Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Mamele, obligate să aleagă varianta de concediu maternal


Agenția Județeană pentru Prestații Sociale (AJPS) Vrancea a făcut pu-blice noile prevederi de acordare a concediului și a indemnizației pentru creșterea copilului, care se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2011. Ordonanța de Urgență care reglementează noul mod de acordare a concediului și a indemnizației pentru creșterea copilului începând cu data de 1 ianuarie 2011 a fost aprobată miercuri. „Noua formulă de acordare a indemnizației pentru copiii născuți începând cu 1 ia-nuarie 2011 prevede reglementarea de măsuri opționale la dispoziția părinților, pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap”, transmite Petre Cernat, directorul interimar al AJPS.
Astfel, au fost avansate două va-riante pentru care pot opta părinții. Prima variantă este cea în care părintele alege să se întoarcă la muncă după primul an de concediu și în care va primi o indemnizație lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 lei și nici mai mare de 3.400 lei. De asemenea, va beneficia de un stimulent de 500 de lei dacă se întoarce la activitatea profesională după șase luni de la nașterea copilului. Totodată, pe această primă variantă, părintele poate rămâne acasă și în al doilea an, dar va primi doar concediu fără plată.
A doua variantă este cea în care părintele optează pentru rămânerea în concediul pentru creșterea copilului până la data la care acesta împlinește vârsta de doi ani, dar nu va primi decât o indemnizație lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 lei și nici mai mare de 1.200 lei. Astfel, cele mai multe mămici vor opta, probabil, pentru a doua va-riantă, iar cele mai dezavantajate vor fi mamele care primeau mai mult de 1.200 de lei. „Pentru copilul cu handicap, părintele care îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute de lege, va beneficia de concediul pentru creșterea copilului până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, iar indemnizația aferentă se va acorda în cuantum de 75% din media ve-niturilor nete realizate pe ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 600 lei și nici mai mare de 3.400 lei. În cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului se rea-lizează oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani”, se mai arată în comunicatul AJPS.
Suplimentar la cele două variante, Guvernul a acceptat în cele din urmă și plata celei de-a doua indemnizații de 600 de lei pentru sarcini multiple sau pentru nașterile în interiorul concediului de creștere a copilului.
Potrivit estimărilor Ministerului Muncii și Ministerului Finanțelor, economiile realizate prin aplicarea acestor modificări sunt de doar 100 de milioane de lei în 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?