Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO: Liberalii continuă circul! Șapte mii de focșăneni le cer DEMISIA pentru că au respins proiecte importante precum construirea noului spital județean


     Liberalii nu mai știu cum să iasă din groapa în care au intrat singuri, atunci când au respins proiectul construirii unui nou spital județean în Focșani. Disperați că trebuie să suporte oprobiul focșănenilor nemulțumiți, la două săptămâni după votul negativ din Consiliul Local, peneliștii au solicitat Primăriei Focșani să fie convocată o ședință extraordinară pentru a discuta trecerea terenului pe care urmează să fie construit spitalul, către Consiliul Județean. Bineînțeles că nu au avut niciun proiect de hotărâre pe care să îl arate secretarului municipiului, deși legea administrației publice spune negru pe alb că proiectele aflate pe ordinea de zi trebuie transmise consilierilor locali. În această situație li s-a răspuns de la Primărie că solicitarea lor nu are obiect și nu poate fi convocată o ședință extraordinară. De altfel, propunerea liberalilor este nelegală pentru că terenul respectiv nu este nici măcar inventariat în domeniul public, condiție necesară și obligatorie pentru a putea fi utilizat. Inventariere cu care aceiași liberalii nu au fost de acord la ședința Consiliului Local din 23 ianuarie.
    Explicațiile de bun simț primite de la Primărie nu au contat pentru consilierii liberali care au venit luni în sala de ședințe a Consiliului Local pentru încă un joc politic populist. Au încropit o conferință de presă în care nu au reușit să ofere nicio explicație pentru atitudinea lor. Ba mai mult, au amenințat cu o plângere penală pentru secretarul municipiului care nu le-a făcut pe plac și nu a convocat ședința extraordinară așa cum au dorit ei. Au încercat chiar să mintă jurnaliștii și să spună că nu au primit niciun răspuns la solicitarea lor. Abia când minciuna le-a fost demascată de directorul de relații publice din Primărie, Dan Grigoraș, consilierii au recunoscut că a fost un răspuns dar au invocat alt motiv, că adresa a fost semnată de primarul Cristi Misăilă și nu de secretarul municipiului. În final, liberalii au plecat așa cum au venit, pregătind probabil următorul spectacol care va avea loc la ședința Consiliului Local de miercuri.

Marian Oprișan a inițiat proiectul construirii noului spital

    Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a clarificat, ieri după amiază, situația în cazul proiectului realizării unui nou spital județean. Edilul a arătat că, la ultima ședință de Consiliu Local, le-a explicat 45 de minute consilierilor liberali motivele pentru care acest proiect trebuie votat favorabil și a prezentat răspunsurile primite de la instituțiile statului pentru terenul de lângă șoseaua de centură. Acesta este un teren care fusese folosit de Penitenciarul Focșani în perioada 1986-2010 în baza unei note scrise de mână pe actele cadastrale, fără niciun alt document legal. Iar confirmarea a venit de la Ministerul Justiției care a transmis Primăriei că nu este proprietarul terenului. Primarul a clarificat și discuțiile referitoare la dimensiunea suprafeței de teren. Astfel, în acte apare ca fiind o suprafață de 5,4 hectare dar la măsurătorile efectuate de inspectorii Primăriei a reieșit o suprafață reală de 6,2 hectare. Deși poate părea o suprafață mare, primarul a explicat că proiectul noului spital prevede clădiri cu maxim un etaj și toate facilitățile, inclusiv helioport pentru transportul bolnavilor. „La inițiativa domnului Președinte Marian Oprișan, la Focșani a apărut ideea construirii unui nou spital județean care să deservească la standarde moderne întreaga comunitate din județul nostru. Primul pas însă în acest demers îl reprezentă identificarea terenului necesar unei asemenea construcții. Odată identificat acest teren, am dorit inventarierea sa în domeniul public al Municipiului Focșani pentru că numai astfel putea fi transmis mai departe în domeniul public al județului Vrancea. Din păcate, consilierii locali PNL și domnul consilier local Costel Bîrsan au respins acest proiect, declarând public că nu „este nicio grabă”. Gestul iresponsabil al acestor consilieri a fost aspru criticat de cetățeni, atât din Focșani, cât și din județ, care și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că liberalii  pun mai presus interesele de partid decât cele ale focșănenilor și vrâncenilor. Totodată, ca să evităm un blocaj evident pe acest subiect, dar mai ales pentru că acest nou spital reprezintă un obiectiv de interes județean, am stabilit, în temeiul legii, că administrația publică județeană este abilitată să se ocupe de dezvoltarea acestui proiect. În consecință, am înaintat întreaga documentație către Consiliul Județean Vrancea, care a inclus pe ordinea de zi a ședinței din data de 15 februarie proiectul ce prevede inventarierea suprafeței de 6,2 ha teren în domeniul public al județului Vrancea în vederea construirii unui spital județean”, a arătat primarul Misăilă.

