Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

ANCOM: Operatorii mobili vor avea costuri mai mici cu tarifele de terminare a apelurilor, de la 1 mai 2018


Tarifele de terminare a apelurilor la puncte mobile vor scădea, începând cu data de 1 mai 2018, cu 12,5%, urmând să ajungă la 0,84 eurocenți/minut, de la 0,96 eurocenți/minut, în prezent, a anunțat, marți, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), într-un comunicat de presă.
Conform arbitrului pieței telecom, măsura este tranzitorie, până la finalizarea unui nou model de cost, ce va fi inițiat în acest an de către ANCOM și a cărui elaborare este preconizat să dureze 16 luni. „Până la finalizarea noului model de cost, ANCOM consideră că soluția potrivită este adoptarea tarifului tranzitoriu agreat astăzi (marți, 6 martie 2018, n.r.). Acesta reprezintă media tarifelor pentru furnizarea acestor servicii în statele membre ale Uniunii Europene care au folosit modelul de cost de tip bottom-up LRIC pur. Acest tip de model de cost este de altfel instrumentul recomandat de Comisia Europeană pentru reglementarea tarifelor de terminare a apelurilor la puncte fixe, respectiv mobile. Soluția aleasă de ANCOM are avantajul că poate fi implementată mai rapid decât o eventuală actualizare a modelului de cost existent și este o măsură temporară adecvată până la stabilirea tarifelor care vor rezulta dintr-un nou model de cost LRIC pur, ce va include și tehnologia 4G/LTE”, precizează sursa citată. În acest sens, tariful tranzitoriu de terminare la puncte mobile nu va putea depăși 0,84 eurocenți/minut, până la finalizarea noului model de cost.
Conform cadrului european de reglementare în domeniu, ANCOM urmează să notifice Comisia Europeană, Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (OAREC) și autoritățile naționale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește măsurile propuse. Ulterior, forul european, OAREC și celelalte autorități de reglementare vor putea transmite Autorității din România comentarii și observații în termen de o lună de la data notificării.
Tariful de terminare reprezintă prețul plătit de către un furnizor de servicii de telefonie operatorului în rețeaua căruia este terminat apelul efectuat de către proprii utilizatori în rețeaua acestuia din urmă. Acest preț se regăsește în tariful perceput utilizatorului final care inițiază apelul, menționează ANCOM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?