Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Liviu Dragnea: Procesul descentralizării sectoriale trebuie asumat de Guvern


Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Focșani, când a participat la inaugurarea Bazinului olimpic de polo, că procesul de descentralizare sectorială este întârziat, menționând, în acest context, că în programul de guvernare este inclus acest deziderat și că miniștrii din Guvern trebuie să lucreze și pe această direcție. Acesta a precizat că membrii Cabinetului României, când au acceptat să fie miniștri, și-au asumat întreg programul de guvernare. „Acești miniștri, membri ai Cabinetului României, când au acceptat să fie miniștri, și-au asumat tot programul de guvernare, absolut tot ce scrie în programul de guvernare, unde la loc de cinste este descentralizarea. Or, eu nu mai accept ca, după atâta timp, tot funcționarii din ministerele respective să le pună în față niște materiale care să conțină, de fapt, un șir întreg de argumente de cum și de ce nu trebuie făcut. Åži atunci, ei au două variante foarte simple: ori susțin în continuare programul de guvernare pe care l-au asumat și dau drumul la descentralizarea sectorială pe fiecare minister pe care îl conduc, ori dacă nu își asumă programul, nu mai pot sta în guvern miniștrii respectivi”, a afirmat Liviu Dragnea.
Președintele PSD a ținut să precizeze însă că este sigur că toți miniștrii au înțeles importanța procesului de descentralizare și că se vor implica în acest proiect. „Eu sunt sigur că toți vor înțelege că nu mai este de joacă cu descentralizarea. Ce să mai spunem? După 28 de ani să spunem, în continuare, că ghemul de putere trebuie să rămână la București? Că toți banii trebuie să rămână la București, deciziile trebuie să rămână la București și noi votăm în teritoriu primar la Focșani, președinte de Consiliu Județean, primar prin alte localități și când mergem să le cerem să facă ceea ce ne-au promis, să spunem: «Stai puțin că depindem de cei de la București»? Nu mai putem continua așa. (…) Trebuie să înțeleagă toți miniștrii că nu sunt pe viață, nu le-a promis nimeni că rămân pe viață, și este un obiectiv major”, a argumentat președintele PSD.
 
Oprișan a anunțat, în februarie, restartarea proiectului privind descentralizarea

Și președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, a abordat, încă o dată, problema descentralizării administrației publice locale în cadrul Adunării Generale a uniunii, care a avut loc în luna februarie. Oprișan a anunțat că va fi restartat proiectul de lege privind descentralizarea, inițiativă care se bucură și de sprijinul premierului Viorica Dăncilă. „Am stabilit parcursul, pentru că vrem să restartăm proiectul de lege privind descentralizarea. Am discutat cu doamna prim-ministru cât se poate de clar, pentru că proiectul trebuie pus în acord cu decizia Curții Constituționale. Suplimentar, vom avea încă o rundă de discuții cu unitățile administrativ teritoriale, în așa fel încât aceste propuneri să devină realitate. Nu este vorba doar de voința noastră, este vorba de voința guvernului, a miniștrilor, care trebuie să fie foarte cooperanți. Este cazul să intrăm în rândul națiunilor civilizate. Doar în România mai avem o structură centralizată cum o vedem astăzi. România are în plus DNA, ANI și Parlament pluralist, în rest avem aceeași administrație ca în 1989. În democrațiile consolidate s-a făcut demult descentralizarea și de aceea sunt și națiuni de succes. Guvernele din Europa occidentală, nu fac decât strategie economică, reformă, programe naționale și control. Restul, toate pârghiile de putere sunt la administrațiile locale, cele care sunt cel mai aproape de cetățean”, a susținut Marian Oprișan.
Întrebat atunci de ce nu a fost adoptat proiectul legii descentralizării realizat pe vremea USL, Marian Oprișan a precizat: „Cel care nu și-a dorit acest proiect (al descentralizării n.r.) a fost fostul șef al statului, Traian Băsescu. Proiectul, pe niște observații corecte, nu a trecut de CCR. Dar nici nu putea fi restartat și pus în acord cu aceste decizii pentru că majoritatea de la acea vreme s-a opus. De aceea, acel proiect să fie baza și să se meargă până acolo unde este posibil să descentralizăm. CCR a spus cât se poate de clar: controlul trebuie să rămână în mâna guvernului”, a spus președintele UNCJR, susținând că până la finele anului viitor va fi realizat și prezentat un prim draft al legii descentralizării administrației publice locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?