Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Fifor: Fiecare unitate militară are încadrat un psiholog; va fi construit un centru de recuperare a militarilor reveniţi din teatrele de operații


Ministerul Apărării Naționale va construi un centru de recuperare pentru militarii care revin din teatre de operații și are în derulare un proiect cu armata canadiană pentru realizarea unui centru național de psihologie operațională ce va fi implementat în acest an, a anunțat miercuri, prim-ministrul interimar și ministru al apărării, Mihai Fifor. Precizările lui Mihai Fifor vin în contextul cazului militarului care și-a înjunghiat mortal concubina într-un coafor din Titu și care participase la o misiune în Afganistan.
Mihai Fifor a menționat că, în prezent, serviciile de testare psihologică ale Ministerului Apărării Naționale nu sunt externalizate, ele fiind realizate, pe baterii de testare și pe instrumente de testare psihologică specifică, în cadrul unui centrul al ministerului, evaluarea psihologică fiind una complexă. „Vreau să vă asigur că nu este un lucru pe care-l luăm în derâdere. Este un lucru care se face cât se poate de serios în cadrul acestui centru. De altminteri, fiecare unitate militară este încadrată cu psiholog și încercăm să fim cât de aproape se poate de militarii români, fie că-și desfășoară activitate în țară, fiecare că pleacă în teatrele de operații, fie că revin din teatrele de operații”, a declarat Fifor, într-o intervenție la Antena 3.
Acesta a subliniat însă faptul că sindromul de stres post-traumatic, întâlnit la militarii care revin din teatre de operațiuni, este prea puțin studiat în România, motiv pentru care MApN a inițiat un proiect comun cu armata Canadei, ce are experiență în acest domeniu. „Sindromul de stres post-traumatic este un lucru real, este un lucru poate prea puțin studiat în România și accentuez lucru acesta. Noi avem în momentul de față în lucru la MApN, împreună cu colegii psihologi o altfel de concepție vizavi de această abordare. Avem un contact direct cu colegii canadieni, pentru că pornim un proiect în acest sens cu armata canadiană. Dânșii sunt foarte avansați. Aș putea spune că la ora actuală este țara cu cel mai bine pus la punct sistem în ceea ce privește asistența militarului după ce revine din teatrul de operații și punem la punct o astfel de concepție și o astfel de strategie. (…) Un centru național de psihologie operațională, pe care îl avem în lucru și pe care ne dorim să îl implementăm de anul acesta, împreună, repet, cu partenerii canadieni, din armata Canadei. Personal am discutat cu ministrul apărării canadian și ne acordă tot sprijinul pentru dezvoltarea unui astfel de proiect”, a menționat ministrul Apărării.
Mihai Fifor a adăugat că, în prezent, militarii care revine din teatre de operații au posibilitatea să meargă la Bălțătești, județul Neamț, unde este un centru de recuperare pentru militarii care revin din teatre, un al doilea astfel de centru urmând a fi înființat la Băile Herculane. „Anul acesta pornește o investiție asemănătoare pe care o facem la Herculane. Avem prinsă în planul de investiții al MApN o astfel de investiție în stațiunea Herculane, pentru că suntem conștienți cu toții că nu se poate în felul acesta. Din păcate, România acum începe să dezvolte o cultură privind veteranul care vine din teatru, militarul care se întoarce din teatrul de operații. Este o activitate pe care Armata Română nu o desfășoară de foarte mulți ani și trebuie să înțelegem lucrul acesta și ne adaptăm pe concepțiile pe care le face și NATO și le fac țările care sunt cu mult mai multă vechime în teatrele de operații”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?