Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

BNR: Băncile au înăsprit marginal standardele de creditare pentru creditele de consum, în T4


Instituțiile de credit au menținut constante standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri acordate populației și le-au înăsprit marginal pe cele pentru creditele de consum, în ultimul trimestru din 2017, reiese dintr-un sondaj realizat de Banca Națională a României (BNR) privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației.
Potrivit documentului, la nivelul companiilor nefinanciare, condițiile de creditare s-au menținut la un nivel constant raportat la trimestrul anterior. Băncile prognozează pentru primul trimestru din 2018 înăsprirea marginală a standardelor de creditare atât în cazul creditelor ipotecare, cât și în cazul celor de consum. În schimb, în opinia băncilor, standardele de creditare aferente companiilor nefinanciare nu vor suferi modificări nici în T1/2018.
Sondajul BNR arată că, în T4/2017, cererea de credite a scăzut semnificativ pe ambele segmente de credite acordate populației. În cazul companiilor nefinanciare, la nivel agregat cererea de credite s-a menținut la un nivel constant față de trimestrul precedent, contrar așteptărilor inițiale ale băncilor care indicau o majorare a acesteia. Pentru primul trimestru din acest an, instituțiile de credit estimează menținerea constantă a cererii în cazul creditelor de consum, în timp ce în cazul creditelor ipotecare acordate populației este prognozată o creștere marginală a acesteia. Anticipările băncilor cu privire la evoluția cererii de credite provenite din partea firmelor sunt în sensul creșterii moderate a acesteia în primul trimestru al anului în curs.
BNR precizează că sondajul este efectuat trimestrial de către instituție în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie. Acesta are la baza un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației. Aceste instituții dețin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?