Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

MCSI: Programatorii cu studii medii, scutiţi de impozit de la 1 februarie


Programatorii cu studii medii care urmează cursurile unei instituții de învățământ superior vor fi scutiți de impozitul pe salariu de la 1 februarie 2018, a anunțat, joi, Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale. Măsura vizează un număr aproximativ de 15.000 de programatori, în plus față de cei scutiți până în prezent. Cei care vor să beneficieze de această scutire trebuie să facă dovada înscrierii în învățământul superior. „Aceasta este o măsură prevăzută în programul de guvernare, promovată de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale care susține astfel industria IT. Măsura este menită să contribuie la creșterea ponderii sectorului IT&C în PIB la 10% până în 2020”, spun reprezentanții MCSI.
De asemenea, ordinul sprijină atingerea indicatorilor de țară privind ponderea absolvenților de facultate în totalul populației din România. Până în prezent, erau scutiți de impozitul de venitul salarial doar absolvenții de studii superioare. Ordinul comun al MCSI, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerului Educației Naționale a fost publicat în Monitorul Oficial.
Conform unui studiu al Asociației Române pentru Industria Electronică și Software, publicat în luna decmbrie 2017, industria IT din România și-a dublat veniturile în 6 ani, ajungând o piață ce valorează aproximativ 5 miliarde de euro. Astfel, numărul companiilor din IT la nivel național a crescut în perioada 2011 – 2016 de la 9.823 la 14.339 și se previzionează că va depăși numărul de 17.000, cifra de afaceri cumulată a firmelor de IT dublându-se în ultimii 6 ani, la 5 miliarde de euro. În perioada 2011 – 2016, s-au înregistrat, practic, cu aproape 50% mai multe firme cu profil informatic, în contextul în care segmentul IT deține o pondere din ce în ce mai crescută în economia națională, depășind, împreună cu domeniul tehnologiilor comunicării, 6% din PIB.
În cele 14.339 firme înregistrate în anul 2016 lucrau peste 100.000 de angajați, numărul acestora crescând cu 75% în ultimii șase ani, potrivit studiului menționat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?