parlamentari să schimbe urgent legea sponsorizării. Sunt multe companii care se interesează cum pot ajuta fotbalul românesc. Oamenii vor să vadă însă o instituție și persoane în care să aibă încredere pentru a investi. Este nevoie de recredibilizarea fotbalului românesc. Este nevoie de un cadru legal în care fotbalul să fie ajutat prin legi clare. Finanțarea trebuie să se facă mult mai ușor decât acum.

Revenim la alegerile din 18 aprilie. Care sunt zonele pe care le-ați convins să vă voteze?
Sunt multe semnale pozitive de peste tot. Am prezentat programul, dar am și ascultat păsurile tuturor prezenți. Discuția cu membrii afiliați este benefică pentru toată lumea. Federația nu e a lui Ionuț Lupescu sau a altcuiva. Este a membrilor. Sunt lucruri normale, pe care un președinte de federație ar trebui să le facă tot timpul. 

Nu mai este unitate în fotbalul nostru?
A dispărut. Se simte nevoia ca fotbalul românesc, indiferent de eșalon, să se pună la masă pentru a găsi cele mai multe soluții de a readuce fotbalul românesc, acolo unde îi este locul.

Ionuț Lupescu va decide tot sau se va înființa un sfat al bătrînilor?

Vreau să înființez un Consiliu Strategic, cu foști selecționeri și personalități din fotbalul românesc. Poate că trebuie să regândim totul. Educația antrenorilor de la copii și juniori este foarte importantă pentru noi. Copiii și părinți. Åži ei trebuie educați. Este nevoie să vedem cum facem să creștem valoarea jucătorilor noștri la nivel internațional. Și mai este ceva. Imperativ necesar este să schimbăm metodologia antrenamentelor. Dar asta nu voi decide eu, ci acest Consiliu Strategic al celor mai mari specialiști ai României pe probleme de fotbal.

Care sunt marii specialiști?
Voi face tot posibilul să îi pun la aceeași masă pe Mircea și Răzvan Lucescu, Boloni, Jenei, Hagi, Pițurcă, Dan Petrescu, Andone, Rednic sau Olăroiu și să vedem ce soluții vom găsi pentru a putea să ne batem de la egal la egal cu cei din Vest. Investiții mari, dar și oameni profesioniști. Trebuie să îi aducem la această masă și pe cei din Parlament pentru a deveni partenrii noștri. Vom reuși. Sunt convins de asta.

S-au vehiculat niște încălcări ale legii de către tine. Adevăr sau minciună?

Invenții și minciuni. Securisme de doi bani. Nu vreau să intru în această poveste pentru că sunt un om cinstit care și-a făcut datoria față de țara lui. Eu nu promit nimic. Eu fac lucruri și după aceea vorbesc. Actuala conducere inventează conflicte pentru a-și acopere nerealizările prin atacuri. Sunt motivat și încrezător. Mă bucur că am revenit acasă.

Ne vom califica la Euro 2020?
Îmi doresc acest lucru, dar nu asta rezolvă problemele fotbalului românesc. E nevoie de o fundație solidă, pe care să ne creștem jucătorii în alt spirit. Repet! Vom încuraja investițiile la copii și juniori. Este prioritarte zero pentru FRF-ul condus de Ionuț Lupescu. 

Vei face audit la FRF?
Este normal să fac asta. Nu eu. Specialiștii. Datele le voi face publice. Sunt adeptul ideii de a eficientiza lucrul la FRF și cei care vor munci corect pentru fotbal vor rămîne. Cine nu, va pleca.

Ioan Angelo Lupescu (n. 9 decembrie 1968, București), cunoscut și ca Ionuț Lupescu, este un fost fotbalist român care a jucat pentru echipa națională a României la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990 și 1994. După retragerea din activitatea de fotbalist, a încercat pentru o scurtă durată cariera de antrenor, apoi a devenit director general al Federației Române de Fotbal, iar din 2008 ocupă și postul de membru al Comitetului Tehnic și de Dezvoltare al FIFA. În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute în preliminariile Campionatului European și pentru calificarea la turneul final. Este fiul fostului mare jucător Nicolae Lupescu.
  
Cariera de fotbalist

Și-a făcut junioratul la echipele Mecanică Fină București și Dinamo București. A debutat în Divizia A la vârsta de 17 ani. Primul său meci oficial a avut loc la 21 septembrie1986, într-o victorie a lui Dinamo cu 4-1, în fața echipei SC Bacău.
După participarea cu echipa națională a României la Campionatul Mondial din 1990, a fost remarcat de echipa germană Bayer Leverkusen. Cu aceștia a câștigat Cupa Germaniei în 1993 și a ajuns în semifinalele Cupei UEFA în sezonul 1994-1995. În 1996 s-a transferat la rivala din Bundesliga, Borussia Mönchengladbach. În 1998 a revenit la Dinamo alături de care a câștigat titlul de campion în 2000. După o escală în Turcia, la Bursaspor, la începutul sezonului 2000-2001, s-a reîntors la Dinamo cu care a încheiat sezonul respectiv. În octombrie 2001 a semnat un contract cu echipa saudită Al-Hilal, dar după cinci luni a revenit la Dinamo, unde și-a încheiat cariera.

Echipa națională
Lupescu a jucat 74 de meciuri pentru reprezentativa României și a marcat 6 goluri. A debutat pe 3 februarie 1988, într-un meci împotriva echipei naționale a Israelului, câștigat de România cu 2-0. A participat la două Campionate Mondiale, în 1990 și 1994, la cel din Statele Unite făcând parte din generația care a ajuns până în sferturile de finală. A jucat de asemenea la două Campionate Europene, în 1996 și 2000. A bifat și șapte meciuri pentru echipa națională de tineret a României. Este candidat la președinția FRF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?