Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Autorităţile chineze cer o pedeapsă aspră pentru americanul care a vandalizat o statuie valoroasă


Autoritățile chineze au cerut o „pedeapsă severă” pentru un bărbat acuzat că a furat degetul mare de la una dintre mâinile statuii unui războinic de teracotă, expusă în SUA, a indicat agenția de presă de stat din China, citată luni de BBC News. Statuia veche de 2.000 de ani, în valoare de 4,5 milioane de dolari, este unul dintre cele 10 artefacte oferite cu împrumut Institutului Franklin din Philadelphia.
Săptămâna trecută, Michael Rohana a fost acuzat de furt și de ascundere a unei opere de artă importante, în condițiile în care armata războinicilor de teracotă este dintre cele mai importante descoperiri arheologice din China. El a fost reținut și ulterior eliberat pe cauțiune. Potrivit documentelor instanței, Rohana, în vârstă de 24 de ani, a participat la o petrecere organizată în incinta Institutului Franklin la 21 decembrie, reușind să pătrundă în locul care găzduia expoziția „Terracotta Warriors”, la acel moment închisă.
Rohana a folosit un telefon mobil cu flash pentru a-și face un selfie cu unul dintre războinici, a indicat agenția de presă Xinhua citând FBI-ul. Ulterior, tânărul și-a pus mâna în mâna stângă a statuii și a părut să rupă o bucată din aceasta pe care a ascuns-o apoi în buzunar. Personalul muzeului a observat degetul lipsă la 8 ianuarie, iar FBI-ul a aflat ulterior identitatea făptașului. El a recunoscut apoi că a ascuns degetul într-un sertar de birou.
Luni, directorul Centrului de promovare a patrimoniului cultural din Shaanxi, organizația de stat care a împrumutat statuile, „a condamnat cu fermitate” Institutul Franklin pentru faptul de a fi fost „neglijent” cu statuile, a indicat CCTV. „Cerem Statelor Unite să pedepsească sever făptașul. Am depus o plângere”, a indicat directorul Wu Haiyun. Potrivit acestuia, centrul va trimite doi experți în SUA pentru a evalua daunele aduse statuii și pentru a pune la loc degetul rupt.
Cele zece statui expuse la Institutul Franklin fac parte dintr-o armată de 8.000 de războinici de teracotă, reprezentați în mărime naturală. Statuile au fost construite din ordinul împăratului chinez Qin Shi Huangdi (258-210 î.e.n.), care a crezut că aceștia îl vor proteja în viața de apoi, și au fost descoperite în orașul Xi’an în 1974 de către un grup de fermieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?