Consilieri „recidiviști care mint și dezinformează”

    Edilul Focșaniului a explicat motivele pentru care nu a fost convocată ședința extraordinară solicitată de liberali și care nu respecta cadrul legal în vigoare. Astfel, liberalii au lăsat la registratura Primăriei Municipiului Focșani o simplă adresă denumită pompos și fără niciun temei legal: Convocare pentru o ședință extraordinară în care să se aprobe trecerea suprafeței de 6,2 ha din domeniul public al Municipiului Focșani în domeniul public al județului Vrancea. Li s-a răspuns încă din 8 februarie și li s-a explicat că nu se poate da curs solicitării și motivele pentru aceasta. „La convocatorul ședinței extraordinare ar fi trebuit atașat și proiectul de hotărâre cuprins în ordinea de zi pentru a putea fi transmis consilierilor locali, lucru care nu s-a întamplat; Consiliul Local al Municipiului Focșani este deja convocat în ședința ordinară pentru data de 14 februarie, solicitarea PNL fiind pentru o ședință extraordinară cu doar două zile mai devreme, ceea ce anula urgența solicitării lor; Referitor la terenul vizat a fi transmis către județ, așa cum solicitau consilierii PNL, acest lucru este practic imposibil, întrucât din punct de vedere legal trebuie mai întâi să inventariezi un teren în domeniul public al municipiului ca să-l poți transmite ulterior județului. Ori atâta vreme cât tocmai consilierii PNL au respins la ședința precedentă inventarierea acestui teren în domeniul public al Municipiului Focșani, acest teren nu putea fi transmis județului Vrancea pentru că pur și simplu nu poți transmite ceea ce nu ai”, arată primarul Focșaniului.
    Acesta consideră că acțiunile liberalilor vin din partea unor „recidiviști care mint și dezinformează” și nu reprezintă „decât o încercare de a șterge din memoria colectivă gestul lor iresponsabil prin care s-au opus costruirii unui nou spital județean doar pentru că inițiativa a venit din partea PSD”. De altfel, consilierii locali PNL au declarat în mod public că nu vor mai veni la nicio ședință extraordinară atâta timp cât Cristi Misăilă va fi Primar al Municipiului Focșani.

Demisia consilierilor recidiviști sau alegeri anticipate

    PSD încearcă să deblocheze situația din Consiliul Local Focșani și a demarat o campanie de strângere de semnături prin care li se cere demisia consilierilor liberali. Campania se derulează și în mediul online, unde a fost lansată o petiție. Până acum au fost colectate peste șapte mii de semnături din partea focșănenilor nemulțumiți de consilierii PNL. „Prin refuzul aprobării proiectului de construire a unui nou Spital Județean în Municipiul Focșani, manifestat în ședința Consiliului Local din data de 23 ianuarie 2018, consilierii locali PNL au recidivat! Ei au trădat, încă o dată, punând mai presus de binele comunității ambițiile personale ale grupului lor, fără a fi atenți la cerințele focșănenilor! Vă aducem aminte că de-a lungul timpului, mai multe proiecte ce aveau nevoie de două treimi din votul consilierilor, nu au trecut din cauza opoziției membrilor PNL, si aici reamintim proiectul pentru un iluminat public modern, proiectul transferului șoselei de centură în administrarea municipiului, proiectul extinderii cu 12 săli de clasă a Școlii nr. 3, proiectul referitor la preluarea spațiilor verzi realizate în Cartierul Sud sau proiectul pentru construirea unui complex sportiv modern cu două terenuri de tenis descoperite și două terenuri sportive multifuncționale, pentru handbal, baschet și minifotbal”, se arată în textul petiției.
    Primarul Misăilă a precizat că, în funcție de reacția cetățenilor, această petiție reprezintă un punct de plecare pentru derularea procedurilor pentru dizolvarea Consiliului Local și organizarea de alegeri anticipate la nivelul municipiului Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?