Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Termen prelungit pentru acordarea ajutorului de minimis pentru tancurile de lapte


   Termenele pentru achiziția tancurilor de răcire a laptelui cu ajutoare de  minimis va fi prelungit până în luna martie, din cauza problemelor întâmpinate la implementarea acestui proiect. Modul în care crescătorii de bovine din Vrancea vor să acceseze acest proiect va fi discutat joi, la ședința Comitetului de Analiză a Strategiilor de Dezvoltare Zonală din județ. Directorul Direcției Agricole, Petra Ochișor, spune că această măsură de sprijin pentru micii crescători de animale a fost prezentată la nivelul administrațiilor locale, iar până acum au fost identificate zece asociații interesate să acceseze aceste fonduri.
   Sprijinul pe care îl pot primi crescătorii de lapte ajunge la maxim cinci mii euro pentru achiziționarea unor tancuri noi de răcire a laptelui, cu o capacitate de maxim 1000 litri/comună. Susținerea crescătorilor este necesară, deoarece din 2014 s-au schimbat condițiile pentru comercializarea laptelui, iar fermierii sunt obligați să respecte condiții minime de igienă dacă vor să își mai vândă producția. Sprijinul financiar se acordă sub forma unui ajutor de minimis pentru producătorii agricoli, „crescători de animale care dețin până la 5 capete vaci de lapte și sunt organizați în acest scop într-o singură formă asociativă constituită la nivelul unei comune”.
   Fermierii care vor să primească acest ajutor financiar trebuie să îndeplinească mai multe condiții, respectiv să facă parte dintr-o formă asociativă constituită la nivelul comunei al cărei scop să fie achiziționarea unui tanc sau mai multe, cu o capacitate totală maximă de o mie litri. În scopul achiziționării de tancuri de răcire a laptelui, vacile de lapte trebuie să fie înregistrate, iar forma asociativă menționată trebuie să nominalizeze „o persoană responsabilă cu asigurarea bunei funcționări a colectării laptelui și efectuării analizelor privind calitatea laptelui”.
   În plus, potrivit hotărârii de guvern, primăria localității trebuie să asigure atât suprafața aferentă instalării tancurilor de răcire a laptelui cât și „utilitățile specifice necesare funcționării acestuia, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”. Subvenția de la Guvern cuprinde „costurile aferente achiziționării, instalării tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maxim 1000 litri/comună, instruirii necesare pentru utilizarea acestora, precum și asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare”. „În cazul beneficiarilor care achiziționează tancuri cu o capacitate mai mică de 1.000 litri, cuantumul sprijinului financiar, reprezentând ajutor de minimis, se corelează cu capacitatea tancului de răcire”, se arată în proiectul actului normativ. 
   Sprijinul financiar se acordă într-o singură tranșă. Ulterior primirii fondurilor, beneficiarii acestui ajutor financiar trebuie să respecte câteva condiții. Ei sunt obligați să mențină numărul de vaci de lapte deținute la data acordării sprijinului financiar, dar și să asigure încheierea de contracte de livrare a laptelui pentru procesare, pe o perioadă de 2 ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?