Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

VIDEO şi GALERIE FOTO: Militarii români întorși din Afganistan, primiți la Focșani de ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor și președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan


    Repatrierea celor peste 400 de militari, care s-au aflat în misiune în Afganistan în perioada august 2017 – februarie 2018, a fost marcată ieri, 8 martie, printr-o ceremonie militară, încărcată de emoție, ce a avut loc în Piața Unirii din municipiul Focșani. La ceremonia de repatriere a bravilor soldați au luat parte ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, vicepreședinții Consiliului Județean, Ionel Cel-Mare și Cristian Dănuț, edilul municipiului Focșani, Cristi Misăilă și alți invitați de seamă ai autorităților locale.
    Militarii Batalionului 280 Infanterie Protecția Forței „Brave Hearts” au executat misiuni de asigurare a securității bazei militare și a personalului forțelor coaliției, de asistență și consiliere pentru forțele armate și de securitate afgane. De asemenea, au acordat asistență umanitară în sprijinul populației afgane, au menținut dialogul cu autoritățile și liderii locali și au desfășurat acțiuni împreună cu Forțele de Securitate Naționale Afgane. În cadrul ceremoniei, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat: „Sunt deosebit de onorat și emoționat, în același timp, să particip, într-o zi atât de frumoasă, la acest ceremonial, prilejuit de întoarcerea dumneavoastră în țară, dintr-o misiune atât de importantă. În calitate de președinte al Consiliului Județean Vrancea, doresc să vă transmit cele mai calde mulțumiri și felicitări pentru profesionalismul și dedicarea de care ați dat dovadă în Teatrul de Operații din Afganistan. Datorită dumneavoastră, Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței „Inimi Neînfricate” din Focșani este o unitate de elită a Forțelor Terestre Române și un factor de stabilitate, care a participat cu responsabilitate la această misiune NATO de menținere a securității în baza din provincia afgană Kandahar, dar care a efectuat cu succes și alte misiuni internaționale în teatrele de operațiuni din Afganistan, Irak și Kosovo. În numele tuturor vrâncenilor, vă mulțumim pentru tot sacrificiul depus și vă urăm bine ați venit acasă! Așa să ne ajute Dumnezeu!”.

    Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, i-a felicitat pe militarii întorși acasă, pentru sacrificiul de care au dat dovadă și le-a urat bun venit. De asemenea, ministrul Apărării Naționale le-a mulțumit președintelui Consiliului Județean Vrancea și reprezentanților administrației publice locale pentru sprijinul acordat armatei. „Sunt realmente onorat să vă întâlnesc astăzi, într-un moment așa de frumos cum este ceremonia militară, prilejuită de întoarcerea acasă a militarilor din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată Căpitan Valter Mărăcineanu, după mai bine de jumătate de an de misiune în Afganistan, unul dintre cele mai dificile și mai ostile teatre de operații militare. Am experimentat personal asprimea și duritatea Afganistanului, în decembrie anul trecut, e drept ca vizitator, atunci când alături de Șeful Statului Major al Apărării, generalul Ciucă, am avut prilejul să vă întâlnesc acolo. Dar mult mai bine știți dumneavoastră ce pericole și ce greutăți ați avut de trecut în cele șase luni de misiune. Mi-aș fi dorit din toată inima să pot să spun bun venit tuturor celor care ați plecat cu atâta curaj, sub drapel, pentru a vă împlini datoria față de țară. Din păcate, însă, Afganistanul a impus un nou sacrificiu de sânge și din rândul camarazilor dumneavoastră de arme l-am pierdut pe sublocotenentul postmortem Mădălin Stoica, un moment de cumpănă pentru fiecare dintre dumneavoastră. Exemplul de datorie, îndeplinită fără ezitare, cu prețul vieții, a venit din partea unui camarad, care prin natura specializării sale de paramedic se alăturase echipei Inimilor Neînfricate, pentru a salva viața colegilor săi, v-a întărit și v-a făcut mai puternici.
    Mădălin și-ar fi dorit cu siguranță ca voi să vă continuați misiunea, să nu cedați, iar voi asta ați făcut. Ați mers mai departe. Așa cum noi vom duce mai departe amintirea lui Mădălin și vom rămâne alături familiei sale greu încercate. În incidentul tragic din septembrie 2017, alți doi camarazi au fost răniți: caporal Ionel Buzea și caporal Ionel Toma. Cu toate acestea, cei doi bravi militari au demonstrat că poartă în suflet spiritul Inimilor Neînfricate și au revenit în teatrul de operații din Afganistan. Caporal Ionel Buzea și-a reluat misiunea din noiembrie anul trecut, iar caporal Ionel Toma, deși aflat în curs de recuperare, a revenit în teatru la sfârșitul lunii februarie, pentru a încheia misiunea alături de camarazii săi și pentru a purta, la drumul de întoarcere spre țară, drapelul de identificare al Inimilor Neînfricate. Această a treia dislocare a militarilor din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată Căpitan Valter Mărăcineanu în Afganistan nu a fost ușoară. La peste 4000 km de țară v-ați demonstrat dumneavoastră, în primul rând, și, de asemenea, tuturor acelora care v-au acordat încredere deplină, că sunteți cu adevărat luptători, că misiunile încredințate sunt mai presus de orice.
    Timp de peste șase luni ați desfășurat, alături de partenerii de coaliție și împreună cu forțele de securitate naționale afgane, misiuni pentru sprijinirea autorităților guvernamentale, incluzând atât acțiuni împotriva forțelor insurgente cât și participarea la eforturile de refacere a acestei țări, greu încercate de război. Militarii afgani au avut în dumneavoastră parteneri de nădejde și dumneavoastră le-ați fost aproape în efortul de a-și face datoria ca forțe de securitate. Nu în ultimul rând ați relaționat foarte bine cu populația civilă din zonă, realizând strânse legături cu liderii locali, aceste acțiuni ducând la creșterea încrederii populației în forțele de securitate națională, cât și încrederea în forțele coaliției. Sunt realități ce ne dau speranța că misiunea pe care tocmai ați încheiat-o, va contribui la realizarea obiectivelor generale asumate de Alianța Nord-Atlantică și că viața afganilor va fi un pic mai bună, o dată cu trecerea militarilor focșăneni pe acolo. Ca ministru al Apărării Naționale, sunt mândru de fiecare dintre dumneavoastră în parte”
, a spus ministrul Mihai Fifor.

