Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Partajul, partea a III-a


    În timpul căsătoriei se presupune că ambii soți au avut o contribuție egală la dobândirea bunurilor comune, cât și la îndeplinirea obligațiilor comune. De multe ori în practică s-au întâlnit cazuri în care realitatea era diferită. Astfel, cotele de contribuție ale acestora pot varia, doar unul dintre soți muncind efectiv și aducând bani în casă, celălalt fie având venituri mai mici, fie nu a avut venituri deloc, fie chiar dacă a avut venituri a refuzat să participe la cumpărarea bunurilor comune sau la susținerea cheltuielilor comune.
    Dacă aceasta este situația faptică, cu ajutorul probelor, în instanță se poate dovedi, în funcție de împrejurări, că această contribuție a fost nu de 50 – 50, cum prevede legea, ci de 60 – 40 sau chiar de 70 – 30. Totul depinde de cât de bine reușește soțul respectiv să probeze în fața instanței contribuția sa. Acela care a dovedit că participarea sa a fost mai mare la achiziționarea bunurilor comune poate înclina balanța în favoarea sa putând obține mai mult din bunurile care se împart. El poate proba în instanță cu înscrisuri sau martori că veniturile pe care le-a obținut fie din calitatea sa de salariat, fie din exercitarea unor activități independente, etc sunt mai mari decât ale celuilalt soț. De asemenea, el poate proba faptul că a primit o moștenire, o donație, un premiu, o despăgubire, etc sub formă de bani care au fost cheltuiți în susținerea cheltuielilor familiei.
    Aspectele arătate mai sus sunt valabile în situația în care soții conviețuiau înainte de divorț. Există însă și cazuri în care desfacerea căsătoriei are loc după o perioadă mai mică sau mai mare de separare în fapt a celor doi, câteodată chiar după mai mulți ani. În această situație, bunul achiziționat de unul soți după această separare în fapt, dar înainte de cererea de divorț, nu mai poate fi inclus în masa bunurilor comune, el nefiind cumpărat prin contribuția ambilor soți. Dacă în timpul separării în fapt, și există în practică și astfel de situații, unul dintre soți înstrăinează din bunurile comune, banii încasați vor fi aduși în masa bunurilor care urmează a se împărți.
        Pentru informații suplimentare în legătura cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?