Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

De vorbă cu Emma, povestea de dragoste care te trece prin toate angoasele unei relații de iubire


De vorbă cu Emma, romanul de debut al moldoveanului Vitali Cipileagă, poate fi considerat o biografie a unei iubiri tumultoase, complicate, care traversează toate etapele necesare ale unei povești de dragoste care te ține cu sufletul la gură pe toată durata lecturii. Conversațiile dintre cei doi protagoniști, Emma și Greg, sunt ferestrele prin care autorul te lasă să tragi cu ochiul lor de iubire, pe care nu o vei înțelege foarte ușor de la început.

Asta pentru că iubirea este complicată, așa cum sunt toate relațiile interumane în care oamenii sunt vulnerabili unul în fața celuilalt. Cartea De vorbă cu Emma te trece prin toate temele unei relații de iubire reale, desprinsă de poveștile romanțate din filme: teama de singurătate, frica de necunoscut, relațiile destrămate și confuzia cauzată de dezechilibrul în raporturile interpersonale.

Cartea lui Vitali Cipileagă, De vorbă cu Emma, apărută în 2015 și însoțită de un audiobook, a devenit un bestseller atât în Republica Moldova, cât și în România. Între timp, a fost transpusă și într-o piesă de teatru, jucată pe scena teatrului Geneza Art, din Chișinău.

Cartea tratează viața unei tinere, Emma, în căutarea fericirii. Totodată, încearcă să clarifice și veșnica dilemă: „Ce vor bărbații și ce vor femeile?”. Emma se teme de singurătate, de aceea se întoarce mereu la Greg, trecând de fiecare dată peste neînțelegerile din trecut. Construind pod după pod, tânăra îndrăgostită de însăși ideea de iubire caută un loc sfințit de dragoste.

Deși nu este o carte greu de citit, De vorbă cu Emma este o carte ce te face să meditezi asupra problemelor menționate anterior, să reflectezi asupra propriilor tale experiențe și să empatizezi cu personajele principale. Poate părea o poveste extrem de familiară, în care te regăsești sau poate fi o poveste care te determină să confrunți o perspectivă diferită de cea proprie. Oricare ar fi situația, De vorbă cu Emma te ține conectat la povestea celor doi, creându-ți un oarecare sentiment de apartenență la intrigă.

Citind această carte, te vei regăsi puțin și tu în povestea protagoniștilor, pentru că iubirea, deși de fiecare dată diferită, este universală și are niște „pattern”-uri ușor de recunoscut în fiecare relație. Fie că ești femeie și empatizezi cu Emma, fie că ești bărbat și încerci să cauți calea spre inima unei femei, ai nevoie de niște răspunsuri la întrebarile pe care ni le punem mereu în iubire. Uneori, le găsești în dialogurile dintre Emma și Greg, în rândurile scrise de el sau trăite de ea, iar alteori răspunsurile îți rămân ascunse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?