Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Un ingredient al pastei de dinţi ar putea lupta eficient împotriva malariei (studiu)


O substanță comună din compoziția pastei de dinți ar putea fi utilizată pentru a combate eficient formele rezistente la medicamente ale malariei, potrivit unui studiu realizat cu ajutorul unui „savant-robot” înzestrat cu inteligență artificială (AI), informează Reuters.
În cadrul acestui studiu, publicat în Scientific Reports, oamenii de știință de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, care au folosit acel robot pentru a realiza o analiză de mare viteză, au spus că ingredientul în cauză, triclosan, prezintă potențialul de a întrerupe infecțiile cu malarie în două stadii de importanță critică – în ficat și în sânge. Malaria ucide aproximativ o jumătate de milion de persoane în fiecare an, cele mai multe dintre victime fiind copii din zonele sărace ale Africii.
Boala poate fi tratată cu mai multe medicamente, însă rezistența ei față de aceste terapii este tot mai mare, crescând riscul ca anumite tulpini virale să nu mai poată fi tratate în viitor. Din acest motiv, dezvoltarea unor medicamente noi a devenit deosebit de urgentă, a declarat Steve Oliver, profesor la catedra de biochimie din cadrul Universității Cambridge, coautor al studiului alături de Elizabeth Bilsland. După ce este transferată într-un nou organism-gazdă prin intermediul înțepăturilor de țânțari, paraziții care declanșează malaria se îndreaptă spre ficat, unde ajung la maturitate și se reproduc. Apoi, ei migrează în celulele roșii din sânge, se înmulțesc și se răspândesc în tot corpul, provocând febră și complicații medicale potențial letale.
Oamenii de știință știau de ceva vreme că triclosanul poate să oprească dezvoltarea paraziților malariei în stadiul sangvin al infecției, prin inhibarea acțiunii unei enzime cunoscute sub numele de enoil-reductază (ENR), care este implicată în sinteza acizilor grași. În pasta de dinți, această substanță previne acumularea plăcii bacteriene. În cadrul acestui studiu recent, cercetătorii au descoperit că triclosanul inhibă, de asemenea, o cu totul altă enzimă secretată de paraziții care provoacă malaria, denumită DHFR.
DHFR este ținta vizată de pirimetamina antimalarie – un medicament față de care paraziții malariei dezvoltă o rezistență tot mai mare, în special în Africa. Cercetătorii de la Cambridge au arătat că triclosanul poate să identifice și să acționeze asupra acestei enzime chiar și în cazul paraziților rezistenți la pirimetamină. Savantul-robot înzestrat cu AI – supranumit Eve – a fost creat pentru a automatiza și pentru a grăbi procesul de descoperire a unor noi medicamente eficiente. El face acest lucru prin dezvoltarea automatizată și testarea ipotezelor științifice formulate pentru a explica anumite observații. De asemenea, același robot coordonează experimente folosind roboți de laborator, interpretează rezultate, modifică ipoteze și repetă întregul ciclu de etape din procesul de dezvoltare a medicamentelor noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?