Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

”Cea dintâi unită, Basarabia“, proiect educațional național la Adjud


    Casa de Cultură „Tudor Vornicu” din Adjud, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) și Colegiul Tehnic Gheorghe Balș din Adjud organizează, pe 27 martie, un simpozion național, prin care să se marcheze 100 de ani de la unirea cu Basarabia. Organizatorii spun că proiectul „Cea dintâi unită, Basarabia” are la bază idealul unității care a constituit pentru neamul românesc o trăsătură definitorie. Așezat, după cum spune cronicarul, în calea tuturor răutăților, a trebuit să facă față unei istorii care deseori i-a fost potrivnică. De multe ori identitatea și continuitatea i-au fost puse la îndoială din perspective pseudoștiințifice, cu toate acestea a știut să se înalțe pentru a-și face cunoscute în lume valorile, aspirațiile. „Sărbătorim în acest an, 2018, 100 de ani de la împlinirea idealului național. E mult, e puțin? E puțin dacă adoptăm ca referențial istoria bimilenară în care am reușit să ne răzvrătim în momente de răscruce pentru a-i schimba cursul. E mult dacă luăm în calcul momentele de cumpănă ale secolelor  XX și XXI.  Vor aprecia poate mai bine decât noi cei ce ne vor urma dacă vor duce mai departe graiul, portul, obiceiurile. România Mare pentru care au murit străbunicii noștri este o amintire frumoasă și un ideal în acest an de grație, 2018. Sunt milioane de români în afara granițelor țării supuși unui proces de deznaționalizare mai mult sau mai puțin declarat. Mulți se află pe tărâmul Basarabiei istorice, astăzi frântă precum a fost frânt trupul lui Horea la Alba Iulia. Mulți își asumă identitatea, unii au fost mancurtizați (n.r.uitați intenționat). E de datoria noastră să ne amintim de românii basarabeni, să le înțelegem suferința, să-i aducem măcar în plan economic, cultural, acasă într-o Românie care s-a învrednicit doar pentru 22 de ani să fie Mare”, ne-a spus profesorul Valentin Dogaru, implicat în organizarea evenimentului.
    Printre obiectivele proiectului se numără identificarea contextului internațional în care a avut loc unirea cu Basarabiei cu România, estimarea impactului acestui moment istoric asupra istoriei recente a românilor, identificarea oportunităților în vederea stabilirii și dezvoltării relațiilor culturale, educaționale cu românii basarabeni. În cadrul proiectului vor avea loc mai multe activități prin care să se surprindă cât mai bine unirea de la 27 martie 1918. Astfel, toți cei interesați vor putea admira expoziția tematică  „Dor de Basarabia” în perioada  23-30 martie 2018 pe holul mare al Casei de cultură „Tudor Vornicu” din municipiul Adjud. Pe 27 martie la ora 12:00 va putea fi vizionat un film documentar având drept temă unirea Basarabiei cu România, în sala mare a Casei de cultură „Tudor Vornicu”. Tot pe 27 martie vor fi prezentate o serie de comunicări științifice susținute de personalități din mediul academic de la Iași, Galați, Suceava. Totodată se va publica și un volum colectiv conținând lucrări ale cadrelor didactice implicate în proiect. Alături de cei trei organizatori s-au alăturat numeroase unități de învățământ din județ și țară, precum și Primăria municipiului Adjud, în calitate de partener. Proiectul „Cea dintâi unită, Basarabia” face parte din planul acțiunilor menite să marcheze aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, ale IȘJ Vrancea, aprobate de Ministerul Educației Naționale.
    În proiectul „Cea dintâi unită, Basarabie” sunt parteneri consilierul  județean George Nica, Primăria municipiului Adjud, Consiliul Local al municipiului Adjud, Școala Gimnazială „Mihail Armencea”  Adjud, Școala gimnazială „Principele Radu” Adjud, Școala Gimnazială „Angela Gheorghiu” Adjud, Școala Gimnazială „Mareșal Alexandru Averescu”  Adjud, Colegiul Național „Emil Botta” Adjud prin organizația SLI, Școala Gimnazială Boghești, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani, Școala Gimnazială Homocea, Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești, Școala Gimnazială Păunești, Școala Gimnazială Ploscuțeni, Școala Gimnazială Pufești, Școala Gimnazială Ruginești, Școala Gimnazială Slobozia Bradului, Școala Gimnazială Șerbănești, Școala Gimnazială Tănăsoaia, Școala Gimnazială Èšifești, Liceul „Simion Mehedinți” Vidra, Școala Gimnazială Huruiești, județul Bacău, Școala Gimnazială Ciuruleasa, județul Alba, Liceul Tehnologic Dămuc,  județul Neamț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?