Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Militarii răniţi în toamnă în Afganistan au fost decorați de șeful statului


    Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 5 februarie a.c., decretele de decorare a unor cadre militare. Conform unui anunț de pe site-ul președinției României, „în semn de recunoștință și apreciere a profesionalismului, curajului și spiritului de sacrificiu dovedite în executarea unei misiuni în Teatrul de Operații din Afganistan, în timpul căreia au fost răniți, Președintele României a conferit Medalia Națională „Serviciul Credincios” clasa a-III-a, cu însemn de război, pentru militari, domnului caporal clasa a III-a Buzea T. Ionel și domnului caporal clasa a III-a Toma Gh. Ionel.
    De asemenea, în semn de recunoștință și apreciere a profesionalismului demonstrat în timpul executării unei misiuni în Teatrul de Operații din Afganistan, Președintele Klaus Iohannis a conferit:
    Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, domnului sublocotenent Mechno Åž. Claudiu;
    Medalia „Bărbăție și Credință” clasa I, cu însemn de război, pentru militari, domnului plutonier major Alexe D. Costel și domnului sergent major Păltinuș S. Daniel;
    Medalia „Bărbăție și Credință” clasa a II-a, cu însemn de război, pentru militari, domnului caporal clasa a III-a Vlăsceanu N. Iulian-Cătălin.
    Decorările au fost făcute la propunerea ministrului Apărării Naționale, domnul Mihai-Viorel Fifor”.
     Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței din Focșani au fost răniți vineri, 15 septembrie 2017, în Afganistan, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate. Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fața locului, după care au fost evacuați la cel mai apropiat spital militar. Caporalul Mădălin Stoica (din Buzău- n.r.) a decedat în urma atacului asupra unei patrule românești care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan. Militarul, de 41 de ani, era căsătorit și avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operații și era angajat al M.Ap.N. din anul 2002.     În același incident au fost răniți caporalul Ionel Buzea (din Brăila – n.r.) și fruntașul Ionel Toma (din Nistorești, Vrancea – n.r.). Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuați pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar. Caporalul Ionel Buzea, care a plecat din Afganistan în octombrie 2017 pentru investigații complete în România, a primit acceptul comisiei medicale de a continua misiunea alături de camarazii săi și s-a întors, la finele lunii noiembrie anul trecut, în teatrul de operații.
     Militarii din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată Protecția Forței din Focșani se vor întoarce, începând din această lună, acasă din Afganistan. Aflați din luna august a anului trecut în aria de responsabilitate din provincia afgană Kandahar, militarii se vor întoarce acasă începând cu data de 11 februarie. Primul zbor al militarilor din  Batalionul 280 Infanterie Mecanizată Protecția Forței înapoi în țară va fi pe data de 11 februarie, iar ultimul pe data de 4 martie, urmând ca ceremonia de primire să aibă loc pe data de 9 martie.
    Efectivele militare din Focșani, care le-au înlocuit pe cele ale Batalionul 151 ‘Lupii Negri’ din Iași, au participat, timp de șase luni, la misiunea NATO Resolute Support. Soldații s-au axat în principal, pe securizarea bazei din Kandahar, executând patrule alături de militarii din coaliție, armata și poliția afgană. Militarii Batalionului 280 Infanterie Mecanizată Protecția Forței vor fi înlocuiți în teatrul de operațiuni din Kandahar de Batalionul 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților” –  Dragoslavele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?