    În cadrul ceremoniei, mai mulți militari au fost înaintați în grad și le-au fost oferite distincții pentru curajul, spiritul de sacrificiu și profesionalismul de care au dat dovadă în teatrul de operații din Afganistan. Comandantul Batalionului 280 Infanterie Protecția Forței „Brave Hearts”, Cristinel Colibaba, care și-a încheiat misiunea în Afganistan, a fost avansat, joi, la gradul de colonel, în baza unui ordin al ministrului Apărării, Mihai Fifor. „Misiunea Resolute Support a fost pentru noi o provocare extrem de dificilă, datorită mediului ostil și instabil în care ne-am aflat. Am înfruntat lucruri noi, greutăți cu care niciun alt detașament nu s-a confruntat. Profesionalismul și dăruirea militarilor pe care i-am condus, însă, și-au spus cuvântul. Am acționat ca o echipă, în care fiecare a dat ce a fost mai bun. Ne-am pregătit intens timp de patru luni și iată că am reușit să demonstrăm încă o dată că Batalionul 280 de Infanterie Mecanizată își merită locul între unitățile de elită ale Armatei Române”, a afirmat colonelul Colibaba.

    Cei doi militari români, caporal Ionel Buzea și caporal Ionel Toma, care au fost răniți, în luna septembrie a anului trecut, în timpul unei misiuni în Afganistan, au fost decorați de președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul ceremoniei de repatriere a militarilor Batalionului 280 „Brave Hearts”. Caporalilor Ionel Toma și Ionel Buzea li s-a conferit medalia națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a, cu însemn de război, pentru militari, „în semn de recunoștință și apreciere a profesionalismului, curajului și a spiritului de sacrificiu dovedite în executarea unei misiuni în Teatrul de Operații din Afganistan, în timpul căruia au fost răniți”. Åžeful statului a mai conferit Ordinul „Virtutea militară” în grad de cavaler, pentru militari, sublocotenentului Claudiu Mehno. De asemenea, medalia „Bărbăție și credință”, clasa I, cu însemn de război, pentru militari, a fost înmânată plutonierului major Costel Alexe și sergentului major Daniel Păltinuș. Caporalul clasa a III-a Cătălin Iulian Vlăsceanu a primit din partea președintelui medalia „Bărbăție și credință”, clasa a II-a, cu însemn de război, pentru militari.

    Militarul român Mădălin Stoica de la Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței „Brave Hearts”, care și-a pierdut viața în luna septembrie în timpul unei misiuni în Afganistan, a fost decorat, post-mortem, de Departamentul de Stat al SUA. Distincția „The Army Comendation Medal” a fost înmânată, joi, la Focșani, soției sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, cu prilejul ceremoniei de repatriere a militarilor Batalionului 280 „Brave Hearts”, „în semn de recunoștință pentru serviciul excepțional desfășurat în funcția de sanitar în sprijinul misiunii Resolute Support”.
„Performanța, dăruirea și expertiza de care a dat dovadă a dus la obținerea succesului subunității în care a fost încadrat pe timpul desfășurării acțiunilor militare”, s-a arătat în mesajul dinaintea acordării distincției. Mădălin Stoica a primit și medalia „Non-Article 5” pentru serviciile aduse Organizației Nord Atlantice pe timpul desfășurării misiunii „Resolute Support” în Afganistan.

    La finalul ceremoniei, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a făcut câteva declarații de presă. Cu această ocazie, el a anunțat că statutul cadrelor militare va fi modificat în perioada imediat următoare în Parlament. Potrivit acestuia, proiectul de lege a fost deja depus în Parlament, scopul său fiind acela de a îmbunătăți viața militarului. „Nu facem altceva decât să încercăm să facem viața militarului român cât mai bună și să avem un militar motivat din toate punctele de vedere, pentru că numai în felul acesta putem spune că noi, ca oameni politici, ne-am făcut datoria față de cei care merg, la un moment dat, să îndeplinească misiuni, așa cum a fost cazul militarilor focșăneni (…) Este momentul ca Armata Română să primească tot respectul atât din partea instituțiilor statului, cât și a cetățenilor (…) Faptul că suntem în al doilea an în care Guvernul României alocă 2% din PIB pentru Armata Română arată implicarea responsabilă a Guvernului social-democrat în tot ceea ce presupune dotarea, înzestrarea, încadrarea pentru Armata Română. Lucrul acesta va continua. Avem un program pentru zece ani de aici înainte”, a afirmat Mihai Fifor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?