Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Includerea valorilor nutriţionale în meniurile restaurantelor ar putea reduce numărul de calorii consumate


Includerea valorilor nutriționale în meniurile restaurantelor și cafenelelor ar putea contribui la combaterea obezității, o problemă de sănătate în creștere, sugerează un nou studiu preluat de Press Association.
Potrivit unei cercetări realizate de organizația nonprofit Cochrane, afișarea valorilor nutriționale în meniuri ar putea duce la diminuarea aportului caloric cu 47 de calorii. Presupunând că o masă medie conține 600 kcal, etichetarea ar duce la reducerea numărului de calorii cu 7,8% pentru fiecare masă, precizează studiul. Autorii studiului subliniază însă că nivelul dovezilor aduse este ”scăzut” și că cercetarea sugerează doar ”provizoriu” că etichetele nutriționale în meniurile restaurantelor ar putea face parte dintr-un set de măsuri mai largi pentru abordarea problemei obezității.
Cercetătorii spun că este nevoie de dovezi mai puternice pentru a întări concluziile studiului. The Obesity Health Alliance, o coaliție formată din 40 de organisme și organizații caritabile, susține că etichetarea clară ajută oamenii să facă alegeri informate referitoare la mâncarea pe care o consumă. Mâncarea din restaurante poate fi ”destul de des” o porție prea mare, ”plină de ingrediente ascunse”.
Cercetătorii, care au analizat un total de 28 de studii despre etichetele alimentare, spun că nu au putut formula concluzii despre efectele etichetării asupra caloriilor cumpărate odată cu produsele din magazinele de alimente sau automate pentru că probele sunt limitate în aceste cazuri. Oamenii de știință au făcut apel la studii suplimentare pentru a suplini ”lipsa probelor” în ceea ce privește magazinele alimentare sau automatele, dar și pentru a confirma concluziile cercetărilor în ceea ce privește meniurile din restaurante.
Autoarea principală a studiului, Theresa Marteau, directoare la Behaviour and Health Research Unit de la Universitatea Cambridge, a spus: ”Dovezile sugerează că folosirea etichetelor nutriționale ar putea reduce aportul de calorii și ar putea avea un impact util, ca parte dintr-un set mai larg de măsuri care vizează combaterea obezității.” ”Nu există ‘un remediu miraculos’ pentru a rezolva problema obezității și, în timp ce etichetarea caloriilor ar putea ajuta, sunt necesare și alte măsuri pentru reducerea aportului caloric”, a adăugat cercetătoarea.
”Destul de des, mâncarea din restaurante sau cafenele este servită în porții mari și conține ingrediente ascunse cum ar fi sarea sau zahărul, iar acest lucru duce la consumarea mai multor calorii decât ai nevoie”, spune Caroline Cerny, directoarea Obesity Health Alliance. ”Este evident că atunci când cunoaștem conținutul nutrițional al alimentelor pe care le consumăm, facem alegeri mai sănătoase. Această cercetare importantă arată că etichetarea clară a alimentelor pe care le consumăm în afara locuinței, așa cum se practică din ce în ce mai mult în cazurile produselor din supermarket, este un pas important în a mobiliza oamenii să facă alegeri alimentare informate”.
Alison Tedstone, nutriționistă în cadrul Public Health England, spune, la rândul său, că ”în contextul în care un sfert din caloriile pe care le ingerăm provin de la alimentele pe care le consumăm în oraș, inclusiv alimente la pachet sau livrări, avem nevoie de informație clară și consistentă în meniuri în momentul în care facem o alegere.” ”Unele companii fac deja asta, dar de prea multe ori meniurile nu conțin informațiile necesare, avem nevoie de promisiuni mai îndrăznețe pentru a ajuta oameni să facă alegeri mai sănătoase și să evite probleme de sănătate legate de obezitate”, a completat Tedstone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?