Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Hackerul Guccifer 2.0, suspectat de serviciile secrete americane că ar fi agent rus (presă)


Hackerul Guccifer 2.0, care a acționat împotriva campaniei prezidențiale din 2016 a fostului secretar de stat american Hillary Clinton, ar fi lucrat de fapt pentru serviciile secrete militare ruse GRU, scrie vineri Business Insider, citând o relatare a publicației Daily Beast. Guccifer 2.0 a negat orice legături cu Rusia, dar în ianuarie 2017, în urma examinării amprentelor digitale, comunitatea de informații a SUA a ajuns la concluzia că atacurile cibernetice asupra Comitetului Național Democrat și asupra membrilor campaniei lui Hillary Clinton pentru prezidențiale au fost în mare măsură, dacă nu chiar în totalitate, conduse de grupuri care lucrau pentru serviciile ruse de informații.
Prin urmare, experții în securitate cibernetică au stabilit că hackerul a fost un interpus sau un agent al campaniei ruse de dezinformare. Potrivit companiei de securitate cibernetică ThreatConnect, Guccifer 2.0 a folosit un serviciu VPN (Virtual Private Network), Elite VPN, pentru a-și ascunde originea atacurilor. Însă el a uitat o dată să activeze serviciul și astfel și-a deconspirat adresa IP și locația de unde acționa. Investigatorii americani au reușit apoi pe baza acestei informații să-l identifice pe Guccifer 2.0 ca agent al GRU.
Guccifer 2.0 a piratat cibernetic Comitetul Național Democrat, iar publicarea unor materiale astfel sustrase a adus un prejudiciu de imagine considerabil candidatei democrate la președinție, Hillary Clinton. Aceste relatări despre identitatea lui Guccifer 2.0 survin în contextul investigațiilor din SUA cu privire la o presupusă interferență rusească în alegerile prezidențiale din SUA. Democrații susțin ipoteza unei astfel de implicări a Rusiei în favoarea lui Donald Trump. Totuși, nu este clar dacă hackerul (sau grupul de hackeri) Guccifer 2.0 este același cu Guccifer, hackerul român Marcel Lazăr Lehel, condamnat la închisoare în România și SUA pentru spargerea conturilor de e-mail ale mai multor personalități române și americane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?