Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Pandora Prod SRL și Colegiul Gheorghe Asachi vor pregăti elevi în domeniul confecțiilor


În premieră în județul Vrancea, din toamnă se va înființa o clasă de  învățământ dual, la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi. Specializarea va fi în domeniul textil, ca urmare a solicitării societății Pandora Prod SRL, care a intrat în parteneriat cu unitatea de învățământ. Colegiul va pregăti muncitori calificați în domeniul industriei textile.
Potrivit informațiilor furnizate de directoarea colegiului, Marilena Răvaș, copiii nu au decât de câștigat. Pe de o parte se califică într-un domeniu cerut pe piața muncii, pe de altă parte sunt susținuți financiar să învețe, atât de școală, cât și de firma parteneră. Trebuie spus faptul că elevii de la clasele de învățământ dual primesc lunar câte 400 de lei, din care 200 de lei vin de la Ministerul Educației, iar cealaltă jumătate este sponsorizată de agentul  economic partener. Cu acești bani, copiii se pot întreține în școală, pentru că asigură plata căminului și a trei mese pe zi la cantina liceului. „Este un proiect care a debutat la dorința antreprenorului, care și-a dorit să vadă cum este să formezi elevi. Firma a fost cea care a propus clasa de învățământ dual. Sperăm ca după primii ani să se alăture și alte firme acestui proiect. Învățământul dual este construit pe baza învățământului profesional, 3 ani de studiu și echivalează învățământul profesional până la clasa a X-a. Absolvenții se vor bucura de aceleași drepturi cu cei care sunt absolvenți de clasa a X-a”, ne-a spus profesoara Răvaș.

Pandora va amenaja două săli de clasă și un atelier  

Pe lângă facilitățile de învățare și realizare a stagiului de practică, învățământul dual mai presupune și dotarea și reamenajarea sălilor de clasă unde se desfășoară procesul educativ. „Clasele de învățământ dual au o structură identică cu cea a învățământului de stat, numai că apare în plus susținerea agentului economic și posibilitatea ca agentul economic să îmbunătățească condițiile de învățare la școală, adică să facă investiții, să sponsorizeze reamenajarea unor spații educaționale, unde își va desfășura activitatea clasa respectivă. La noi este vorba de reamenjarea a două săli de clasă și a unui atelier de lucru. Vor aduce mașini de cusut noi, dumnealor vor dota atelierul cu echipamente noi pe care elevii să învețe să lucreze înainte să ajungă în fabrică, unde vor intra progresiv pe faze specifice din producție. Pregătirea unui muncitor calificat asta înseamnă, la sfârșitul unei școli profesionale muncitorul trebuie să știe să presteze activități și să aibă abilități și cunoștințe care să îi permită integrarea lui în procesul de muncă fără să mai treacă printr-o perioadă de acomodare. Noi încercăm învățământ profesional și pe domeniul confecției, dar nu avem mare succes pentru că există o proastă impresie a părinților că în confecție este foarte greu. În confecție este ca peste tot. Nu cred că este un loc de muncă unde să te duci să nu faci nimic și să fii plătit! Peste tot trebuie să faci activități, de diverse tipuri. Când termină școala și se vor angaja, vor face aceleași activități”, a adăugat Marilena Răvaș.
Contractul se va încheia pe o perioadă de 41 de luni, astfel încât să cuprindă perioada de timp aferentă activităților de promovare a ofertei, recrutarea, selecția și admiterea elevilor, întreaga perioadă de formare profesională, inclusiv susținerea examenului final de certificare a calificării.

„Este nevoie de personal calificat în domeniul confecțiilor textile”

Consilierii locali focșăneni vor aproba, în ședința extraordinară de astăzi, contractul de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor dintre Colegiul Tehnic Gh. Asachi și fabrica de confecții Pandora Prod. Acest contract a fost semnat inițial de cele două părți, are avizul Consiliului de Administrație al unității de învățământ și mai trebuie semnat doar de primarul municipiului, Cristi Misăilă. Contractul de parteneriat prevede că 20 de elevi vor fi pregătiți pentru meseria de confecționer produse textile începând cu anul școlar 2018-2019.
Prin acest proiect, cei de la Pandora vor asigura o bursă de 200 lei pentru fiecare dintre cei 20 elevi, pentru o perioadă de 10 luni din an. De asemenea, va mai asigura și cinci premii pentru elevii cu rezultate școlare foarte bune. Tot operatorul economic va mai executa diferite lucrări pentru amenajara spațiilor de la unitatea școlară, investiții estimate la 176 mii lei. În ceea ce privește obligațiile municipalității, aceasta trebuie să asigure „cheltuielile necesare pentru funcționarea în bune condiții a întregului proces de educație și formare profesională derulat în unitatea de învățământ, în conformitate cu atribuțiile care îi revin, în conformitate cu reglementările legale în vigoare”.
Managerul firmei Pandora Prod, Dorel Simiz, spunea anul trecut că este nevoie de personal calificat în domeniul confecțiilor textile, de la constructori de tipare la salariați CTC. Școala Duală înseamnă un program de formare profesională realizat după metoda germană, o îmbinare bine echilibrată între teorie și practică. Este un program similar vechilor școli profesionale, însă cu implicarea societăților comerciale din domeniul de activitate. Acest model german a fost implementat cu succes în Ardeal, în special de către firmele din industria auto. „Tinerii nu mai învață astăzi o meserie și acest lucru se simte și în industria noastră fiindcă, uneori, este dificil să găsești și muncitori care au experiență sau care au dorința de a munci. Tocmai de aceea, cred că o Școală Duală va avea și acest rol – de a educa în spiritul muncii pentru ca, un tânăr care are o meserie poate, ulterior, să evolueze. Avem în cadrul companiei noastre angajați care au început pe poziții de muncitori în mașina de cusut iar acum sunt constructori de tipare, lucrează la CTC sau sunt șefi de linii de producție. Este o evoluție firească și normală pe care noi o încurajăm acolo unde o identificăm și ne bucură faptul că astfel reușim să dezvoltăm oameni împliniți profesional, aceasta fiind și misiunea companiei noastre”, spunea anul trecut Dorel Simiz.
Pandora Prod are două fabrici, în Focșani și Tecuci. Produsele pentru clienții externi sunt dezvoltate în sediul de la Focșani, unde este și majoritatea personalului TESA. La fabrica din Tecuci există doar linii de croit și linii de producție. În total, la Pandora Prod lucrează o mie de persoane, iar firma este într-o campanie continuă de recrutare de personal calificat, de operatori confecții, CTC, constructori de tipare etc..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?