Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Spectacole de muzică și poezie de ziua lui Eminescu și a Culturii Naționale


    Manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale au debutat, dimineață, cu un moment omagial la bustul lui Mihai Eminescu din Piațeta Teatrului. Organizate sub egida Centenarului Unirii, au fost organizate activități de toate instituțiile culturale din Focșani. Directorul Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia”, actorul Sorin Francu a arătat că anul acesta se împlinesc 168 de ani de la nașterea poetului național și a amintit de momentul în care a fost dezvelit bustul din piațetă. „Astăzi este iarnă, este frig dar ne amintim de ziua de 22 iulie 1989 când acest bust, opera artistului Marcel Guguianu a fost inagurat în Piațeta Teatrului, în prezența doamnei Leopoldina Bălănuță, marea noastră actriță. Cel puțin opt mii de oameni au fost prezenți gândindu-se la Eminescu și la spiritul național pe care el ni l-a transmis. Este un an important, este anul în care sărbătorim Centenarul Unirii și știm cu toții că toți oamenii de cultură au fost partizani ai Unirii și au făcut tot posibilul pentru ca, prin opera lor, să îndemne românii să fie mai buni, să fie întotdeauna uniți și prietenoși unii cu ceilalți”, a spus Sorin Francu.
    La eveniment au fost prezenți primarul Cristi Misăilă, cei doi viceprimari ai municipiului, Marius Iorga și Ionuț Mersoiu, dar și directori ai instituțiilor locale, consilieri locali. Au fost prezenți și elevii de la școala 7 din Focșani, care au depus câte o garoafă la bustul poetului. „Este o zi importantă pentru noi, poporul român. Dacă nu ne păstrăm valorile care ne identifică ca neam și țară, vorbim de cultură, tradiție, religie, nu putem să ne mai numim români. Consider că tot ceea ce au făurit predecesorii noștri, în frunte cu Mihai Eminescu, în tot ceea ce înseamnă cultura neamului nostru românesc, trebuie comemorat așa cum se cuvine. Trebuie să avem în vedere faptul că, fără Mihai Eminescu, probabil că am fi fost mult mai săraci”, a subliniat primarul Cristi Misăilă.
    A urmat spectacolul artistic organizat de Ansamblul Folcloric „Èšara Vrancei” sub genericul „Vreme trece, vreme vine”. Alături de artiștii Ansamblului au fost prezenți la întâlnirea cu publicul din Focșani membrii Corului Parohiei Irești, grupul „Codrenii” din Republica Moldova și interpretul Tudor Biletchi, de la Chișinău. Manifestarea a fost prezentată de Teodora Fîntînaru și Adrian Èšiglea. Tot ieri au fost programate evenimentele organizate de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu”, respectiv atelier de expresivitate poetică, expoziție tematică cu elevi ai școlilor „Ștefan cel Mare” și „Duiliu Zamfirescu” din Focșani. În parteneriat cu  Școala nr. 1 și Biblioteca Școlii nr. 1 Focșani a fost organizat momentul eminescian „Trecut-au anii”, o șezătoare literară la Clubul seniorilor Focșani dar și o lectură publică la Mall-ul din municipiu. După amiaza, APOR Vrancea pregătit evenimentul artistic „Temei și Dăruire în Cultura Românească”.

Seară cu muzică și poezie românească

    Ziua Culturii Naționale s-a încheiat cu un spectacol de muzică și poezie, „Ce-ți doresc eu ție Dulce Românie”, la Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”, organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani. Pe scena Teatrului au urcat actorii Mihaela Rădescu, Paula Grosu, Cristina Cristian, Vlad Rădescu, Adrian Damian și Sorin Francu care au pregătit un recital din versuri eminesciene. Actorii au fost acompaniați de Diana Jipa (vioară) și Ștefan Doniga (pian). Una dintre piesele surpriză de ieri seară a fost „Impromptu Concertant”, de George Enescu, o lucrare descoperită în  manuscrisele compozitorului și publicată în 1995. Din program nu au lipsit lucrări ale compozitorilor Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Ciprian Porumbescu, Vasile Filip, Remus Georgescu.

„Cultura română este fundament pentru unitatea românilor”

    În anul Centenarului Unirii, data de 15 ianuarie reprezintă mai mult decât aniversarea a 168 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu ori sărbătoarea culturii române. Într-un comunicat de presă, deputatul social democrat Angel Tîlvăr arată că românii celebrează „tot ceea ce ne aduce împreună din punct de vedere spiritual, tradițiile și obiceiurile străbune, marile personalități și opere care fac din cultura națională o parte consacrată din tezaurul omenirii, precum și valorile cu care dorim și putem contribui la complexa și dinamica societate de mâine”. „Așternută pe hârtie, însumată în idei remarcabile, dăltuită în piatră ori înscrisă pe peliculă, cultura română de ieri, de azi și de mâine este fundament pentru unitatea românilor. În toate formele ei, ea ne încurajează să ne cunoaștem și să ne facem cunoscuți întregii lumi. Trebuie să le mulțumim, cu acest prilej, tuturor celor care, prin creație timidă și laborioasă ori prin acte artistice îndrăznețe, au contribuit și contribuie la construcția și promovarea ei. Interesul și resursele destinate culturii române trebuie să fie întotdeauna în atenția statului român, căci numai astfel amprenta unică și vizibilă a românilor, oriunde trăiesc ei, va rămâne puternic imprimată în sufletele noastre și în istoria umanității”, a spus deputatul Angel Tîlvăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?