Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Liceenii din clasele a XI-a și a XII-a simulează, săptămâna aceasta, examenul de Bacalaureat


Elevii claselor a XI-a și a XII-a încep, de astăzi, să susțină simularea  examenului național de bacalaureat. Prin aceste simulări se urmărește ca elevii să se familiarizeze cu modelele de subiecte și să vadă la ce nivel sunt. Rezultatele înregistrate vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare. „Notele obținute nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale, în care sunt elevi care doresc consemnarea notelor în catalog, aceștia vor depune o cerere scrisă în acest sens. Precizăm că obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susține la finalul ciclului liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum și optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare în sesiunea iunie-iulie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației Naționale (MEN).
Simularea examenului de bacalaureat, atât pentru clasele a XI-a și a XII-a va avea loc în această săptămână, astfel: 19 martie: Limba și literatura română – proba E) a) – clasele a XI-a și a XII-a; 21 martie: proba obligatorie a profilului – proba E) c) – clasele a XI-a și a XII-a; 22 martie: proba la alegere a profilului și specializării – proba E) d) – exclusiv pentru elevii clasei a XII-a; 30 martie: comunicarea rezultatelor.
Liceenii trebuie să știe că probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Subiectele sunt elaborate de specialiștii Centrului Național de Evaluare și Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitățile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată.
Evaluarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea și obiectivitatea evaluării și notării la nivel național, de către doi profesori din unitățile de învățământ în care elevii susțin simularea. În situația în care nu sunt suficienți profesori de specialitate într-o unitate de învățământ, există și posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte școli.

Anul școlar, pentru cei de clasa a XII-a, se încheie pe 25 mai

Pentru susținerea examenului național de bacalaureat s-au înscris peste 2000 de candidați, cei mai mulți, din promoția actuală. Candidații la examenul național de bacalaureat trebuie să știe că probele scrise din cadrul examenului  vor avea loc în luna iunie, după cum urmează: Prima probă scrisă – Limba si literatura română – Ea) – va avea loc luni, 25 iunie; proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – se va desfășura joi, 28 iunie. Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie. Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune s-au făcut în săptămâna 29 ianuarie – 2 februarie 2018.
Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 25 mai. Cei care nu vor promova examenul maturității, trebuie să știe că mai au o șansă în a doua sesiune a examenului, care are următoarea structură: 10 – 13 iulie: înscrierea candidaților; 27 iulie – înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe; 20 august – limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă; 22 august – proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă; 23 august: proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă; 24 și 27 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A; 29-30 august – evaluarea competențelor digitale – proba D; 30-31 august – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C; 1 septembrie – afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 16:00; 2 – 5 septembrie – rezolvarea contestațiilor. Pe 6 septembrie va avea loc afișarea rezultatelor finale.
Pentru a promova examenul național de bacalaureat, un candidat trebuie să obțină minim 5 la fiecare materie în parte și minim 6 media finală. De asemenea, trebuie spus faptul că dacă un candidat nu promovează toate materiile într-o sesiune, el poate să susțină examen la materiile la care nu a promovat într-o sesiune viitoare, nefiind obligat să repete toate probele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?