Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

Cum să fii mereu cu un pas înaintea afecțiunilor cardiovasculare


Grija pentru sănătate trebuie să devină o prioritate pentru persoanele adulte. Stilul de viață pe care îl adoptă atunci când trec de anii tinereții, controalele medicale regulate și informarea corectă asupra principalelor afecțiuni cu care se pot intersectă, contribuie decisiv la sănătatea oamenilor din această categorie de vârstă. Pasivitatea nu este o opțiune, iar prevenția trebuie să joace un rol important în stilul de viață al fiecărui om. Cu toate că multora le este extrem de greu să includă, într-un mod absolut firesc, grijă pentru sănătatea mentală și fizică în modul de viață, realitatea arată negru pe alb cât de importantă este aceasta.
În altă ordine de idei, rapoartele anuale furnizate de Organizația Mondială a Sănătății arată cifre alarmante privind creșterea numărului de decese, cauzate de afecțiunile cardiovasculare în rândul persoanelor adulte. De aceea, ne vom concentra astăzi asupra acestei teme, pentru că sănătatea sistemului cardiovascular este un lucru vital pentru fiecare dintre noi.

Cum trăim după 30 de ani?
Primele două decenii din viața fiecărui om oferă cunoaștere, experiențe duse la extrem și un stil de viață alert. Este o etapă absolut firească în formarea fiecărui om, însă lucrurile nu pot continua așa la nesfârșit. Pentru că odată cu vârsta apar și alte variabile precum stresul, extenuarea și degradarea treptată a organismului, sistemul cardiovascular se află în prima linie și încasează din plin toate aceste lovituri. De aceea, este important ca stilul de viață să fie regândit, de la orele de somn la modul în care abordăm problemă tensiunii arteriale, de la alimentația zilnică la programul de sport. Nu este un lucru ușor, tocmai din cauza faptului că mulți oameni aleg să amâne aceste schimbări. Însă chiar această amânare este de cele mai multe ori cauza aparițiilor afecțiunilor cardiovasculare: hipertensiune arterială, infarct, accident vascular cerebral, iar lista poate continua.
Trebuie să ne impunem o limită în tot ce facem, de la cantitatea de alcool consumată, la modul în care procesam bagajul emoțional. De asemenea, este vital ca persoanele adulte să includă în programul săptămânal orele de sport, iar somnul să fie o prioritate. Iată la câte lucruri trebuie să se gândească o persoană de 30 de ani, pentru a fi întotdeauna cu un pas înaintea afecțiunilor cardiovasculare!
   
Controale medicale regulate
Din păcate, foarte mulți români ajung la un control medical prea târziu, tocmai din cauza faptului că asociază doar simptomele ce implică dureri cu o posibilă condiție medicală. Este o gândire total nesănătoasă pentru minte și corp, ce atrage după sine complicații severe ale sistemului cardiovascular. Se spune că dacă ai ajuns la vârsta de 40 de ani și încă nu te doare nimic, sunt mari șanse să ai probleme serioase de sănătate. De aceea, trebuie să îți faci un obicei din a merge de cel puțin 2 ori pe an la medic, fie pentru un set complet de analize, fie pentru un consult de rutină la cardiolog, sau pentru a te pune în temă cu pericolele hipertensiunii arteriale.
Doctorii și clinicile de specialitate nu trebuie privite că pe o resursă de care să te agăți abia în ultimul moment, ci pot aduce un aport enorm calității vieții tale, dacă privești prevenția ca pe ceva firesc.
 
Informare corectă asupra simptomelor

Vorbeam mai sus despre gândirea greșită a oamenilor vizavi de starea lor de  sănătate. „Nu mă doare nimic, înseamnă că nu am nimic” nu este chiar cel mai strălucit mod de abordare, dacă vrei să fii ferit de pericolele afecțiunilor cardiovasculare. Simptomele vor fi mereu acolo, iar informarea ta asupra lor înseamnă că îți pasă de sănătatea inimii tale. Învață să identifici corect o afecțiune cardiovasculară, fie că vorbim despre hipertensiunea arterială sau despre un posibil infarct miocardic. Ai la dispoziție atât de multe surse de informare, încât îți va fi mereu la îndemână să identifici rapid o eventuală sursă a problemei tale.
Mai mult decât atât, poți citi pe net o mulțime de lucruri importante despre sănătatea ta, precum și despre modul în care îți poți feri întregul sistem cardiovascular de șocuri puternice. Află care sunt principalele tipuri de artimii, învață cum te poate ajuta un tensiometru digital, informează-te asupra modului în care stresul de la birou poate fi combătut și fii pregătit să identifici corect semnele unei afecțiuni severe, ce îți poate pune inima în pericol.
Totul depinde numai de tine, iar viteza cu care reușești să îți schimbi stiul de viață după o anumită vârstă, contribuie enorm la sănătatea sistemului tău cardiovascular. Pericolele sunt reale, iar sursele acestora ne înconjoară în absolut fiecare zi. Mâncarea, orele de somn, programul de exerciții fizice, relațiile cu ceilalți, toate acestea contribuie, într-un mod sau altul, la calitatea vieții tale. Tu cum vrei să fie viața ta de acum înainte? 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?