Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

GALERIE FOTO: Elevi de la Țifești, schimb de experiență în Lituania


       În perioada 26 februarie – 2 martie 2018, șapte elevi și trei cadre didactice de la Åžcoala Gimnazială Å¢ifești au fost în cea de-a treia mobilitate a Proiectului Erasmus + Social Inclusion by Volunteer and Entrepreneur Activities, la Åžcoala Vilkiciu din Lituania.     
       În prima zi, cele două delegații din România și Italia au fost întâmpinate la Åžcoala Vilkiciu de către profesorii și elevii de acolo, conform tradiției. Școala gazdă a avut pregătit un program artistic în cadrul căruia am participat la o lecție de cunoaștere a limbii lituaniene, după care am dansat împreună cu cele două delegații. Coordonatoarea delegației din Lituania ne-a prezentat școala și specificul acesteia. Deși este o școală mică, în ceea ce privește numărul de elevi și profesori (165 de elevi și 35 de cadre didactice), are o suprafață foarte mare, fiind dotată cu laboratoare în care elevii realizau și practic ceea ce studiau. Elevii celor trei țări au prezentat pe rând informații despre tara țara lor, despre tradițiile și obiceiurile de acolo, fiecare scoțând în evidență cele mai frumoase locuri și cele mai importante atracții turistice. Ziua s-a încheiat cu activități sportive desfășurate în sala de sport a școlii.
      Cea de a doua zi a început cu vizitarea unei biblioteci. Acolo, copiii desfășurau diferite activități: jocuri educative, dansuri, video conferințe. Programul acestei biblioteci era de dimineață până la ora 19:00, fiind deschis și sâmbăta. În interior am văzut o expoziție cu fotografii și picturi. Exista un atelier în care copiii își puneau la încercare imaginația, făcând diferite desene, după care le printau, realizând piese lego 3D. În fiecare zi avea loc câte o activitate specifică programului, în care voluntarii se ofereau să ajute copii care călcau pragul bibliotecii. Elevii celor trei țări au avut parte de surprise amuzante și s-au distrat copios.
După această vizită, am mers împreună cu cele două delegații la casa memorială a lui Hugo Sojus Manor. Ghidul de acolo ne-a oferit informații despre acest personaj din istorie. O doamnă amabilă, îmbrăcată în haine specifice secolului 19, ne-a oferit o lecție de bune maniere. Am încheiat activitățile zilei cu inspectarea fabricii de mobilă „Germanika”. Aceasta a fost întemeiată în 2005, începând cooperarea cu IKEA în 2007, timp de 5 ani. Fabrica are contracte cu Suedia și Danemarca. Suprafața fabricii este de 11000 metri pătrați. Angajații sunt în număr de 580, dintre care 40 sunt profesioniști. În timpul lucrului, aceștia folosesc echipamente de protecție specifice, dar și o serie de roboți care le ușurează munca. A fost interesant să vezi cum datorită unei minți iscusite, o mică afacere a devenit una uriașă. Ni s-a explicat fiecare pas pe care lemnul îl face pentru a fi transformat într-un obiect de mobilier.
       A treia zi a început în forță cu un program sportiv, care le-a oferit șansa copiilor să se cunoască și să comunice unii cu alții. A urmat vizita la ferma K. Gudzunas. Această fermă cuprinde două hoteluri și un birou. Ferma are aproximativ 200 de vaci, având o întindere de 400 hectare. Am văzut drumul pe care îl parcurge laptele până să ajungă la noi în frigider. Totul era tehnologizat și a fost o lecție interesantă prin care ne-am dat seama cu toții că numai prin muncă și cu mult efort se pot obține rezultate pe măsură. Fiind pasionat de raliuri, proprietarul fermei deținea la 6 km de fermă o pistă de raliuri, unde aveau loc campionate europene, biroul său fiind plin de trofee obținute. 
Cea de-a doua activitate a zilei a fost vizitarea centrului multifuncțional din Kintai. Aici, copiii studiază până la 19 ani, voluntarii ajutându-i să-și dezvolte diferite pasiuni. Centrul deținea proiecte speciale pentru cei ce nu beneficiază de un loc de muncă. Deviza proiectului este „I want, I can, I do”. Pentru relaxare cele trei delegații au pictat giruete, folosindu-se de imaginație. Acestea erau folosite în trecut pentru delimitarea localităților, fiecare localitate având un steag specific, pictat pe giruetă.
Cea de a patra zi a fost una plină de satisfacții. Am fost împarțiți în trei grupe, fiecare grupă confecționând diferite articole handmade. A urmat organizarea unui târg de astfel de obiecte, unde fiecare își vindea obiectele realizate. Lituanienii ne-au învățat să dansăm pe muzică specifică țării lor. După ce am terminat, am fost la orfelinatul din Saugos, un loc în care sunt 35 de copii, 3 mame tinere care aveau 16-17 ani. Cel mai mic copil din orfelinat avea 5 luni, iar cel mai mare 18 ani. Copiii puteau sta în orfelinat până la vârsta de 21 ani, aici ei fiind învățați să se gospodărească singuri, capătând îndemânările necesare  pentru a intra în societate.
În ultima zi am vizitat Muzeul Marin din Klaipeda, unde am văzut diferite specii de pești. Apoi, la delfinariu, ne-a fost prezentat un spectacol care ne-a dovedit încă o dată ce ființe inteligente sunt delfinii. A urmat vizita la Muzeul de Istorie din Nida, în care ne-a fost povestită istoria regiunii și a locuitorilor, precum și îndeletnicirile acestora. Seara s-a încheiat cu înmânarea certificatelor de participare și o petrecere de rămas-bun.
A fost o experiență plăcută, din care am avut de învățat multe lucruri despre cultura și tradițiile altor popoare, despre faptul că voluntariatul îți poate da multe satisfacții, dar și modalități de a deveni un antreprenor de succes.

Åžcoala Gimnazială Å¢ifești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?